Imatralle tulee uusi junien läpivalaisulaite EU-tuella – "Tätä voisi verrata siirtymisellä analogisista TV-lähetyksistä teräväpiirtoon"

Itärajalle tulevien läpivalaisuhankintojen arvo on yhteensä lähes kuusi miljoonaa euroa.

Tulli

Junien läpivalaisulaite Vainikkalassa päivitetään ensi vuoden loppuun mennessä. Imatralle tulee uusi laite.
Junien läpivalaisulaite Vainikkalassa päivitetään ensi vuoden loppuun mennessä. Imatralle tulee uusi laite.

Tulli on kilpailuttanut isojen läpivalaisulaitteiden hankinnan Vaalimaan, Vainikkalan ja Imatran rajanylityspaikoille.

Tulli kertoo tiedotteessa, että Vaalimaan maantieliikenteen ja Vainikkalan junien läpivalaisulaitteistot päivitetään. Imatralle tulee uusi junien läpivalaisulaite.

Hankintojen arvo on yhteensä lähes kuusi miljoonaa euroa, josta kansallista rahoitusta on noin 1,7 miljoonaa euroa. Loput rahoitetaan pääasiassa EU:n ulkorajayhteistyöohjelmasta.

Tiedotteen mukaan tavoitteena sujuva tavaraliikenne itärajalla.

Läpivalaisulaitteet tehostavat ja nopeuttavat tarkastuksia verrattuna perinteiseen fyysiseen tarkastukseen. Esimerkiksi Vainikkalan ja Imatran rajanylityspaikoilla tavoitteena on läpivalaista kaikki maahan saapuva ja lähtevä tavarajunaliikenne.

– Uudet laitteistot eivät ainoastaan mahdollista aiempaa suurempia läpivalaisumääriä, vaan ne tarjoavat myös entistä paremman kuvanlaadun. Tätä voisi verrata siirtymisellä analogisista TV-lähetyksistä teräväpiirtoon, valvontajohtaja Mikko Grönberg kertoo tiedotteessa.

Käyttöön ensi vuoden lopulla

Valmistelut uusia laitteita varten alkavat syksyllä ja ne otetaan käyttön vuoden 2021 lopulla.

Laitteet toimittaa Nuctech Warsaw Company Limited Sp Z.O.O. Tiedotteen mukaan neuvotteluvaiheessa mukana oli useita tarjoajia ja kilpailutuksen pisteytysmalli oli suunniteltu laajaksi sekä tarjoajien erilaisuudet huomioivaksi. Tulli sai lopulta tarjoukset vain Nuctech Warsawlta.

Kilpailutuksessa huomioitiin myös ympäristöön liittyviä asioita. Esimerkiksi Vaalimaalla katolle laitetaan aurinkopaneelit, jotka tuottavat osan läpivalaisulaitteiston tarvitsemasta sähköstä.

Luetuimmat