Ahkerassa käytössä olevan Äitsaaren kylätalon myynti surettaa kyläläisiä ja jättää monen yhdistyksen pulaan: Uudet asukkaat toivotetaan silti lämpimästi tervetulleeksi

ANU PAKARINEN

Taustalla näkyvä Äitsaaren kylätalo on toiminut kylälaisten harrastus-, juhla- ja kokouspaikkana sekä vuotuisen Äitsaari-kierroksenkin tukikohtana. Kuvassa viime kesän Äitsaari-kierroksen puuhanaiset Maija Kinnunen, Päivi Kosunen, Soili Äikää, Arja Laukkanen, Sirpa Monto, Satu Antikainen, Anja Kortelainen, Aira Ronkonen ja Päivi Nenonen.
Taustalla näkyvä Äitsaaren kylätalo on toiminut kylälaisten harrastus-, juhla- ja kokouspaikkana sekä vuotuisen Äitsaari-kierroksenkin tukikohtana. Kuvassa viime kesän Äitsaari-kierroksen puuhanaiset Maija Kinnunen, Päivi Kosunen, Soili Äikää, Arja Laukkanen, Sirpa Monto, Satu Antikainen, Anja Kortelainen, Aira Ronkonen ja Päivi Nenonen.

Ruokolahden kunta päättää maanantaina Äitsaaren entisen kyläkoulun myynnistä.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että haminalaisen pariskunnan tekemä 24 000 euron ostotarjous hyväksytään.

Emme odota enää ihmettä. Olemme alistuneet siihen, että talo myydään. — Sirpa Monto

Äitsaaren kylät -yhdistyksen puheenjohtaja Sirpa Monto uskoo, että näin myös tapahtuu.

— Emme odota enää ihmettä. Olemme alistuneet siihen, että talo myydään, hän sanoo.

Koulu loppui 1999

Vielä toistaiseksi entinen kyläkoulu toimii Äitsaaren ja ympäröivien kylien kohtaamis-, harrastus-, kokous- ja juhlapaikkana.

Siitä tuli asukkaiden kylätalo sen jälkeen, kun kunta lakkautti koulun vuonna 1999.

Käyttö on ollut vilkasta. Sirpa Monto kaivaa tilastoja esiin.

— Esimerkiksi vuonna 2016 talossa oli toimintaa 150 päivänä.

Marjut Vuotila

Sirpa Monto arkistokuvassa.
Sirpa Monto arkistokuvassa.

Kylätalossa on pidetty tienhoitokuntien, metsästysseurojen, Leader-hankkeen, Äitsaari-kierroksen ja muun muassa keskustan paikallisyhdistyksen kokouksia.

On karaokeiltaa, häitä, hautajaisia, rippijuhlia, syntymäpäiviä, metsästysseuran ampumaharjoituksia, biljardinpeluuta, kuntosalilla kävijöitä, Monto listaa.

Hän pelkää monen toiminnan hiipuvan, kun oma tila lähtee alta. Jatkossa tilaisuudet täytyy järjestää erikseen vuokrattavissa paikoissa tai jonkun kotona, mikä ei välttämättä ole kovin yksinkertaista, Sirpa Monto selittää.

— Into hiipuu.

Ottajia on, näköjään

Monto kertoo kyläläisten yllättyneen ostotarjouksesta, sillä taloja on maalla myynnissä muutenkin. Lisäksi rakennus vaatii isoa remonttia, koska esimerkiksi pesutilat puuttuvat.

Selvästi ottajia kuitenkin on.

— Juuri äsken tuli sähköpostia henkilöltä, joka on muuttamassa ulkomailta takaisin Suomeen. Hän kyseli, onko talo vielä myynnissä. Nykyään tuntuu olevan aika paljon ihmisiä, jotka etsivät tunnelmallisia kylätaloja ja kouluja maalta.

Sirpa Monto toivoo, että kyläläiset saavat tarpeeksi aikaa talon tyhjentämiseen. 20 vuodessa kun on kertynyt kaikenlaista tavaraa, 150 hengen juhla-astiastosta lähtien.

Hyvä jos tulee uusia asukkaita

Vaikka kylätalo lähteekin alta, asiassa on myös iloinen puoli. Mukavaa, jos kylälle saadaan uusia asukkaita, Sirpa Monto toteaa. Hänen tietojensa mukaan talon on ostamassa nuori pariskunta, joka aikoo muuttaa Äitsaareen asumaan.

Paljon huonomminkin olisi voinut käydä, hän jatkaa, sillä vaihtoehtona näytti olevan kylätalon sulkeutuminen. Kunta aikoo joko myydä lakkautetut koulut tai vähintään karsia niiden ylläpitokustannukset minimiin. Eniten maksaa lämmitys.

— Parempi tämä ratkaisu kuin se, että rakennus olisi jäänyt tyhjilleen, Monto toteaa.

Ruokolahden kunta kauppaa netissä myös Huhtasenkylän ja Virmutjoen entisiä koulukiinteistöjä.

Molemmat nettihuutokaupat päättyvät huutokaupat.com -sivustolla perjantaina 9. marraskuuta. Kunta päättää sen jälkeen, hyväksyykö vai hylkääkö tarjoukset.

Luetuimmat