Muistokirjoitus: Leila Jouhki 1930–2020

Arkisto

Muistokirjoitus: Leila Jouhki 1930–2020

Suvun vanhin Leila Margit Kyllikki Jouhki (os. Kuittinen) nukkui pois 13.9. Hän oli syntynyt Ensossa 1.3.1930 nuorimpana Juho ja Klaara Kuittisen viidestä lapsesta.

Leila joutui jo 9-vuotiaana evakkotaipaleelle eri puolille Suomea. Sodan jälkeen perhe asettui asumaan Imatran Tuulikallioon. Leilan isä ’Kuittisen Jussi’ oli paljon poissa, koska oli kansanedustajana 22 vuotta aina kuolemaansa 1956 saakka.

Leila oli pienestä tytöstä asti harrastanut liikuntaa ja toimintaa raittiusseurassa. Enson Koitto ja Tainionkosken Tähti vuorottelivat sotavuosina. Yleisurheilussa tuli Leilalle useampi piirinmestaruus pikaviestissä. 40-luvun loppu ja 50-luvun alku menivät koripallon merkeissä. Tähti pelasi Suomen naisten mestaruussarjassa, ja Leila aloitusviisikon heittäjänä huomattiin myös lehdistössä. 50-luvun lopulla oli tanhuharrastus voimissaan. Leila oli muiden mukana, kun Tähden tanhuporukka kutsuttiin vierailulle neuvosto-Eestiin 1959 ensimmäisinä lännestä.

Leila oli koko ikänsä intohimoinen hiihtäjä, ja pyöräili aina. Talvella piti kesken työmatkan pysähtyä uimaan avannossa Uimahallin saunalla. Eläkkeellä ollessaan hän piti tai-chi –tunteja. Tapaus oli, kun ’Enson Tytöt’ esiintyivät vanneohjelmallaan vanhusten juhlissa.

Puolisonsa Paulin Leila tapasi jo nuorena. He menivät naimisiin 1950, ja saivat kaksi lasta. Perhe muutti 1960 Ahmankujalle – ensin mummon mökkiin ja sitten viereen rakennettuun omakotitaloon. Pauli ehti asua Karhunmäen talossa lähes 20 vuotta ennen menehtymistään 1979. Leila asui siellä vielä seuraavat 40 vuotta.

Leilan työura Osuusliike Imatran palveluksessa alkoi jo 14-vuotiaana. 1945 hän aloitti työnsä jalkineosastolla, ja ehti palvella varmasti jokaista imatralaista. Viimeiset kymmenen vuotta Leila oli Centrumin asiakaspalvelussa ja hoiti säästökassaa sekä jäsenasioita. 40-vuotinen työrupeama päättyi työnantajan tarjottua mahdollisuutta siirtyä varhaiseläkkeelle.

Kaikki muistavat Leilan ystävällisenä ja säteilevänä ihmisenä, joka levitti lämpöä ja siirsi energiaa ympärilleen kerääntyneille kanssaihmisilleen. Hän oli monen ystävän ja sukulaisen saattohoitaja. Leilalla oli neljä lapsenlasta ja viisi lapsenlapsenlasta. Kaikkien kuvat olivat harmonin päällä.

Erkki Jouhki

Kirjoittaja on Leila Jouhkin poika

Luetuimmat