Saimaa kutsuu, vaikket omista paattia — Lyöttäydy melontaporukkaan, vuokraa vene tai suppilauta, hyppää mukaan risteilylle tai safarille

Kai Skyttä

Purjehdustaitoinen voi vuokrata veneen Lappeenrannan Pursiseuralta.
Purjehdustaitoinen voi vuokrata veneen Lappeenrannan Pursiseuralta.

Sininen Saimaa siintelee houkuttelevana. Tuolla jossain on saaria, poukamia ja luotoja. Mutta kuinka päästä näkemään ja kokemaan ne, jos ei ole omaa venettä?

Vesille pääsee monella eri konstilla. Voit vuokrata veneen, kanootin tai suppilaudan. Voit ihailla maisemia risteilylaivan kannelta tai vuokrata veneen kuljettajineen.

Veneen tai vesijetin vuokraajilta edellytetään yleisesti 18-vuoden ikää ja aikaisempaa kokemusta vesillä liikkumisesta.

Halvimmillaan vesille pääsee muutamalla eurolla. Soutuveneen saa käyttöönsä 5 eurolla ja kajakin 15 eurolla. Moottoriveneellä pystyy ajelemaan parin tunnin kierroksen 30 eurolla ja purjeveneellä saa heitettyä iltapurjehduksen 60 eurolla.

Purjeveneen saa vuokrattua pursiseuralta

Purjeveneen voi vuokrata Lappeenrannan Pursiseuralta. Yhdistys vuokraa Väinöä, toista omistamistaan H-veneistä.

— Vuokraajalla tarvitsee tietenkin olla purjehduskokemusta ja osaamista, sanoo vuokraamista hoitava Mikko Huhtanen Lappeenrannan Pursiseurasta.

Väinö ja toinen seuran vene Aino on tarkoitettu etupäässä pursiseuran omille jäsenille, mutta joka kesä Väinöä vuokrataan myös ulkopuolisille.

— Ehkä puolet vuokrauksista on oman yhdistyksen jäsenille ja puolet muille, Huhtanen kertoo.

Venettä vuokraan kyselleet ovat olleet aina purjehdustaitoisia.

— On paljon isompi kynnys ottaa vuokralle purjevene kuin moottorivene, ja ihmiset tiedostavat sen kyllä, Huhtanen kiittelee.

Imatran Purjehdusseura järjestää Lammassaaren sataman lähivesillä tiistaipurjehduksia, jolloin kaikilla on mahdollisuus tutustua opastetusti purjehduksen saloihin. Tiistaipurjehdusten kipparikokous on perinteisesti kello 17.30 ravintola Kolmessa Ankkurissa.

Kaisa Juntunen

Vesijettejä saa vuokrattua muun muassa Sataman Loisteesta Lappeenrannassa. Kuvassa yrittäjä Anssi Hartikainen.
Vesijettejä saa vuokrattua muun muassa Sataman Loisteesta Lappeenrannassa. Kuvassa yrittäjä Anssi Hartikainen.

Moottoriveneitä ja vesijettejä saa vuokrattua useasta paikasta

Joutsenossa vesijettejä vuokraa Saimaa Adventures, joka toimii Holiday Club Saimaan vieressä Rauhan rannassa.

Lappeenrannassa vesijetin saa vuokrattua satamassa veneilijöiden palvelupiste Sataman Loisteesta. Vesijetillä voi lähteä liikenteeseen satamasta tai pyytää se toimitettavaksi haluttuun paikkaan trailerin päällä.

Imatran satamasta voi vuokrata niin moottoriveneitä kuin vesijettejä. Vuokrauksen hoitaa satamatoimisto.

Aurinkoenergialla puksuttavan Solar Boatin saa vuokrattua myös Sataman Loisteesta. Aurinkopaatti on rekisteröity kahdeksalle henkilölle. Sen voi vuokrata halutessaan kuljettajalla varustettuna.

Leena Sallinen

Saimaan Latu järjestää opastettuja melontaretkiä tiistaisin Lappeenrannassa. Kanootteja voi vuokrata Hiekkalinnalta.
Saimaan Latu järjestää opastettuja melontaretkiä tiistaisin Lappeenrannassa. Kanootteja voi vuokrata Hiekkalinnalta.

arttu muukkonen

Kirkkovenettä pääsee soutamaan keskiviikkoisin Lappeenrannassa.
Kirkkovenettä pääsee soutamaan keskiviikkoisin Lappeenrannassa.

Lihasvoimalla pääsee vesille yksin tai porukassa

Lihasvoimallakin pääsee vesille. Kanootteja, kajakkeja, soutuveneitä ja suppilautoja voi vuokrata monesta paikasta. Kirkkoveneeseenkin on mahdollista päästä.

Lappeenrannan Hiekkalinnalla on tarjolla niin kajakkeja ja kanootteja kuin soutuveneitä ja suppilautoja. Hiekkalinnalta voi meloa vaikka retkelle vajaan kilometrin päässä sijaitsevaan Karhusaareen, josta löytyy laavu. Hiekkalinnasta voi myös tilata opastettuja melontaretkiä sekä melontakoulutusta.

