Etelä-Karjalan yrittäjien Jami Holtari pitää lakkoa ay-liikkeen kuolinkouristeluna — keinot etujen ajamiseen ovat vääriä ja yrittäjät silmätikkuina

Yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja sanoo, ettei irtisanomisten aaltoa ole tulossa. Kyselyjen mukaan työpaikkoja on piilossa, koska yrittäjät eivät uskalla rekrytoida.

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari pitää keskiviikon lakkopäivää ylimitoitettuna. Holtarin mukaan hallituksen ajaman lakimuutoksen perusajatus on ymmärretty väärin.
Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtari pitää keskiviikon lakkopäivää ylimitoitettuna. Holtarin mukaan hallituksen ajaman lakimuutoksen perusajatus on ymmärretty väärin.

Etelä-Karjalan yrittäjien toimitusjohtaja Jami Holtarilta ei keskiviikon lakkopäivälle juuri ymmärrystä heru. Vaikka lakko on suunnattu hallitusta vastaan, kärsijöinä ovat suomalaiset yritykset ja kansantalous.

— Meidän jäsenkuntaamme lakko ei juuri vaikuta, vaan se kohdistuu suuryrityksiin. Alihankintaketjun kautta välillisiä vaikutuksia voi tulla.

Yrittäjien edusmiestä huolettaa se, että yrittäjät joutuvat jäsenkatoaan pelästyneen ammattiyhdistysliikkeen operaatioiden kärsijäksi.

— Tämä on ay-liikkeen kuolinkouristuksia. Jollain tapaa pitää tehdä itsensä tarpeelliseksi työpaikoilla. Konstit eivät vaan ole oikeita ja nyt silmätikuksi on joutunut Suomen yrittäjät, Holtari lataa.

Työpaikkoja on piilossa

Hallituksen ajama lakiesitys irtisanomissuojan heikentämiseksi pienillä alle kymmenen hengen yrityksillä on Holtarin mieleen.

— Mitä pienempi yritys, sitä suurempi riski epäonnistunut rekrytointi on. Näille alle kymmenen hengen yrityksille tällä olisi oleellinen merkitys. Omien kyselyjemme perusteella työpaikkoja on aidosti piilossa, koska yritykset eivät uskalla rekrytoida.

Holtari muistuttaa, että työ- ja elinkeinoministeriön tilaaman tuoreen yrittäjyysstrategian keinovalikoimassa on hallituksen lakiesityksen sisältö.

Mikä yrittäjiä rekrytoinneissa pelottaa?

— Työnantajat ovat vahvasti heikommassa asemassa irtisanomistilanteissa, kun ay-liikkeen juristiarmeija on kimpussa. Irtisanominen voi tulla todella kalliiksi.

— Lakimuutos keventäisi yrittäjien nykytilannetta. Irtisanomisen seuraukset eivät olisi niin ankaria yrittäjälle. Vikaa voi joskus olla myös työntekijässä. Esimerkiksi työilmapiirin myrkyttäjää voi olla vaikea todentaa, vaikka hänestä haluaisivat eroon kaikki työntekijöitä myöten.

Ministeri saa kehut

Holtaria harmittaa, että lakiesityksen tarkoitus on ymmärretty väärin. Hän sanoo, että kenenkään etuja ei ole tarkoitus heikentää.

— Asia on käännetty väärään suuntaan. Ketään ei olla irtisanomassa. Mitään irtisanomisten aaltoa ei ole tulossa. Sen sijaan kaikille olisi selkeämpää, millä pelisäännöillä työpaikoilla tulevaisuudessa pelataan.

Lakia ajavaa sinisten työministeri Jari Lindströmiä Holtari kiittelee.

— Vaikka Lindströmillä on vahva ay-tausta, hän on yrittänyt rautalangasta vääntää tätä asiaa.

Luetuimmat