Eksote saanee jatkaa leikkaustoimintaa keskittämisasetuksesta huolimatta — Ministeri Krista Kiurun lupaama muutos toteutuu, kertoo kansliapäällikkö Kirsi Varhila

Aluehallintovirasto kurmoottaa Eksotea liian vähistä munuaissyöpäleikkauksista. Keskittämisasetus pakottaisi siirtämään leikkaukset muualle, mikä veisi mennessään myös lääkäreitä.

Mika Strandén

Etelä-Karjalan keskussiraalasta on jo jouduttu siirtämän useita leikkauksia muualle keskittämisasetuksen takia. AVI vaatii nyt selvitystä keskussaairaalassa tehtävistä liian vähäisistä munuaissyöpäleikkauksista.
Etelä-Karjalan keskussiraalasta on jo jouduttu siirtämän useita leikkauksia muualle keskittämisasetuksen takia. AVI vaatii nyt selvitystä keskussaairaalassa tehtävistä liian vähäisistä munuaissyöpäleikkauksista.

Monien keskussairaaloiden leikkaustoimintaa uhkaavaan keskittämisasetukseen tai sen soveltamiseen on tulossa lievennyksiä. Keskittämisasetus määrittelee toimenpiteille, kuten erilaisille leikkauksille, vähimmäismäärät. Jos ne eivät täyty, on kyseinen toimenpide siirrettävä yliopistosairaalaan.

Kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa, että virkavalmistelu keskittämisasetukseen liittyen on tehty.

Tänään torstaina asia käytiin läpi sote-ministeriryhmässä. Päätöksiä ei vielä tehty, mutta muutoksia asetukseen on odotettavissa. — Kirsi Varhila

— Tänään torstaina asia käytiin läpi sote-ministeriryhmässä. Päätöksiä ei vielä tehty, mutta muutoksia asetukseen on odotettavissa.

Varhilan mukaan asia hoidettaisiin nyt poikkeuslupamenettelyllä. Asetuksen toteutumista valvovalle viranomaiselle on tarkoitus kertoa pian, mitä on tulossa.

— Eli kun valvova viranomainen saa selvityksiä keskittämisasetuksen toteutumisesta, viesti olisi, että se ei ryhtyisi valvontaa kovin voimallisesti tekemään.

Eksotella juuri nyt ”tilanne päällä”

Eksotella on juuri nyt niin sanotusti tilanne päällä. Munuaissyöpäleikkauksia tehdään vuodessa vain 30, kun keskittämisasetus vaatisi 70 leikkausta. Tämän takia leikkausten jatko on katkolla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) vaatii Eksotea ryhtymään toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että munuaissyövän leikkaustoiminta saatetaan keskittämisasetuksen mukaiseksi.

Eksoten pitää antaa selvitys asiasta vuoden loppuun mennessä.

— Jos noita leikkauksia ei enää saa tehdä täällä, keskussairaalasta lähtevät urologit, joita taas tarvitaan laajan päivystyksen sairaalankin takia, selvitti Eksoten terveys- ja vanhuspalvelujen johtaja Tuula Karhula joulukuun alussa.

Karhulan mukaan leikkausten laatu kestää vertailun.

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan keskussiraalasta on jo jouduttu siirtämän useita leikkauksia muualle keskittämisasetuksen takia.
Etelä-Karjalan keskussiraalasta on jo jouduttu siirtämän useita leikkauksia muualle keskittämisasetuksen takia.

Eksote vetoaa Krista Kiurun lupaukseen

Eksoten hallitus tarttuu vastauksessaan AVIlle perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) antamaan suulliseen lupaukseen Lappeenrannassa joulukuun alussa. Kiurun mukaan asetukseen tulee muutoksia.

”Ministeri vakuutti ymmärtävänsä pienten keskussairaaloiden ongelmat esimerkiksi siinä tapauksessa, että munuaissyöpäleikkaukset pitäisi Erva-alueellamme keskittää HUSiin”.

Hallitus korostaa vastauksessaan, että päivystävä sairaala tarvitsee urologista osaamista päiväaikaisiin päivystysleikkauksiin.

Eksoten mukaan HYKS-Erva-alueen keskussairaaloissa ei ole ollut laatuongelmia.

Eksote ilmoittaa pysyvänsä nykyisessä työnjaossa kunnes ministeriöstä tulee lisätietoa keskittämisasetuksen mahdollisista muutoksista.

Keskittämisasetus tuli voimaan viime vuoden alussa. Keskittämisasetus on pakottanut Eksotea siirtämään monia leikkauksia yliopistosairaaloihin. Tänä vuonna keskittämisasetus maksaa Eksotelle kasvavien ostopalvelujen takia miljoona euroa ylimääräistä.

AVI on lähettänyt vastaavanlaisia keskittämisasetukseen liittyviä kehotuskirjeitä kaikille HYKS-Erva-alueen sairaanhoitopiireille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset