Ruokaa kyllä olisi, mutta vettä ei — Viranomaiset suosittavat kolmen vuorokauden varmuusvarastoja, mutta onko imatralaisilla sellaisia?

Kun kaikki yleensä toimii, niin eihän tällaisiin ole tarvinnut varautua, sanoo Anneli Tynkkynen.

Piia Kaskinen

Tuija Franssila: ruokaa olisi, vettä ehkä ei.
Tuija Franssila: ruokaa olisi, vettä ehkä ei.

Viranomaiset julkaisivat joulukuun ensimmäisellä viikolla kotitalouksille tarkoitetun suosituksen siitä, kuinka varautua 72 tunnin, eli kolmen vuorokauden mittaiseen sähkökatkoon.

Samat säännöt pätevät myös ison, koko yhteiskuntaa koskettavan lakon tai onnettomuuden aikana, silloin, kun liikenneyhteydet katkeavat, tai kun tulee tavaroiden jakeluhäiriö, myrsky tai tulva.

Niinkin voi käydä, että maksujärjestelmät eivät toimi, tai kun ihminen ei pääse kauppaan vaikkapa tapaturman takia.

Mutta kuinkas on, imatralaiset, löytyykö omista kaapeista suositusten mukaiset varmuusvarastot? Se, mitä kaikkea niissä kannattaisi olla, selviää täältä, joten tämä gallup keskittyy vain perusasioihin.

Eli siihen, onko varastossa ruokaa kolmeksi päiväksi, itselle ja mahdollisille lemmikeille, sekä riittävästi vettä, vaikkapa pulloveden muodossa? Entä paristoilla toimiva taskulamppu ja radio?

Entä mitä tekisit tilanteessa, jossa vettä ei tule, mutta vessassa on kuitenkin käytävä?

Jos kolmen vuorokauden sähkökatko pamahtaisi päälle nyt, niin Tuija Franssilalla tulisi ensimmäiseksi puute vedestä. Ruokaa kyllä olisi, vähintään kolmeksi päiväksi ja tarpeeksi myös pienelle lemmikkikoiralle, mutta vettä ei. Vessankäyttökin pistää mietityttämään.

— Taskulamppu on, mutta siihen sopivia pattereita ei kyllä taida olla. Eikä radiota.

Piia Kaskinen

Anneli Tynkkynen: ruokaa olisi, vettäkin hieman.
Anneli Tynkkynen: ruokaa olisi, vettäkin hieman.

Anneli Tynkkysellä on melko samankaltainen tilanne. Jos tilanne iskisi päälle nyt, niin ruokaa kyllä olisi ja pullovettäkin puolitoista litraa. Myös taskulamppu ja patterit on, mutta radiota ei.

— Kun kaikki yleensä toimii, niin eihän tällaisiin ole tarvinnut varautua! Mutta se vessa, siinä se suurin pulma kyllä taitaisi tulla. Täällä kaupungissa vesikatkoistakin ilmoitetaan etukäteen, eivät ole päässeet yllättämään.

Piia Kaskinen

Keijo Laari: ruokaa olisi, vettä myös.
Keijo Laari: ruokaa olisi, vettä myös.

Ruokaa olisi myös Keijo ja Kirsi Laarilla, ja pullovettäkin.

— Kynttilöitäkin on ja vara-akulla toimiva radio. Kyllä se 72 tuntia menisi, mutta sen jälkeen saattaisi alkaa tehdä tiukkaa.

Vessa-asiat hoituisivat ämpäreiden, tai väestönsuojissa olevien astioiden avulla, he toteavat.

Piia Kaskinen

Paula Isbom: ruokaa olisi pariksi päiväksi, vettä ei.
Paula Isbom: ruokaa olisi pariksi päiväksi, vettä ei.

Paula Isbomin ruokakomerot sen sijaan olisivat turhan tyhjät.

— Noin kahdeksi päiväksi siellä voisi olla ruokaa, mutta kolmeksi ei. Tosin kyllä sillä kaurapuurollakin pärjää pari päivää — mutta vettähän se sen keittäminenkin vaatii.

Pullovettä hänelläkään ei ole — ehkä pitääkin lähteä seuraavaksi sitä hankkimaan. Sen sijaan paristoilla toimiva taskulamppu löytyy, ja kaiken lisäksi se myös toimii. Radiota ei ole.

— Mutta se vessan käyttö — se voisikin olla vaikeaa. Ei muuta, kuin metsään? hän naurahtaa.

Piia Kaskinen

Ville Manninen: ruokaa olisi, vettä ei.
Ville Manninen: ruokaa olisi, vettä ei.

Ville Manninen ja Kuopiosta käymässä oleva Jari Koposen eivät vessanpuutetta hätkähtäisi. Jos se ei toimi, niin sitten voisi käydä vaikka ulkona. Molemmilla olisi kyllä tarpeeksi ruokavarastoja, mutta veden kanssa voisi tehdä tiukkaa.

— Ellei sitten sulattaisi lunta. Kuopiossa sitäkin on, Koponen sanoo.

Hänen lemmikkikoiransakin on sen verran pieni, että pärjää pienellä ruokavarastolla pitkän aikaa. Taskulamppukin on ja toimii, mutta patteriradiota ei.

— Paristoilla toimiva taskulamppu on, mutta radiota uupuu, sanoo Manninen.


Ja sitten se vessa-asia. Viranomaiset suosittavat asettamaan pönttöön roskapussin, ja lajittelemaan sen sitten sekajätteeksi.

Piia Kaskinen

Jari Koponen: ruokaa olisi, vettä voisi sulattaa lumesta.
Jari Koponen: ruokaa olisi, vettä voisi sulattaa lumesta.

Luetuimmat