Pohjois-Amerikan Suomi-kuoro konsertoi Imatralla, kuoronjohtaja Terhi Miikki-Broersma tekee paluun kotikirkkoonsa

Phyllis Heinonen

Suomi-kuoron konserttikiertue alkoi torstaina Helsingissä.
Suomi-kuoron konserttikiertue alkoi torstaina Helsingissä.

Imatralle saadaan tänään musiikkivieraita valtameren takaa. Pohjois-Amerikan Suomi-kuoro esiintyy iltapäivällä Sanan suvipäivillä ja pitää myöhemmin illalla konsertin Tainionkosken kirkossa.

Suomi-kuoron taiteellisena johtajana on jo useamman vuoden toiminut imatralaislähtöinen Terhi Miikki-Broersma. Hän on asunut Yhdysvalloissa 13 vuotta toimien siellä kiertävänä kanttorina.

— Kotini on nykyisin Lyndenin kaupungissa Washingtonin osavaltiossa, Miikki-Broersma kertoo.

Suomi-kuoro on tehnyt kuoromatkoja Suomeen satunnaisesti vuodesta 2003 alkaen.

— Imatra on aina ollut meidän ykköspaikka, mutta esiintyminen Sanan suvipäivillä ja Tainionkosken kirkossa tekee tästä kerrasta erityisen. Se on kotikirkkoni, jossa olen aloittanut urkujen soiton.

Pohjois-Amerikassa riittää Suomi-faneja

Suomi-kuoro on sekakuoro, johon on koottu laulajia eri puolilta Pohjois-Amerikkaa. Suurten etäisyyksien vuoksi kuorolaiset harjoittelevat laulut omissa oloissaan etukäteen sovitun ohjelmiston mukaan.

— Useimmat pystyvät kuitenkin harjoittelemaan lauluja omissa pienemmissä seurakunnissaan.

Kuoro tunnetaan myös Suomi-konferessin kuorona, jonka nimi viittaa suomen kieltä käyttävien evankelis-luterilaisten seurakuntien edunvalvontajärjestöön Kanadassa. Siteet suomalaisseurakuntiin ovat lujat.

— Kuoro oli aikaisemmin vain kanadalaisten juttu, mutta nyt olemme levittäytyneet ympäri mannerta. Suomalaisissa seurakunnissa on Suomi-faneja, jotka rakastavat kanteleen soittoa tai suomeksi laulamista.

Kuorossa myös ranskan- ja englanninkielisiä

Suurin osa kuorolaisista käyttää suomea äidinkielenään, mutta poikkeuksiakin löytyy.

— Kokonaan vieraskielisiä on kuorossamme tällä hetkellä viisi. Ihan ummikkojakin on sekä ranskan että englanninkielisiltä alueilta.

Tälle reissulle Miikki-Broersma vaati myös heiltä laulujen sanojen opettelemista ulkoa.

— He ovat tehneet työtä käskettyä, hän sanoo.

Sunnuntain konsertissa lauletaan muun muassa Täällä Pohjantähden alla, Maan korvessa kulkevi ja Juuret Suomessa.

Kesän konserttikiertue alkoi torstaina Helsingin Johanneksenkirkossa. Lauantaina kuoro nähtiin Lappeenrannan Kehruuhuoneella. Imatran jälkeen vuorossa ovat vielä Kotka ja Jyväskylä.

Suomi-kuoro on mukana Sanan suvipäivien juhlamessussa, joka pidetään kello 13 Imatrankosken urheilukentän juhlateltassa. Kello 18 kuoro konsertoi Tainionkosken kirkossa.

Joonas Tapaninen

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Uusimmat uutiset