Kolumni: Jalkapuu 2.0

Kukapa ei olisi tihrustanut sosiaalisessa mediassa kauppiaiden ja serkun kummin kaimojen jakamia videoita ja turvakamerakuvia oletetuista varkaista. Ei, en tiedä ketään, jolla on tuollaiset verkkarit. Onpa ihan vieras huppari. No, ehkä joku tunnistaa.

Kun yrittää selvittää, saako näitä turvakameroiden varasvideoita oikeasti jakaa, saa juuri sellaisia mielipiteitä kuin haluaa. Sekä videoiden jakajille että paheksujille on omat argumenttinsa. Laki ei ole pysynyt perässä.

Nettipoliisi Marko Forssin mukaan videon tai kuvan vaikkapa pyörävarkaasta voi julkaista, koska asiassa on laitettava vastakkain varkaan yksityisyys ja pyörän saaminen takaisin oikealle omistajalleen.

K-kauppiasliiton lakimies sanoo, että turvakameran kuvia varkaista ei saa julkaista, koska se on henkilötietolain nojalla kiellettyä. Tarvittaisiin henkilön kirjallinen suostumus.

Vastaavanlaista varmaa tietoa asiasta on vaikka miten, eikä minulle ei vieläkään selvinnyt saako niitä jakaa vai ei.

Ainoa varma tieto näyttää olevan, että tässä liikutaan harmaalla alueella. Tästä puuttuu enää se varas, joka haastaa kauppiaan oikeuteen yksityisyytensä loukkaamisesta. Saataisiin vihdoin se korkeimman oikeuden ennakkotapaus.

Kouvolalaisen kirpputorin sisäänkäynnin yhteydessä kauppias muistuttaa, että jos varastat, annat samalla luvan sille, että turvakamerasta napattu kuvasi julkaistaan kirpparin Facebook-sivuilla.

Lainoppineiden mielestä parempi olisi korvata tuollaiset laput viestillä, jossa lukee, että älä varasta tulevaisuuttasi.

Jälkimmäinen neuvo on toki kauaskantoisempi, mutta se on myös toivottoman pliisu. Facebookilla uhkailu taitaa olla tehokkaampaa, koska se saa varaskandidaatin miettimään aikeitaan kahteen kertaan tai vähintäänkin verhoutumaan turvakamerakuvista tuttuun lippalakkiin.

MARJO LATVANEN

Kirjoittaja on Kaakon Viestinnän toimittaja.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.