Imatrallakin kisaillut legendaarinen Jarno Saarinen herää henkiin lastenkirjassa

Jarno Saarinen syntyi Turussa, mutta hänestä tuli merkityksellinen henkilö myös monelle imatralaiselle.

Imatran Moottorikerho

Jarno Saarinen Imatran ajoissa vuonna 1971.

Jarno Saarinen oli ratamoottoripyöräilijä, joka kuoli traagisesti 20. toukokuuta Monzassa, Italiassa. Vuosi oli 1973. Kuolema tapahtui Monzan radalla sattuneessa onnettomuudessa. Vain vuosi aiemmin Saarinen oli voittanut lajinsa ensimmäisenä suomalaisena ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden.

Saarinen kilpaili ensimmäisissä MM-sarjan kilpailuissa Imatranajoissa, vuonna 1968. Silloin Saarinen sijoittui sijalle yhdeksän. Vuonna 1972 Saarinen varmisti 250-kuutioisten maailmanmestaruuden juuri Imatralla.

Nyt legendaarisen Saarisen ura on nivottu myös lastenkirjan kansien väliin. 5—10-vuotiaille suunnatun kirjan kerrotaan olevan tosikertomus sympaattisesta huippukuskista, joka ei epäröinyt lähteä unelmiensa perään. Pirita Tolvasen teos on nimeltään Paroni - Jarno Saarisen elämä.

Vauhdikas kirja kertoo Saarisen elämästä ja urasta niille, jotka eivät sitä vielä tunne. Samalla kirja on suunnattu myös niille, jotka eivät sitä unohda.

Jarno Saarinen sai Paroni-lempinimen veljiltään. Alunperin nimi oli kissaparoni, joka myöhemmin lyhentyi.

Saarinen oli kuollessaan 27-vuotias.

Tolvasen käsialaa ovat myös kirjan kuvitukset. Idea kirjasta syntyi Münchenin lentokentällä, jossa Tolvanen myöhästyi koneesta. Odotellessaan uutta lentoa, hän jutteli moottoriurheiluharrastajan, joka kertoi Saarisesta. Tolvanen vaikuttui Saarisen määrätietoisuudesta ja rohkeudesta.

— Jos tarina koskettaa minua, kymmenen vuotta Saarisen kuoleman jälkeen syntynyttä moottoriurheilun ulkopuolista, se koskettaa kyllä muitakin, Tolvanen kertoo kirjan tiedotteessa.

Myllylahti

Jarno Saarisesta kertova lastenkirja on suunnattu 5—10-vuotiaille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset