Mellonlahden vedenlaadun parantaminen saattaa sittenkin edetä Imatralla: Hanke on yllättäen mukana elinkeinopoliittisissa investoinneissa

Vasta joulukuussa 2018 todettiin, ettei hankkeeseen ole rahaa.

Mellonlahti teki yllätyspaluun investointilistoille. Arkistokuva vuodelta 2008.
Mellonlahti teki yllätyspaluun investointilistoille. Arkistokuva vuodelta 2008.

Imatran kaupunginhallitus käsittelee tulevana maanantaina elinkeinopoliittisia investointeja.

Tämän vuoden talousarviossa niihin varattiin yhteensä 2,315 miljoonaa euroa. Maanantaina kaupunginhallitus päättää, mihin rahat käytetään.

Investointiesitysten joukossa on tuttuja asioita, kuten vuotuinen panostus RR-rataan, Ukonniemen alueen ja Imatrankosken kehittämistä sekä Mansikkalan liikennejärjestelyjä.

Mutta on mukana yksi yllätyskin.

Mellonlahti palasi hankelistoille

Mellonlahden vedenlaadun parantamisesta on puhuttu Imatralla vuosikaudet.

Viimeksi asia oli vakavasti esillä viime vuonna. Hankkeelle esitettiin rahaa tämän vuoden talousarvioon, mutta talousnäkymien kiristyttyä määrärahaa ei tullut.

Nyt hanke on kuitenkin ilmestynyt elinkeinopoliittisten investointien listalle.

Mistä oikein on kyse?

— Tarkastelemme asiaa uudesta näkökulmasta. Lähinnä uusia rahoituksellisia keinoja, sanoo kaupunkikehittämisjohtaja Topiantti Äikäs.

Hyötyjä ei kiistä kukaan

Rahoitusta on haettu kaupungin projektiorganisaation ja yhteysjohtaja Tea Laitimon johdolla. Ilmeisen onnistuneesti, kun kerran muutaman sata tuhatta euroa maksava hanke on nyt taas nostettu esityslistoille.

Äikäs on uudesta käänteestä hyvillään.

— Olemme kaikki sitä mieltä, että hanke on tosi hyödyllinen. Ymmärrettävistä syistä se jouduttiin vain karsimaan pois talousarviosta.

Hanketta hierottu niin pitkään, että tekninen toteutustapa on tiedossa ja suunnitelmat valmiina. Nyt suunnitelmia on enää vain hieman päivitetty kalastusmestari Tomi Mennan toimesta, Äikäs kuvailee.

Nepparia kohennetaan

Suurin osa elinkeinopoliittisista investoinneista kohdistuu tänä vuonna Ukonniemen, Mansikkalan ja Imatrankosken alueisiin. Kaupunginhallitukselle menevän esityksen mukaan niihin käytetään yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Ukonniemessä parannetaan Imatran kylpylän puoleisen matkustajasataman liikennejärjestelyjä.

Mansikkalassa toteutetaan Keskuskadun loppuosan vihertyöt ja asvaltoinnit ja varaudutaan kaksoisraiteen rakentamisen vaatimiin johtosiirtoihin.

Imatrankoskella rakennetaan Volttikuja Attendon palvelutalolle, suunnitellaan Napinkulman kunnallistekniikkaa ja muun muassa kohennetaan kolkkoa Koskentorin liikekeskuksen sisäpihaa eli Nepparia. Suunnitelmissa on myös Visit-Vuoksi -hanke, minkä lisäksi RR-rataan panostetaan jokavuotiseen tapaan 80 000 euroa. Kaikkiaan Imatrankosken hankkeisiin käytetään hieman vajaat miljoona euroa.

Mellonlahden hanke kuuluu osioon ”muut kohteet”.