Varpasaareen kohoaa jäinen iglu — ja siitä tulee konserttisali

Piia Kaskinen

Toni Kainulainen jäädyttää iglua painepesurilla.

Varpasaareen jäädytetään parast´aikaa iglua — tarkemmin sanottuna keskiviikkoiltana.

Puolipallon rakentaminen alkoi aamupäivällä.
Aluksi rakentajat jäädyttivät muovisen muotin maahan kiinni. Sen sisäpuolella hönkii pomppulinnan ilmanpuhallin. Rakennelma pysyy pystyssä pelkän ilmanpaineen voimin, mitään tukirakenteita iglussa ei ole.

Sitten iglun pintaa jäädytetään painepesurin avulla niin kauan, että siihen tulee vähintään kahden sentin paksuinen jääkerros. Sen jälkeen rakennelma pysyy pystyssä ilman ilmanpuhallinta.

Piia Kaskinen

Iglun jäädyttämisessä kuluu tuntikausia.

Painepesurin letkut tosin jäätyilevät välillä.
— Jos ne toimisivat kunnolla koko ajan, sopiva paksuus saataisiin jäädytettyä kahdeksassa tunnissa. Toistaiseksi olemme olleet tänään töissä kymmenen tuntia töissä, ja pesuri on toiminut kunnolla toista tuntia, miettii projektin puuhamies Juuso Partanen.

Kunhan iglu on valmis, siitä tulee konserttisali.
Tammi- ja helmikuun kahtena viimeisenä viikonloppuna siellä järjestetään jäämusiikkikonsertteja. Lauantaiset konsertit alkavat kello 18, sunnuntaiset kello 14.

Konserteissa soitetaan jäisiä instrumentteja. Jos olet joskus miettinyt, miltä kuuman Afrikan tai Australian perinnesoittimet kuulostaisivat jäisinä, niin tässä on tilaisuutesi.
Rakenteilla on muiden muassa nigerialaiselta Igbo-heimolta tuttu udu-rumpu, sekä pohjois-australialainen perinnesoitin, aboriginaalien didgeridoo.
— Kaikki soittimet tehdään Vuoksen jäästä. Esimerkiksi didgeridoo on noin kymmenen senttiä paksu jääsauva, joka halkaistaan. Sitten sen molemmat puolet koverretaan ontoiksi, ja liimataan taas yhteen, Partanen kertoo

Piia kaskinen

Viimeinkin tuli sopiva pakkaskeli, jotta iglua voitiin käydä rakentamaan, toteaa Juuso Partanen letkuja sulatellessaan.

Soittimeen tulee myös puinen suukappale, jotteivät nahkat irtoa soittajan huulista. Ja jotteivät sen paremmin yleisö kuin soittajatkaan jäätyisi, konsertit ovat melko lyhyitä, kenties noin vartin mittaisia.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Igluun tarvitaan myös kylmälaite.
Jäiset soittimet tarvitsevat soidakseen tietyn määrän pakkasta, liian lämpimässä — esimerkiksi nollassa — ne eivät enää soi.
Partanen on kehitellyt tarkoitusta varten myös sopivan kylmälaitteen, mutta ei vielä paljasta sen toimintatapaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.