Joka toinen poliitikko tehnyt Imatralla vapaaehtoisen sidonnaisuusilmoituksen: Pakollisia ilmoituksia puuttuu yhä tytäryhtiöistä

Hannu Ojala

Kuntapäättäjien mahdolliset kytkökset halutaan tuoda Suomessa päivänvaloon.

Johtavat viranhaltijat ja kärkipoliitikot ovat tehneet Imatralla ahkerasti uuden kuntalain edellyttämiä sidonnaisuusilmoituksia.

Lakisääteisen ilmoitusvelvollisuuden piirissä on Imatralla kaikkiaan 68 henkilöä. Heistä kaikki kertoivat määräaikaan mennessä sidonnaisuuksistaan.

Tähän joukkoon kuuluvat muun muassa kaupunginjohtaja, hyvinvointi- sekä kaupunkikehitysjohtajat, kaupunginhallituksen jäsenet sekä valtuuston ja lautakuntien puheenjohtajat.

Rivivaltuutetuille vapaaehtoista

Imatralla kaikille muillekin luottamushenkilöille tarjottiin mahdollisuutta vapaaehtoisen sidonnaisuusilmoituksen tekoon.

Vapaaehtoisuus koskee lautakuntien ja valtuuston rivijäseniä, joita on yhteensä 70.

Määräaikaan eli 14. elokuuta mennessä vapaaehtoisen sidonnaisuusilmoituksen teki heistä vähän yli puolet, 39.

Tytäryhtiöistä puuttuu kolme ilmoitusta

Imatran uudet konserniohjeet edellyttävät, että pakollisen sidonnaisuusilmoituksen tekevät myös tytäryhtiöiden toimitusjohtajat ja niiden hallitusten jäsenet.

Tältä osin parannettavaa on vielä.

Ilmoitusvelvollisuus koskee 30 henkilöä, joista kolmelta ilmoitus vielä puuttuu.

Tarkastuslautakunta käsittelee asiaa heidän osaltaan huomenna.

Päätösesityksen mukaan tarkastuslautakunta kehottaa konserniohjeen mukaisen ilmoitusvelvollisuuden piirissä olevia henkilöitä toimittamaan ilmoituksen Imatran kaupungin asiakaspalveluun 30. syyskuuta mennessä.

Merkittävä varallisuuskin ilmoitettava

Entä millaisista kytköksistä viranhaltijoiden ja poliitikkojen pitää oikein ilmoittaa?

Muun muassa johtotehtävistään sekä luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Sidonnaisuuksista muodostetaan erilliset sidonnaisuusrekisterit.

Tavoitteena on edistää kuntahallinnon läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

Anu Pakarinen

Anu Pakarinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat