Imatran kaupunki on kuoppaamassa aikeet päiväkotien yksityistämisestä ja tilojen laajennuksista

Lapsia syntyy vähemmän kuin valmistelun alkuvaiheessa ennakoitiin. Yksityistämiseen vaikuttaa uusi hallitusohjelma.

Anu Pakarinen

Mikonpuiston päiväkodin 4-vuotiaat kaverukset Vilho Belinskij, Konsta Kaljunen ja Joel Tiippana.
Mikonpuiston päiväkodin 4-vuotiaat kaverukset Vilho Belinskij, Konsta Kaljunen ja Joel Tiippana.

Imatran kaupunki valmistelee parhaillaan varhaiskasvatuksen palveluverkon uudistamista. Seitsemästä vaihtoehdosta vahvimmilla ovat nyt kaksi sellaista, jotka eivät sisällä sen enempää nykyisten päiväkotien laajennuksia kuin yksityistämistäkään, Imatran kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Jäljelle jääneissä kahdessa vaihtoehdossa on tarkoitus hyödyntää nykyisiä tiloja.

Ensimmäinen vaihtoehto esittää, että Tainionkosken koulurakennuksen esiopetustiloihin tehtäisiin muutostöitä ja niihin sijoitettaisiin kaksi varhaiskasvatuksen ryhmää. Toinen vaihtoehto pyrkii puolestaan selvittämään, olisiko Mansikkalan uuden koulukeskuksen esi- ja alkuopetuksen tilojen yhteyteen mahdollista sijoittaa kolme 5-vuotiaiden ryhmää.

Lapsia syntyy vähemmän

Syynä vaihtoehtojen rajaamiseen ovat viime viikkoina tarkentuneet lapsimääräennusteet sekä uusi hallitusohjelma. Imatralla syntyy vuonna 2019 Eksoten ennusteen mukaan noin 150 lasta, mikä on vähemmän kuin alkuvaiheessa ennakoitiin. Jos syntyneiden lasten määrä jää tälle tasolle useammaksi vuodeksi, on sillä vaikutus pitemmällä aikavälillä tarvittavaan varhaiskasvatuksen tilakapasiteettiin.

─ Emme tässä vaiheessa haluaisi ottaa sitä riskiä, että meillä olisi 10 vuoden päästä tarpeeseen nähden liikaa ylläpidettävää tilaa, palveluverkkohankkeen projektipäällikkö Mari Routti toteaa tiedotteessa.

Lisäksi Suomen hallitusohjelmaan on kirjattu, että yksityisen varhaiskasvatuksen tulee olla luvan varaista. Tässä vaiheessa ei vielä ole tietoa, millaisia vaikutuksia hallitusohjelman toimeenpanolla yksityiseen varhaiskasvatukseen tulee olemaan.