Imatran Ketterä ryhtyi käyttämään Stora Enson puupohjaisia ja kierrätettäviä kuppeja ja lautasia – IPV käytti samoja kuppeja jo kesällä

Ketterä on nyt "harjoitellut" yhden pelin verran puupohjaisten kuppien ja lautasten käyttöä.

Jarmo Hämäläinen

Ketterä-Peliitat -peli perjantaina 25. syyskuuta. Tämä oli ensimmäinen, jossa puupohjaiset kupit ja lautaset olivat käytössä.
Ketterä-Peliitat -peli perjantaina 25. syyskuuta. Tämä oli ensimmäinen, jossa puupohjaiset kupit ja lautaset olivat käytössä.

Jatkossa jokainen, joka juo tai syö Ketterän otteluissa, tekee sen entistä ympäristöystävällisemmin. Ketterä on nimittäin minimoimassa muovin käyttöä ja siirtymässä uusiutuviin ja kierrätettäviin materiaaleihin heti kauden alusta, ja ensimmäisenä ovat vuorossa kupit ja lautaset.

Puupohjaisten kuppien alkuperä on peräisin läheltä, eli Stora Enson Imatran tehtailta. Ne valmistetaan Huhtamäen Hämeenlinnan tehtaalla. Kuppien ja lautasten lisäksi Ketterä käyttää myös puisia aterimia, joita sille toimittaa Lappeenrannasta käsin toimiva Vinpak.

Stora Enso

Stora Enson puupohjaiset kupit näyttävät tältä.
Stora Enson puupohjaiset kupit näyttävät tältä.

– Minusta se on ajatuksena todella hieno, että nämä kupit tulevat täältä Imatralta. Käytimme niitä ensimmäisen kerran edellisessä pelissä, eli viime perjantaina, kertoo Ketterän puheenjohtaja Mikko Partanen.

Perjantaina paikalla oli myös apuvoimia opastamassa yleisöä siinä, minne mikäkin kuppi ja aterin piti käytön jälkeen laittaa.

– Monestihan ihminen ajattelee, että roskis on roskis, mutta ei se enää ole. Vähän piti opastaa ihmisiä että minne mikäkin roska kuuluu laittaa. Keräysastioissa on siihen kyllä selkeät merkinnät, Partanen kertoo.

Toisaalta nyt on hyvä aika opetella, kun koronarajoitukset rajoittavat yleisön määrä.

Ketterä alkaa varmaan pikkuhiljaa korvata muitakin muovituotteita puupohjaisilla, Partanen miettii.

– Se riippuu tietysti tarjonnasta. Esimerkiksi karkkipussithan ovat nykyään muovisia. Tosin muoviakin voi kierrättää.

Ketterän peleistä kupit päätyvät roskiksiin, joista ne erilliskerätään ja viedään paalattuna Stora Enson Varkauden tehtaille. Sieltä ne jatkavat elämäänsä aaltopahvituotteiden pintakartongin raaka-aineena.

Ketterällä erilaiset makkarataskut käytössä

Ketterä ei kuitenkaan ole ensimmäinen. IPV otti samaiset puupohjaiset kupit ja lautaset käyttöön jo viime kesänä.

IPV:n peleissä kuppia käytettiin myös makkaramukina – jolloin se luonnollisesti likaantui. Likaantunutta kuppia ei voi kierrättää, vaan se on laitettava energiajätteeseen. Vain puhdas kartonki kelpaa kierrätykseen.

- Kerrätysoppaamme kesällä opastivat kesällä katsojia lajittelemaan ne oikein. Olemme jakaneet näitä astioita myös joillekin yhteistyökumppaneillemme ja pieniin tapahtumiin, Stora Enson Imatran tehtaanjohtaja Mikko Nieminen kertoo.

Jäähallilla makkarat syödään makkarataskuista.

Uusiutuva urheilutapahtuma -konseptissa ovat IPV:n ja Ketterän lisäksi myös Stora Enson Imatran tehtaat, Imatran kaupunki sekä Imatran Toimitilat sekä kartongin keräämisen ja kuljetuksen hoitava Etelä-Karjalan Jätehuolto.

Juttua muokattu 1.10. klo 7.25.Täsmennetty kokonaisuuden työnjakoa eri osapuolien välillä. Korjattu tieto, jonka mukaan Stora Enso osallisstuisi mukien keräämiseen ja kierrättämiseen. Sen hoitaa Etelä-Karjalan jätehuolto. 30.9. klo 16.10: korjattu kirjoitusvirhe otsikosta. Kello 18.21 liitetty juttuun toinen kuva, kello 20 lisätty Niemisen kommentit ja muutettu otsikkoa.

Luetuimmat