Saimaan Latu vuokraa kajakkeja yhdistyksen jäsenille Lappeenrannassa. Yhdistyksen jäsenyys on niin edullinen, että se on hyvinkin varteenotettava vaihtoehto melonnasta innostuneelle.

Joka tiistai kuka vain voi lähteä mukaan Saimaan Ladun järjestämälle ohjatulle melontaretkelle Lappeenrannassa. Lähtö on Myllysaaren melontakeskuksesta kello 17.30, ja paikalla on oltava viimeistään klo 17. Ohjaaja johdattaa ryhmän Myllysaaresta taukopaikalle Ruohosaaren laavulle, missä pidetään evästauko nuotion ääressä.

Lappeenrannan Soutajat järjestää kaikille avointa kirkkovenesoutua Myllysaaresta keskiviikkoisin klo 18—19.30. Soutuvauhti sovitetaan aina kaikille sopivaksi. Soutajat myös vuokraa kahta kirkkovenettä.

Lappeenrannassa voi vuokra soutuveneen myös Huhtiniemen leirintäalueelta.

Joutsenon pienvenesatamasta kahvila Sataman Tornista voi vuokrata soutuveneen. Sillä voi soudella vaikka läheiseen Muukonsaareen, josta löytyy Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ylläpitämä retkikeskus.

Joutsenossa suppilaudan tai soutuveneen voi vuokrata Rauhan rannasta Saimaa Adventuresilta. Sieltä pääsee lipumaan helposti vaikkapa Ukonniemen biitsille.

Imatran satamatoimistosta saa vuokrattua suppilautoja, joilla voi kiertää kätevästi Lammassaaren.

AOP

Suppilauta on näppärä tapa nauttia Saimaasta ja liikunnasta. Niitä voi vuokrata Lappeenrannassa Hiekkalinnalta, Joutsenossa Rauhan rannasta ja Imatralla satamatoimmistosta.
Suppilauta on näppärä tapa nauttia Saimaasta ja liikunnasta. Niitä voi vuokrata Lappeenrannassa Hiekkalinnalta, Joutsenossa Rauhan rannasta ja Imatralla satamatoimmistosta.

Risteilyjä Lappeenrannasta ja Imatralta

Saimaan aalloilla voi keinua myös paatin kannella istuen. Lappeenrannan ja Imatran satamasta lähtee useita parin tunnin risteilyjä. Lappeenrannasta pääsee myös Saimaan kanavaa pitkin viisumittomalle matkalle Viipuriin tai Pietariin.

Saimaa Travelilta voi varata viisumivapaan risteilyn M/S Carelialla. Saimaan kanavaa pitkin voi matkustaa Viipuriin joko päivänreissulla tai kolmen päivän risteilylomalla. Myös Saimaa Travelin viisumivapaat Pietarin matkat alkavat ja päättyvät risteilyyn M/S Carelialla Lappeenrannasta Viipuriin ja takaisin.

M/S Camilla aloittaa risteilynsä Lappeenrannasta Saimaalle toukokuun lopussa. Kaksituntisella M/S Camillan kanavaristeilyllä pääsee kokemaan miltä tuntuu laskeutua 13 metrin korkuinen Mälkiän sulku. Kanavaristeilylle lähdetään maanantaista lauantaihin klo 12. Kolmetuntinen kanava-saaristoristeily kulkee Saimaan kanavan ohella keskelle Saimaan saaristoa. Kanava-Saaristoristeilylle pääsee maanantaista lauantaihin klo 18.

M/S Saimaa Margareta risteilee Lappeenrannan satamasta saaristoon ja Saimaan kanavalle. Kahden tunnin mittaisia opastettuja risteilyjä on tarjolla aikataulujen mukaan juhannuksesta koulujen alkuun.

Imatran Kylpylän rannasta pääsee noin kahden tunnin mittaiselle maisemaristeilylle kesäkuun alusta asti tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin kello 16.30 ja 19. Juhannusaattona risteily alkaa klo 20.

Joutsenossa hypätään puolentoista tunnin maisemaristeilylle Rauhan satamasta Holiday Club Saimaan rannasta keskiviikko- ja perjantai-iltaisin. Holiday Club Saimaan maisemaristeilyt järjestetään juhannusaattona sekä ajalla 26.6.—9.8.

Saimaa Adventures järjestää Rauhan rannasta noin kolmen tunnin mittaisia moottorivenesafareja, jotka suuntaavat saaristoon. Veneeseen mahtuu noin 10 henkeä kuljettajan lisäksi.

Jari Muinonen

Saunalautta löytyy vuokrattavaksi Lappeenrannan satamasta.
Saunalautta löytyy vuokrattavaksi Lappeenrannan satamasta.

Porukalla saunalautalle?

Saunalautta on kokonaisvaltainen tapa ottaa Saimaa haltuun. Lappeenrannan satamasta liikkeelle lähtevälle lautalle mahtuu kerrallaan 12 kylpijää. Yli 150 neliön kokoinen lautta on yksi Suomen suurimmista saunalautoista.

Saunalauttaa voi varata ryhmille Saimaan Palju —nimisestä yrityksestä.