Venäläinen matkailija ostaa Suomesta laatua

Kai Skyttä

Pietarilainen Kiril Rayevski kertoo, että ruplan arvon muutos vaikuttaa hänen ostosmatkoihinsa. -Moni firma, joka on tarjonnut bussikyytejä Suomeen ostosmatkailua varten on lopetettu alhaisen kysynnän vuoksi.

Lappeenrannan Prisman parkkipaikalla ostoskärry on täynnä tax-free muovipusseja. Neljän hengen seurue lastaa niitä maastoautoon.

Pietarilaisseurue on viettänyt Suomessa vuorokauden. Miehet poikkesivat Prismassa ostoksilla kotimatkalla. Mukaan tarttui paljon elintarvikkeita ja erityisesti maitotuotteita, kertoo Vitaali Rassadin.

Kun kerran lähdetään Suomeen, niin ostoksiin menee monta sataa euroa.

Venäläiset suosivat suomalaisia maitotuotteita.

Mikä niissä kiehtoo?

— Laatu. Suomalaiset maitotuotteet ovat paljon laadukkaampia ja herkullisempia kuin venäläiset. Venäläinen juusto ei ole mielestäni syömäkelpoista, kommentoi Oleg Ivashin.

Pietarilainen Kiril Rayevski suosii myös suomalaista. Hän tekee ruokaostoksensa pietarilaisessa Prismassa, mutta vie Valion levitteitä myös rajan toiselta puolelta.

— Pietarin Prismassakin levitteet ovat hintavia, mutta venäläinen Valio maistuu erilaiselle, hän perustelee.

Meijerituotteiden lisäksi venäläiset ostavat runsaasti kalaa ja vihanneksia.

Rassadin myöntää, että suomalaiset vihannekset ovat hintavia, mutta moninkertaisesti laadukkaampia kuin venäläiset. Venäläiset ostavat myös paljon kalaa. Zelenogorskista oleva Vladimir Ivanov selittää, että syy on hinnassa.

— Pakotteiden takia ulkomaalaista lohta on vaikea saada, ja siksi sen hinta on karannut käsistä.

Suomalainen tuoksuu paremmalta

Kai Skyttä

Aleksander Ivanov ja Elena Ivanova ovat viettäneet muutaman päivän Imatran kylpylässä. Kummankin mielestä moni asia on paremmin Suomessa, esimerkiksi palvelun laatua he kuvailevat huipputasoiseksi.

Kulutustavaroiden kohdalla asia ei olekaan niin mutkaton.

Elena Ivanova kertoo, että suomalaisia vaatteita ostetaan jonkun verran, mutta muuten venäläiselle suomalaiset vaatemerkit näyttäytyvät yksinkertaisilta.

— Venäläisten pukeutuminen on lähempänä italialista kuin pohjoismaista muotia, hän tuumaa.

Kai Skyttä

Venäläiset ostosmatkailijat, Vladimir Ivanov ja Tatjana Ivanova käyvät Suomessa usein. Lappeenrannan lisäksi he vierailevat Helsingissä ja talvisin suomalaissa laskettelukeskuksissa.

Jos venäläinen matkailija ei osta vaatteita, niin varmasti ostaa jotain muuta, esimerkiksi pesuaineita. Venäläisten mielestä suomalainen on kaikin puolin parempaa: astianpesuaineessa on enemmän tiivistettä ja pyykinpesuneste tuoksuu paremmalle.

Hullunkuriselta kuin se kuulostaakin, venäläinen teettää jopa silmälasinsa mielummin Suomessa. Vladimir Ivanov on ajanut puolitoista tuntia hakemaan upouudet lasinsa.

— Se tuli halvemmaksi ja tietää, että laatu on korkeaa, hän kertoo.

Ruplan arvo vaikuttaa

Venäläinen seuraa ruplan arvoa hyvin tarkkaan. Pieniin matkoihin ruplan kurssi vaikuttaa eniten. Parin vuoden takainen ruplan arvon lasku vaikutti Kiril Rassadin matkailuun Suomessa. Ensimmäisenä pois jäivät päivän mittaiset ostosreissut.

Myös pakotteilla on ollut suuri rooli matkustamiseen. Kun suomalaista laatua ei enää saakaan lähikaupasta, sitä haetaan Suomesta hyvin omistautuneesti.

Pietarilainen pariskunta Elena Ivanova ja Aleksander Ivanov viettivät muutaman päivän Imatran kylpylässä lapsenlapsensa kanssa. He lomailevat Suomessa monta kertaa vuodessa.

— Kun kerran lähdetään Suomeen, niin ostoksiin menee monta sataa euroa. Hotelliyöhön saa uppoamaan helposti pari sataa.

Mutta venäläinen ei valita.

— Suomessa tietää, että saa koko rahan edestä laadukasta palvelua, mikä ei ole Venäjällä matkaillessa itsestäänselvyys.

Venäläinen arvostaa suomalaista laatua ja pysyvyyttä. Rayevskin mielestä pysyvyys näkyy polttoaineen hinnassa. Hän on huomannut, että sen hinta ei ole heitellyt niin voimakkaasti kuin Venäjällä. Pysyvyys taas lisää turvallisuuden tunnetta.

— Täällä tuntee olonsa turvalliseksi.

Elsa Osipova

Luetuimmat

Uusimmat uutiset