Katukanava: Sotaorvot tarvitsevat kuntoutusta

Hyvinvointi-Suomen on aika hyvittää korkeaan ikään ehtineiden sotaorpojen uhraus ja panostukset yhteiskuntamme hyväksi. Vetoamme päättäjiin, että sosiaali- ja terveyspoliittista lainsäädäntöä uudistetaan niiltä osin, että sotaorpojen vanhuus turvataan mahdollisimman hyvin.

Sotaorvot ovat viime sodissamme kaatuneiden tai sotien seurauksena menehtyneiden lapsia. Sodan jälkeen heitä oli noin 55 000. Sotaorporekisterissä heitä on nyt runsaat 16 100. Keski-ikä on 80 vuotta. Heikoimmassa asemassa olevia sotaorpoja on 10—20 prosenttia sotaorvoista, jolloin kuntoutettavia olisi 1 650—3 300 henkilöä. On ymmärrettävää, että kaikkien ei ole mahdollista päästä kuntoutukseen yhtä aikaisesti.

Sotaorvot ovat pitkään kärsineet paitsi henkisesti, usein myös fyysisesti ja taloudellisesti siitä, että he ovat menettäneet isänsä kansakunnan puolesta. Suurin osa sotaorvoista jäi vaille yhteiskunnan riittävää tukea lapsuudessaan ja monet kokivat syrjintää ja jopa kaltoin kohtelua. Osa joutui jo pienestä pitäen tekemään fyysisesti ja henkisesti raskasta työtä, joiden seurauksena tuli toimintakyvyn rajoituksia ja ennenaikaista eläköitymistä.

Sotavuosina ei tunnistettu puolison menettämisen aiheuttamaa psyykkistä traumaa ja sen vaikutusta sotalesken työkykyyn ja perhe-elämään. Sotaorvoille onkin tyypillistä lähempien kannattelu: lapset joutuivat ottamaan vanhemman roolin monissa perheissä. Monilla sotaorvoilla koko elämä on saattanut mennä oman olemassaolon oikeutuksen lunastamiseen omat tarpeet sivuuttaen.

Aikanaan sodassa valinnut henki oli ”aseveljeä ei jätetä”. On aika toimia niin, ettei heidän lapsiaan jätetä. Sotiemme veteraanit ovat isiemme aseveljiä. Sotaorvot eivät halua veteraaneille varattuja resursseja.

Esitämmekin, että sotaorpojen kuntoutustarve kirjataan lakiin ja valtion talousarvioon varataan kuntoutuksen toteuttamiseen tarvittavat resurssit. Valtio on varannut vuodelle 2018 3,5 miljoonaa euroa esimerkiksi partisaanien uhrien kuntouttamiseen. Olisi kohtuullista, että sotaorpojen kuntoutukseen varattaisiin vähintäänkin samansuuruinen summa. Kunniavelka on maksamatta.

Hannu Niskanen
puheenjohtaja

Kaija Sepponen
hallituksen jäsen

Kaatuneitten omaisten liitto

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut