Kaikki ei mennyt putkeen Imatran kaupungintalon pysäköintikannen remontissa: Rakennusvalvonta huolestui putoamisvaarasta ja heräsi jälkikäteen vaatimaan aitoja

Alumiiniaidat on tilattu, kertoo Mitra Imatran rakennuttaja. Toistaiseksi etupihan putoamisvaaraa torjutaan huomiovärinauhalla ja väliaikaisilla työmaa-aidoilla.

Anu Pakarinen

Pysäköintikannen peruskorjauksessa uusittiin vedeneristys, liikuntasaumat ja pintarakenteet sekä parannettiin valaistusta. Aidat kuitenkin unohtuivat.

Imatran kaupungintalon pysäköintikansi kävi läpi perusteellisen remontin viime kesän ja syksyn aikana.

Täysiä tyylipisteitä ei voi antaa, sillä pysäköintikantta reunustavat aidat unohtuivat suunnitelmasta.

Toistaiseksi niiden puutetta paikataan metallisilla työmaa-aidoilla ja huomiovärinauhalla.

Niiden tehtävänä on estää kulku parkkikannen reunalle ja ehkäistä putoamisvaaraa niin pitkään, kunnes rakennusvalvonnan vaatimat pysyvät aidat saadaan asennettua.

Istutusten puute paljasti tilanteen

Pysäköintikannen peruskorjauksen tilasi Mitra Imatran rakennuttaja.

Anu Pakarinen

Aidat eivät sisältyneet alkuperäiseen suunnitelmaan. Sellaiset tilattiin rakennusvalvonnan puututtua tilanteeseen. Asennus tapahtuu tänä keväänä.

Rakennuttaja Pasi Huoponen kertoo, ettei aitoja hoksattu sisällyttää suunnitelmiin, koska ei sellaisia ole koskaan aikaisimminkaan ollut.

— Kohde on ollut 50 vuotta ilman kaiteita. Nyt yhtäkkiä rakennusvalvonta rupesi vaatimaan, että parkkipaikan reunalle asennetaan kaiteet, Huoponen kertoo.

Syy aitagateen on inhimillinen.

Aiemmin parkkikannen reunalla oli 30–40 senttiä korkeat istutusastiat, joissa olevat kiinteät istutukset muodostivat luontaisen kulkuesteen.

Remontissa istutusaltaat täytettiin ja peitettiin laatalla. Jatkossa istutukset sijoitetaan irtoruukkuihin.

Suunnitelmat eivät kulkeneet rakennusvalvonnan kautta, koska peruskorjaukseen ei tarvittu rakennuslupaa. Urakan etenemistä seurattiin paraatipaikalta kaupungintalon ikkunoista. Aitojen puuttumiseen herättiin, kun parkkikantta reunustaneet istutukset hävitettiin, kertoo rakennusvalvonnan päällikkö Ritva Ihalainen.

— On totta, että heräsimme tähän työn ollessa jo käynnissä. Kun puskat olivat lähteneet, havaittiin, ettei alue ole enää turvallinen. Velvollisuutemme oli puuttua tähän, Ihalainen kertoo.

Alumiiniaidat tilattu

Aidat saavat Mitrankin siunauksen, koska alueella kulkee jatkuvasti paljon lapsia, ja parkkikannelta on useamman metrin pudotus maahan.

— Aidat on tilattu. Sinne tulee puoli metriä korkeat alumiinikaiteet, jotka asennetaan toukokuussa, mahdollisesti aikaisemminkin, Huoponen kertoo.

Vaikutelma kaupungintalon etupihalla on edelleen keskeneräinen.

Aidat maksavat noin 10 000 euroa.

Remontin kustannusarviossa alueen aitaamiseen ei varauduttu, mutta Huoponen uskoo, että lisätyöt saadaan mahdutettua parkkikannen peruskorjauksen noin miljoonan euron budjettiin.

Peruskorjauksessa kaikki betonirakenteet kunnostettiin ja vesieristeet ja muun muassa liikuntasaumat uusittiin. Samalla parannettiin valaistusta.

Kokonaan remppa ei ole valmis vieläkään, sillä kaupungintalon kohdevalaistuksen asennustyöt jäivät tähän vuoteen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset