Paukkupakkanen pisti työt poikki Tainionkosken patotyömaalla – Imatrankoskella vettä laskettiin koskiuomaan, kun hilelautat seilasivat kohti voimalaitosta

Konnunsuolla mitattiin talven pakkasennätys miinus 33,1 astetta.

Jarmo Hämäläinen

Tainionkosken voimalaitoksen työmaalla pidettiin torstaina pakkaspäivää.
Tainionkosken voimalaitoksen työmaalla pidettiin torstaina pakkaspäivää.

Kolmenkymmenen asteen hyytävissä lukemissa Imatralla paukkunut pakkanen pysäytti Tainionkosken voimalaitoksen patotyömaan torstaiaamuna.

– Tänään piti patotyömaalla pitää ensimmäinen pakkaspäivä eli työt pysäytettiin koko päiväksi, kertoo työnjohtaja Ville Lonka patotyömaata urakoivasta GRK Infrasta.

Pakkasjaksoa on kestänyt jo viikkojen ajan, mutta patotyömaalla on sinnitelty ja pidetty työt käynnissä.

– Kyllä on ollut raakoja kelejä, varsinkin jos tuuli puhaltaa Saimaalta päin. Suurin osa työstä tehdään veden alla. Monenlaisia lämmittimiä on käytetty, myös akkukäyttöisiä, Lonka kertoo.

Kylmyys tuo Longan mukaan ongelmia kun pakkasta alkaa olla noin 15 astetta.

– Se alkaa vaikuttaa niin työmiehiin kuin koneisiin.

Lähipäiville on luvattu jo lauhtuvaa ja se sopii patotyömaan työnjohtajalle.

– Monet ovat olleet innoissaan, kun on lunta ja pakkasta. Minulle sopiva sää olisi aina plussan puolella.

Viime kesän alkanut padon peruskorjaus saavutti tammikuussa puolivälin krouvin. Työt ovat Longan mukaan edenneet aikatalussa pakkasista huolimatta.

Jarmo Hämäläinen

Imtran voimalaitokselle jouduttiin torstaina tekemään hieman ohijuoksutuksia, että hilelautat saatiin sulateltua. Pakkanen huurrutti maisemaa voimalitoksen alajuoksullakin.
Imtran voimalaitokselle jouduttiin torstaina tekemään hieman ohijuoksutuksia, että hilelautat saatiin sulateltua. Pakkanen huurrutti maisemaa voimalitoksen alajuoksullakin.

Imatrankoskella vettä koskiuomaan

Imatrankoskella aamun varhaisille kulkijoille oli torstaina tarjolla koskinäytös.

– Vettä jouduttiin juoksuttamaan hieman patoluukusta, kun Imatran voimalaitosta kohti alkoi tulla hilelauttoja. Vettä piti laskea koskeen, että voimalaitokselle tulevia jäitä voitiin rauhallisemmin sulattaa, Erkki Luukkonen Fortumilta kertoo.

Vuoksen jäät aiheuttavat aika ajoin voimalaitoksella ongelmia.

– Vuoksessa on niin kova virtaama, että rannoilta tulevat jäät saattavat kasautua ennen voimalaitosta. Näin käy usein, kun sää lauhtuu ja rannoilta alkaa irrota jäätä virran mukaan.

Paras tilanne talvisaikaan voimalaitokselle olisi Luukkosen mukaan se, että Tainionkosken ja Imatran voimalaitoksen välillä olisi yhtenäinen jääpeite kuten pohjoisen joissa. Voimakkaan virtaaman vuoksi Vuoksi ei kuitenkaan jäädy rannalta rannalle.

Torstaina Konnunsuolla mitattiin Etelä-Karjalan tämän talven pakkasennätys -33,1 astetta.

Luetuimmat