Kumppanuustalo, Honkaharjun koulu, Vuoksenniskan kansakoulu — monella nimellä tunnettu rakennus on pian muisto vaan

Asemakaavan muutos mahdollistaa suojellun ja perinteikkään koulurakennuksen purkamisen. Tilalle voidaan rakentaa uusi palvelutalo.

Tiina Räikkönen

Kumppanuustalon tarinta alkoi vuonna 2006, kun Honkaharjun koulun toiminta päättyi. Arkistokuvassa oppilaita lumileikeissään helmikuussa 2005.
Kumppanuustalon tarinta alkoi vuonna 2006, kun Honkaharjun koulun toiminta päättyi. Arkistokuvassa oppilaita lumileikeissään helmikuussa 2005.

Sisäilmaongelmien takia käytöstä poistetun Kumppanuustalon purkaminen etenee.

Vireillä olevassa asemakaavan muutoksessa rakennukselta poistetaan suojelumerkintä, mikä tähän asti on estänyt perinteikkään koulurakennuksen purkamisen.

1951 valmistunut Kumppanuustalo tunnettiin alun perin Vuoksenniskan kansakouluna. Rakennuksessa toimi koulun lisäksi myös Imatran taidemuseo.

Nimi vaihtui myöhemmin Honkaharjun kouluksi. Se lakkautettiin 2006, kun oppilaat keskitettiin Vuoksenniskan kouluun. Sen jälkeen rakennusta käytti enimmäkseen kolmas sektori, kuten Työn vuoksi.

Vuonna 2015 rakennus tyhjeni kokonaan vaikeiden kosteusvaurioiden aiheuttamien sisäilmaongelmien ja henkilöstön oireilun takia.

Tilalle uusi palvelutalo

Suojelumerkinnän poistamisesta kysytään tiistaina Imatran hyvinvointilautakunnan kantaa.

Valmistelija Harri Valtasolan mukaan rakennuksen purkamisella menetetään osa Vuoksenniskan ja Imatran rakennusperintöä ja kerroksellisuutta sekä merkittävä pala Imatran kansakoulun 150-vuotiasta historiaa.

Päätösesityksen mukaan lautakunnalla ei ole kuitenkaan mitään huomautettavaa kaavamuutokseen.

Kaavaa muutetaan Imatran kaupungin aloitteesta. Tavoitteena on paitsi ongelmaisen rakennuksen purkaminen, myös uuden palvelutalon rakentaminen ja Vuoksenniskan palvelujen ja elinvoiman vahvistaminen.

kai skyttä

Rakennus jäi kokonaan tyhjilleen 2015.

Kaava on tarkoitus hyväksyä tämän vuoden aikana.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat