Artesaanin opinnot ovat Saimaan ammattiopisto Sammon uutuus Imatralla – katso tästä, mitä muuta yhteishaussa on tarjolla Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä

Lukioon mielivillä keskiarvon tulee olla vähintään 7,0. Laajennettua oppivelvollisuutta sovelletaan nyt ensi kertaa tällä hetkellä peruskoulun yhdeksännellä luokalla oleviin.

ANU PAKARINEN

Yhteishaussa on tarjolla lukuisia opiskelumahdollisuuksia myös Imatralla. Arkistokuvassa imatralaiset Toomas Mursu, Jasu Lind ja Joona Kärnä, jotka valmistuivat merkonomeiksi Saimaan ammattiopisto Samposta.
Yhteishaussa on tarjolla lukuisia opiskelumahdollisuuksia myös Imatralla. Arkistokuvassa imatralaiset Toomas Mursu, Jasu Lind ja Joona Kärnä, jotka valmistuivat merkonomeiksi Saimaan ammattiopisto Samposta.

Toisen asteen yhteishaku on käynnissä 23.3. saakka. Yhteishaku on suunnattu peruskoulun päättäville tai äskettäin päättäneille nuorille, joilla ei ole aiempaa tutkintoa.

Kevään yhteishaussa haetaan syksyllä alkavaan koulutukseen.

Lukioon ei pääse alle 7,0 keskiarvolla

Imatralla, Ruokolahdella ja Rautjärvellä on tarjolla monenlaista koulutusta.

Lukio-opetusta on Imatralla tarjolla Imatran yhteislukion lisäksi Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukiossa ja Etelä-Karjalan IB-lukiossa.

Imatran yhteislukiossa on 120 aloituspaikkaa, ja keskiarvoraja on tasan 7.

Keskiarvoraja on sama myös Itä-Suomen suomalais-venäläisen koulun lukiolla. Sillä on Imatran lisäksi toimintaa myös Lappeenrannassa ja Joensuussa, ja aloituspaikkoja on yhteensä 25.

Etelä-Karjalan IB-lukio toimii Imatran lisäksi Lappeenrannassa, ja aloituspaikkojen määrä on kaikkiaan 35. Tähän oppilaitokseen pyrkivien keskiarvoraja on korkeammalla ollen 8,0.

Rautjärven lukioon pääsee myös 7,0 keskiarvolla, ja paikkoja on haussa 36.

Artesaanin opinnot ovat uutta, mitään ei jää pois tarjonnasta

Saimaan ammattiopisto Sammossa voi opiskella Imatralla muun muassa kampaajaksi, lähihoitajaksi, ajoneuvoasentajaksi, laborantiksi, puusepäksi tai sähköasentajaksi. Ruokolahdella järjestetään opetusta metsäkoneenkuljettajaksi ja metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi haluaville.

Lisätietoa Sammon tarjonnasta löytyy oppilaitoksen verkkosivuilta.

Sammossa on ensi lukuvuotena yhteensä reilut 1400 perustutkinnon aloituspaikkaa, joista yhteishaussa on noin puolet.

Viestintäkoordinaattori Ulla Lieri kertoo, että Imatralla on tämän kevään yhteishaussa tarjolla jotain sellaista, mitä Sammossa ei ole aiemmin voinut opiskella. Mitään koulutusohjelmia ei jää Lierin mukaan pois.

– Imatralla alkaa uutena taideteollisuusalan perustutkinto, josta valmistuu artesaaneja. Aloituspaikkoja on kevään yhteishaussa kuusi, Lieri kertoo.

Artesaani voi työskennellä esimerkiksi puusepänverstailla ja kalusteasennusliikkeissä.

Koulutuksen aikana opitaan käyttämään perinteisiä puuntyöstömenetelmiä sekä hyödyntämään nykyaikaista valmistustekniikkaa.

– Esimerkiksi 3D-mallinnus on osa näitä opintoja, Lieri mainitsee.

Anniina Meuronen

Kampaajan työt kiinnostavat ammatilliseen koulutukseen hakeutuvia. Arkistokuva.
Kampaajan työt kiinnostavat ammatilliseen koulutukseen hakeutuvia. Arkistokuva.

Viime vuonna Sammon vetovoimaisin koulutusohjelma Imatralla oli hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto.

Kampaajaksi opiskelemaan haki 1,7 ensisijaista hakijaa yhtä aloituspaikkaa kohden.

– Toiseksi suosituin vaihtoehto oli yhdistelmäajoneuvonkuljettajan koulutus ja kolmanneksi suosituin sähkö- ja automaatioasentajan koulutus.

Perinteisesti myös ravintola-ala ja lähihoitajan tutkinto kiinnostavat, samoin rakennusala.

Laajennettua oppivelvollisuutta sovelletaan ensi kertaa

Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan vuoden 2021 alussa, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran nyt perusopetuksen yhdeksännellä luokalla oleviin.

Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Tavoitteena on nostaa koulutus- ja osaamistasoa sekä kaventaa oppimiseroja. Lähtökohta on, että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon.

– Tässä vaiheessa on hyvin vaikeaa arvailla, millä tavalla tämä tulee näkymään Sampossa, Lieri sanoo.

Taneli Toikka

Seurakuntaopiston Jaakkiman kampus on myös mukana yhteishaussa. Arkistokuva.
Seurakuntaopiston Jaakkiman kampus on myös mukana yhteishaussa. Arkistokuva.

Edellä mainittujen lisäksi yhteishaussa on mukana myös Seurakuntaopiston Jaakkiman kampus, missä on haettavana kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto. Aloituspaikkoja on 10.

Luetuimmat