Imatran Lämpö Oy kelpaa esimerkiksi maailmalla: Ukrainalainen lämpöyhtiö on tutustunut Imatran Lämmön toimintoihin — Imatran kaukolämmöstä yli 96 prosenttia on nykyisin uusiutuvaa energiaa

Imatran Lämpö on toiminut myös esimerkkinä muille, kun se oli case-esimerkkinä suomalaisesta vähähiilisestä kaukoenergiajärjestelmästä lokakuussa pidetyssä korkeatasoisessa kansainvälisessä seminaarissa.

ANU PAKARINEN

Imatran kaukolämmöstä yli 96 prosenttia on uusiutuvaa energiaa. Maakaasun osuus kaukolämmön tuotannon lämmönlähteistä on enää 3,8 prosenttia.
Imatran kaukolämmöstä yli 96 prosenttia on uusiutuvaa energiaa. Maakaasun osuus kaukolämmön tuotannon lämmönlähteistä on enää 3,8 prosenttia.

Imatran Lämpö Oy kelpaa esimerkiksi maailmalla. Tämän syksyn aikana Imatralla on käynyt ukrainalaisen lämpöyhtiö Miskteploenergiyan henkilökuntaa tutustumassa Imatran Lämmön toimintoihin, Imatran kaupunki kertoi tiedotteessa.

Yhteistyö liittyy Suomen Ulkoministeriön rahoittamaan ja NEFCO:n hallinnoimaan twinning-hankkeeseen, jossa kaksi vastaavanlaista kaukolämpöyhtiötä vaihtavat tietotaitoa ja kokemuksia keskenään.

Neljä kuukautta kestävä hanke alkoi elokuussa. Hankkeen aikana ukrainalaiset tekivät kaksi vierailua Imatralla, ja imatralaiset kävivät myös kertaalleen vierailemassa lämpöyhtiö Miskteplovodenergiyan toimintaan.

Imatran Lämpö on toiminut myös esimerkkinä muille, kun se oli case-esimerkkinä suomalaisesta vähähiilisestä kaukoenergiajärjestelmästä lokakuussa pidetyssä korkeatasoisessa kansainvälisessä seminaarissa, tiedotteessa kerrotaan.

Joulukuussa Imatran Lämmön toimintaan Imatralle saapuu tutustumaan kaukoenergiayhtiön, suur- Seoulin lämmittämisestä ja jäähdyttämisestä vastaavan Etelä-Korealaisen Korean District Heating Corporationin suunnittelu- ja projektitoteutusyhtiön delegaatio.

Korealaisia Imatralla kiinnostaa erityisesti metsäpohjaisen bioenergian hankinta ja hyödyntäminen.

Uusiutuvaa energiaa

Imatralle rakennettiin vuonna 2015 kolme uutta biolämpökeskusta ja uusi kaukolämmön siirtojohto Virasojalta Mansikkalaan sekä Vuoksenniskalle.

Uusien lämpökeskusten myötä Imatran Lämpö Oy siirtyi kaukolämmön tuotannossa maakaasusta bioenergiaan.

Imatran kaukolämmöstä yli 96 prosenttia on uusiutuvaa energiaa. Tuotannon energialähteinä käytetään lähiympäristön metsäteollisuuden ja ympäristönhoidon sivutuotteita, kuten kuorta ja puuhaketta, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Maakaasun osuus kaukolämmön tuotannon lämmönlähteistä on enää 3,8 prosenttia.

Bioenergialähteiden käyttöönotto laski lämmön tuotannon kasvihuonepäästöjä 25 000—30 000 tonnia vuodessa. Vuonna 2018 hiilidioksidin ominaispäästöt olivat enää 9,5g/kWh, joten käytännössä imatralainen kaukolämpö on hiilivapaata.

Kaupungin tiedotteen mukaan lämpökeskusten uudistaminen ja biopolttoaineiden käyttöönotto myös laskivat kaukolämmön hintaa yli 20 prosenttia.

Luetuimmat