Firenzessä asuva imatralaislähtöinen Sari Koponen on perheineen kotiarestissa – Tällaista on arki Italiassa, jossa "ihmiset pakotetaan olemaan kotona"

Italia on siirtynyt järeisiin toimiin koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Sari Koposen päivät kuluvat uutisten, Netflixin ja perheen kanssa kotona. Kaupassa käyntiäkin rajoitetaan, mutta elintarvikkeet tai vessapaperi eivät ole siitä huolimatta loppuneet.

Sari Koposen kotialbumi

Sari Koponen viettää kotiarestia poikiensa Luca, 21, ja Tommaso Morieron kanssa. – Nyt on aikaa syödä pakastepizzaa perheen kanssa, Sari Koponen sanoo.
Sari Koponen viettää kotiarestia poikiensa Luca, 21, ja Tommaso Morieron kanssa. – Nyt on aikaa syödä pakastepizzaa perheen kanssa, Sari Koponen sanoo.

Puhelu Toscanan Firenzestä tulee imatralaislähtöisen Sari Koposen päiväkahvin aikaan. Ja aikaa Italiassa vuodesta 1991 asuneella Koposella nyt onkin, sillä tällä hetkellä maassa vallitsee koronavirusepidemiasta johtuva poikkeustila.

Rahanvaihdossa työskentelevä Koponen on ollut lomautettuna 11. maaliskuuta lähtien. Maan koulut suljettiin 5. maaliskuuta, jonka jälkeen Koposen 21- ja 17 -vuotiaat pojat Luca ja Tommaso Moriero ovat suorittaneet opintojaan etänä.

Firenzen kadut ovat Koposen mukaan autioituneet. Ravintolat, baarit, kahvilat, hotellit ja lentokenttä ovat kaikki kiinni.

Ainoastaan apteekit sekä elintarvikkeita ja hygieniatuotteita myyvät kaupat ovat avoinna. Ainona kodin ulkopuolella on viime aikoina asioinut Koposen mies Claudio Moriero, joka on saanut käydä tien toisella puolella sijaitsevalla toimistollaan.

– Ihmiset pakotetaan olemaan kotona, sillä tartuntahuippu saattaa vielä olla nousemassa. Ulos ei ehdottomasti saa mennä. En tunne ketään, joka kävisi töissä yhtä lääkäriä lukuun ottamatta, Koponen kertoo.

Sari Koposen kotialbumi

Firenzessä kadut ovat autioituneet. Sari Koposen mukaan ulkona asioidaan hanskat kädessä ja suusuojuksen kanssa.
Firenzessä kadut ovat autioituneet. Sari Koposen mukaan ulkona asioidaan hanskat kädessä ja suusuojuksen kanssa.

Italiassa vallitsee tällä hetkellä ulkonaliikkumiskielto, jonka aikana kaikki liikkuminen on luvanvaraista. Italialaiset eivät Koposen mukaan ole tottuneet pysymään sisätiloissa, eivätkä kaikki ole kuunnelleet rajoituksia kuuliaisesti noudattaneet.

– Ihmisistä on tehty rikosilmoituksia ja poliisi jopa pysäytti koiraa ulkoiluttaneen ystäväni ja kysyi, mihin olet menossa. Kukaan ei tiedä, mitä tekisi. Kukaan ei ole tottunut olemaan kotona ja nyt pitäisi olla epäsosiaalinen, Koponen kertoo.

Hänen mukaansa apteekkiin pääsee vain resepti kädessä ja ruokakauppaan yksi perheenjäsen kerrallaan, jolloin sinne on saattanut jonottaa useita tunteja. Siitä huolimatta elintarvikkeet – tai vessapaperi – eivät ole päässeet loppumaan, kaikesta huolimatta hyväntuulinen Koponen sanoo.

Suojahanskoja Imatralta Italiaan

Koronavirus on levinnyt Italiaan Euroopan maista toistaiseksi rajuimmin. Jutun kirjoitushetkellä todennettuja tartuntoja maassa on noin 25 000, lähes Imatran asukasluvun verran.

– Ihmiset pelkäävät, kun tartuntaluvut eivät ala laskemaan. Bergamo ja Brescia ovat nyt niitä alueita, joiden sairaalat ovat romahtamispisteessä, Koponen kertoo.

Lähettelemme ystäväporukalla viestejä ja yritämme saada vähän naurua aikaiseksi.

Pahasti kuormittuneen terveydenhuollon lisäksi Koponen kertoo monen muun italialaisen tavoin olevansa huolissaan itse taudista, pääasiassa juuri riskiryhmien vuoksi.

– Olen kuullut, että monille ei itselleen ole tullut oireita, mutta isovanhemmat sairastuvat, Koponen sanoo.

Työpaikallaan Koponen kertoo varautuneensa tartuntariskiin jo tammikuussa, jolloin Italiassa vieraili uutta vuotta viettäneitä kiinalaisturisteja.

– Passeja käsitellessä minulla oli jo silloin hanskat ja koko ajan pestiin käsiä. Kun täältä ei enää löytynyt hanskoja ja suusuojaimia myöhemmin mistään, äiti lähetti niitä Imatralta.

Yhteishengen kohotusta ja suoratoistopalveluja

Koponen kertoo istuvansa kotinsa parvekkeella, jonne aurinko paistaa 20 asteen lämpötilassa.

Ulos ei saa mennä, mutta naapurusto on usein kokoontunut puolilta päivin ilmaisemaan kiitoksensa maan terveydenhuollolle yhteisellä hetkellä. Yhteishenkeä kohotetaan lisäksi joka ilta yhteislaululla.

Koponen kertoo normaalisti tekevänsä täyttä työviikkoa ja viihtyvänsä töissä, minkä vuoksi karanteeni on ehtinyt tuntua jo pitkäveteiseltä. Päivät kuluvat pitkälti Suomen ja Italian tv-lähetyksiä seuratessa.

– Ehkä uutisia tulee seurattua vähän liikaakin. Nukumme nyt pitkään, koska päivät eivät muuten kulu. Lähettelemme ystäväporukalla viestejä ja yritämme saada vähän naurua aikaiseksi.

Ennen Netflix ja muut suoratoistopalvelut ovat jääneet Koposelle täysin tuntemattomiksi. Nyt asia on kuitenkin ollut hyvä hetki korjata. Karjalaiseksi edelleen tunnustautuva Koponen kertoo innostuneensa kuulleensa Lappeenrantaan sijoittuvasta rikosdraamasta.

– Seuraava missio on Sorjosen katsominen, Koponen kertoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset