Osuuspankkilaiset äänestävät edustajistonsa, osa vanhemmista yllättyi lasten saamista vaalimateriaaleista

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan osuuspankki sai viime vuonna uuden toimitalon Lappeenrantaan. Tänä vuonna vuorossa on uusi edustajisto.
Etelä-Karjalan osuuspankki sai viime vuonna uuden toimitalon Lappeenrantaan. Tänä vuonna vuorossa on uusi edustajisto.

Suomessa käydään parhaillaan maan suurimpia sähköisiä vaaleja. OP-ryhmän 81 pankin omistaja-asiakkaat valitsevat edustajistoja ympäri maan verkkotunnustensa avulla.
Etelä-Karjalan osuuspankin lisäksi edustajisto valitaan myös Savitaipaleella, Parikkalassa ja Luumäellä.
Etelä-Karjalan osuuspankilla äänioikeutettuja on noin 46 000. Koko maassa luku on 1,5 miljoonaa, joista sähköiseen vaalin voi osallistua noin 1,2 miljoonaa pankin omistaja-asiakasta.

Äänestäjien tietoturvasta on huolehdittu


Etelä-Karjalassa hämmennystä on aiheuttanut alaikäisille postin kautta tulleet vaalimateriaalit. Perheiden vanhemmille ei vastaavia postilähetyksiä ole tullut ja se on aiheuttanut kummastelua sosiaalisen median palstoilla.
Asiassa ei ole dramatiikkaa vakuuttaa Etelä-Karjalan osuuspankin toimitusjohtaja Petri Krohns.
— Niille, jotka eivät aktiivisesti verkkotunnuksia käytä tai niille, joilla tunnuksia ei edes ole, materiaalit on lähetetty postissa. Vanhemmat, jotka aktiivisesti käyttävät verkkopankkia, ovat saanet samat materiaalit viestinä verkkopankkiin, Krohns rauhoittelee.
Käytännössä sähköinen äänestys tapahtuu niin, että äänestäjä kirjautuu tunnuksillaan verkkopankkiin, josta kirjaudutaan toiseen kertaan pankin ulkoiselle vaalisivustoille.
Pankit ovat viime vuosina joutuneet hakkereiden verkossa suorittamien iskujen kohteeksi. Krohnsin mukaan vaaleissa äänestävien tietoturva on hoidossa.
— Tietoturva on varmistettu eikä äänestäjien tietoja ajaudu vääriin käsiin. Vaalit onnistuvat teknisesti oikein hyvin.

Pankki haluaa kuulla näkemyksiä palvelujen kehittämisestä


Edustajiston suora valta pankin asioihin on rajallinen. Sääntöjen mukaan edustajisto kokoontuu kerran vuodessa ja sen tehtävänä on valita hallintoneuvosto.
— Käytännössä edustajisto kokoontuu useammin. He edustavat omistajien ääntä ja haluamme kuulla heiltä näkemyksiä pankin palvelujen kehittämisestä, Krohns sanoo.
Edustajiston vaalit on aiemmin käyty suhteellisena listavaalina. Tänä vuonna uutta on suora enemmistövaali. Lisäksi Etelä-Karjalassa on vain yksi vaalipiiri, kun vielä vuoden 2011 vaalissa oli seudullisia vaalipiirejä Imatran ja Lappeenrannan ympärillä.

Juttua korjattu 13.11. klo 10.49: Edustajistovaalit pidetään myös Savitaipaleella, Parikkalassa ja Luumäellä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset