Löytöeläinkoti Kaskivaara on kuormittunut eläimistä, joista omistajat luopuvat — vasta perustettu yhdistys etsii eläimille koteja ja kerää varoja niistä huolehtimiseen

Marleena Liikkanen

Rautjärven Purnujärvellä Kaskisilla on löytöeläinten lisäksi omia eläimiä. Tässä viime tammikuussa otetussa kuvassa Katri Kaskinen sekä Taika ja Tosca-koirat.
Rautjärven Purnujärvellä Kaskisilla on löytöeläinten lisäksi omia eläimiä. Tässä viime tammikuussa otetussa kuvassa Katri Kaskinen sekä Taika ja Tosca-koirat.

Rautjärvellä toimivan löytöeläinkoti Kaskivaaran toiminnan tueksi on perustettu yhdistys. Voittoa tavoittelematon Kaskivaaran kodittomat eläimet ry kerää varoja eläinten hoitokuluihin.

Löytöeläinkotia kuormittavat erityisesti lemmikit, joista omistajat luopuvat oma-aloitteisesti. Viime vuonna Kaskivaaraan päätyi 48 sellaista eläintä.

— Määrä on suuri, kun meillä hoidettiin sen lisäksi noin 70 löytökissaa ja alle 30 löytökoiraa, kertoo löytöeläinkodin omistaja Katri Kaskinen.

Löytöeläinkoti saa kolmelta lähialueen kunnilta eli Imatralta, Ruokolahdelta ja Rautjärveltä korvauksen löytöeläinten 15 vuorokauden tilapäishoidosta.

— Korvaus ei koske ei-löytöeläimiä. Ne on kaikki hoidettu omaan piikkiin. Sen vuoksi toiminta on taloudellisesti miinuksen puolella, pahoittelee Kaskinen.

Jäsenhankinta käynnissä

Omistajat luopuvat lemmikeistään usein erotilanteissa tai niiden käytösongelmien vuoksi. Kaskivaaraan päätyy eläimiä myös silloin, kun lemmikkien määrä on riistäytynyt omistajan käsistä.

Marraskuun alussa perustettu yhdistys kerää varoja kotia etsivien eläinten hoito- ja ylläpitokulujen kattamiseen. Yhdistys käynnistelee parhaillaan aktiivista jäsenhankintaa.

— Facebookissa ollaan jo, mutta paperiesitteet ovat vielä työn alla. Toistaiseksi yhdistyksessä on jäseninä alle 30 eläinystävää. Toivomme, että mahdollisimman moni liittyisi mukaan, Kaskinen sanoo.

Yhdistyksen suunnitelmissa on järjestää esimerkiksi avointen ovien päiviä löytöeläinkodilla.

Kaskivaaran periaatteisiin kuuluu, ettei sieltä lähde yksikään eläin eteenpäin hoitamattomana.

— Kaikki kissat madotetaan, rokotetaan, sirutetaan ja aikuiset kissat leikataan. Jos meiltä lähtee leikkaamaton pentu, perimme hinnan lisäksi 50 euron panttimaksun, joka palautetaan, kun kissa on leikattu.

Näin löytöeläinkoti pyrkii osaltaan estämään kissojen hallitsematonta lisääntymistä.

Kodin etsijöitä nyt 12

Tällä hetkellä Kaskivaarassa on kirjoilla kaikkiaan 11 kotia etsivää kissaa ja yksi koira.

Viime vuoden aikana jouduttiin lopettamaan viisi kissaa.

— Kaksi niistä oli sairaita ja vanhoja ja loput niin arkoja tai aggressiivisia, ettei niitä voinut luovuttaa eteenpäin, kertoo Kaskinen.

Kaskivaaran kodittomat eläimet -yhdistyksen hallituksen muodostavat Katri Kaskinen (pj.), Ulla Weiland (varapj.), Johanna Ovaska (sihteeri), Noora Hikipää (rahastonhoitaja), sekä jäsenet Arja Pellinen ja Kirre Kehrävuo.

Minna Mäkinen

Minna Mäkinen

Luetuimmat