Imatralainen Anni Repo yllättyi kävellessään aamulla lammastalliin: tiineenä ollut emo synnytti peräti seitsemän karitsaa – "Tällaista voi tapahtua kerran kymmeneen vuoteen"

Anni Repo arveli loppuvaiheessa emän koon takia, että karitsoja on tulossa useampi. Seitsemää karitsaa hän ei silti osannut odottaa.

Santeri Tynkkynen

Karitsoista pienin on Anni Revon mukaan ylikesy. Se syö pullomaitoa, ja on sen takia hieman leimaantunut ihmiseen.
Karitsoista pienin on Anni Revon mukaan ylikesy. Se syö pullomaitoa, ja on sen takia hieman leimaantunut ihmiseen.

Imatralainen Anni Repo koki suuren yllätyksen viime viikon maanantaina kävellessään aamulla sisälle lammastalliin. Toinen hänen tiineenä olleista lampaista oli synnyttänyt peräti seitsemän karitsaa.

– Se oli täysi yllätys, edellisenä päivänä ei ollut vielä mitään merkkejä synnytyksestä, Repo kertoo.

Hän oli laskenut, että karitsojen pitäisi syntyä kesä-heinäkuun vaihteessa. Toisin kävi, ja karitsat syntyivät viikkoa aikaisemmin.

Repo arveli loppuvaiheessa, että karitsoja on tulossa useampi, koska emä oli niin isokokoinen. Seitsemää karitsaa hän ei kuitenkaan osannut odottaa.

– Sama emä oli viime vuonna saanut kuusi karitsaa, mutta luulin sen olevan hairahdus. Nyt se laittoi vielä yhdellä paremmaksi, Repo nauraa.

Santeri Tynkkynen

Anni Repo aikoo pitää tyttökaritsat itsellään, poikakaritsat sen sijaan lähtevät uuteen kotiin.
Anni Repo aikoo pitää tyttökaritsat itsellään, poikakaritsat sen sijaan lähtevät uuteen kotiin.

Seitsemän karitsan syntymä on harvinainen

Anni Revon mukaan lampaat synnyttävät yleensä 1-3 karitsaa kerrallaan. Hän ei ole vielä selvittänyt, kuinka harvinaista seitsemän karitsan syntyminen on.

– Yhdeksän karitsaa taitaa olla kaikkien aikojen ennätys Suomessa. Harvinaista se kuitenkin on, että seitsemän syntyy.

Suomen Lammasyhdistyksen alueyhdistyksen, Kaakon lampureiden puheenjohtaja Maija Knuuttila vahvistaa, että seitsemän karitsan syntyminen on todella harvinaista.

– Suomenlampailla vuonuekoot ovat kyllä isoja, mutta tyypillinen keskiarvo on kolme tai neljä karitsaa. Vitosetkaan eivät ole ihan tavattomia, mutta seitsemän on jo paljon. Ehkä kerran kymmeneen vuoteen tällaista voi tapahtua, hän arvioi.

Seitsemästä karitsasta kaksi pienintä ja heikointa valitettavasti menehtyi ensimmäisen vuorokauden aikana. Yhden emän maito ei Revon mukaan riitä edes jäljelle jääneille viidelle poikaselle.

– Osalle pitää juottaa pullosta äidinmaitokorviketta, hän sanoo.

Myöhemmin samalla viikolla toinen Revon lampaista synnytti vielä kaksi karitsaa. Nyt heidän tallissa kirmaa yhteensä seitsemän pientä poikasta.

Kaikkia karitsoja Repo ei aio pitää itsellään. Tyttökaritsat jäävät hänelle itselleen, poikakaritsat lähtevät uuteen kotiin.

Uusimmat uutiset