Radonin piinaamalla Imatran urheilutalolla on hurja korjausvelka, peruskorjaus maksanee useita miljoonia euroja

Anniina Meuronen

Urheilutalon sali taipuu moneen. Lukion vanhat ovat tanssineet siellä jo vuosia.

Imatran urheilutalon radonpitoisuuksista saadaan tarkempaa tietoa lähiviikkoina. Radon ei ole suositun harrastuspaikan ainoa piina. Lue tästä Uutisvuoksessa viime marraskuussa julkaistu Anu Pakarisen juttu urheilutalon kunnosta.

Kattoremontilla on jo kiire

Pitää ruveta miettimään, mitä korjauksia tehdään jatkossa ja millä aikataululla.

Imatran urheilutalo ja uimahalli rapistuvat uhkaavasti. Korjausvelkaa on kertynyt vuosikymmenten aikana merkittävästi.

Jos koko kiinteistö peruskorjattaisiin kerralla, kustannukset nousisivat todennäköisesti useisiin miljooniin euroihin. Tarkempaa hintalappua ei ole ole, koska kattavaa remonttisuunnitelmaakaan ei ole.

— Todella merkittävästä summasta on joka tapauksessa kyse, arvioi isännöitsijä Heikki Varis Imatran YH-rakennuttajalta.

Kiinteistön omistaa Imatran kaupungin tytäryhtiö Imatran toimitilat, joka vuokraa tilat edelleen muun muassa kaupungin hyvinvointipalveluille.

Kaupunkikonsernin 2017 talousarvioon tai lähivuosien taloussuunnitelmaan ei ole tulossa erityistä investointirahaa peruskorjausta varten.

— Ainakin toistaiseksi urheilutalon parannukset tehdään ylläpidon yhteydessä, kertoo liikuntapaikoista kaupungilla vastaava elämänlaatupalvelujen palvelujohtaja Harri Valtasola.

Ensi vuonna uusitaan palloilusalin katsomo ja mahdollisesti vesikatot.

Kattoremontilla on kiire, sillä vesiä on tullut vuosien varrella sisään milloin mistäkin, viimeksi tänä syksynä.

Korjaustarpeita myös uimahallin puolella

Betonirakenteet ja ilmanvaihtokin kaipaavat korjausta. Myös rakennuksen salaojitus ja kosteuseristys pitäisi uusia. Samoin kuin välipohja ja kaikki märkätilat kauttaaltaan.

Tiedot perustuvat ulkopuolisella asiantuntijakonsultilla 2016 teetettyyn kuntotutkimukseen sekä aiempiin selvityksiin. Korjaustarpeita on yhtä lailla urheilutalon kuin vuonna 2004 peruskorjatun uimahallin puolella.

Kuntotutkimuksen mukaan allasosaston vesieristeet ja laatoitus on uusittava jo lähivuosina. Varis selittää tätä ankarilla olosuhteilla ja kovalla käytöllä.

Kosteus ja kloori tekevät tehtävänsä. Aiemman peruskorjauksen epäonnistumisesta ei siis ole kyse. Haasteita lisää myös Vuoksen läheisyys. Pohjavesi yltää lähes perustuksiin.

— Kosteusrasitus on merkittävä, Varis toteaa.

Huonosta sisäilmasta kärsitty pitkään

Jotain pitää tehdä myös ilmanvaihdolle, joka ei vastaa tämän päivän laatuvaatimuksia. Huonosta sisäilmasta tulee tasaisesti palautetta asiakkailta ja henkilökunnalta.

— Kuntosalilla ja painonnostosalilla ilma koetaan raskaaksi. Toisaalta toimistotiloissa ilmanvaihto on liiankin voimakas. Ilmanvaihtokoneistoon tarvittaisiin muutostöitä, Varis kertoo.

Suunnittelijoiden kanssa pohditaan parhaillaan, onko kuntosalin ilmanvaihdolle tehtävissä jotakin jo ennen suurempaa remonttia. Viestiä kiinteistön korjaustarpeista on tarkoitus viedä muutenkin eteenpäin.

— Toimeen pitäisi tarttua lähivuosina. Pitää ruveta miettimään, mitä korjauksia tehdään jatkossa ja millä aikataululla. Kyse on lopulta tietysti rahasta, Heikki Varis toteaa.

Yli 200 000 käyntiä

Vuonna 2014 urheilutalolla ja uimahallilla tilastoitiin yhteensä 238 000 käyntiä.

Vuonna 2015 kävijöitä oli 229 000, ja lokakuuhun 2016 mennessä 176 000.

Mukana luvuissa ovat ohjatun liikunnan käynnit, joita on vuodessa runsaat 40 000.

Lähde: Imatran kaupunki

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.