Liikenneviraston määräys: Mansikkalan ratasillan kiinnitykset tarkastettava, tehtävä kiireellinen

Kerta ei ollut ensimmäinen, kun kiskojen kiinnikkeitä irtoaa ja putoaa maahan.

Uskaltaako täältä enää kulkea, jos vaarana on rautamötikän tippuminen vaikka päähän? Liikenneviraston edustajan mukaan silta on turvallinen.
Uskaltaako täältä enää kulkea, jos vaarana on rautamötikän tippuminen vaikka päähän? Liikenneviraston edustajan mukaan silta on turvallinen.

Kiskojen rautaisia kiinnitysjousia on tippunut alas Mansikkalan vanhalta ristikkosillalta aiemminkin.

— Ei tämä ollut ensimmäinen kerta. (-) Onneksi ei ole sattunut ketään kohdalle, sanoo Liikenneviraston Itä-Suomen kunnossapidon aluepäällikkö Markku Ahtiainen.

Ahtiainen viittaa viikonloppuna Imatralla sattuneeseen läheltä piti -tilanteeseen. Oli hilkulla, ettei sillan rakenteista irronnut rautainen kiinnitysjousi osunut sillan alapuolella pyöräilleeseen imatralaisnaiseen.

Jouset kuoleentuvat ajan myötä

Mansikkalan junasillan rakenne on Ahtiaisen mukaan Suomen mittapuussa sikäli poikkeuksellinen, että junaraiteen alla kulkee autotie, jonka molemmin puolin on vielä kevyen liikenteen väylät.

Lekalla paikalleen iskettävät kiinnitysjouset löystyvät ja kuoleentuvat ajan myötä, jolloin ne voivat irrota junan tärinästä ja Imatran tapauksessa tippua alas, Ahtiainen kuvailee. Pahimmassa tapauksessa siis vaikka jalankulkijan päälle.

Ahtiainen kertoo itsekin Imatralla käydessään nähneensä ratasillasta irronneen kiinnitysjousen sillan alapuolisella kevyen liikenteen väylällä.

— Uskoisin, näitä on tullut alas vuosien mittaan aiemminkin. Veikkaan, että niitä on Vuoksen pohjassa enemmänkin.

Kiinnitykset tarkastetaan

Jos tällaista siis sattuu, uskaltaako Mansikkalan ratasillan alta enää kulkea?

Silta on turvallinen, Ahtiainen rauhoittelee.

Ratasillan kiinnitykset tarkastettiin viime vuonna. Kuultuaan tapahtuneesta Ahtiainen antoi määräyksen tarkistaa sillan kiinnitykset välittömästi uudelleen. Kyseessä on parin päivän urakka. Työ hoidetaan junaliikenteen lomassa.

Jos tarkastuksella löytyy löystyneitä kiinnikkeitä, ne korvataan uusilla. Mahdollisesti rakenteissa lymyävät, irronneet jouset kerätään samalla pois.

Luetuimmat