Valtuustossa tänään: Aurinko paistaa Rautjärven talousarvioon ja kunta haluaa laittaa lisää hyvinvoinnin edistämiseen

Kai Skyttä

Ensi vuoden talousarvio antaa sijaa määrärahoille.
Ensi vuoden talousarvio antaa sijaa määrärahoille.

Rautjärven kunnanvaltuusto saa maanantaina eteensä ensi vuoden ylijäämäisen talousarvioesityksen. Tilikausi jää plussan puolelle 111 137 euron verran, jota tahdittavat muun muassa 6,9 prosenttia kasvavat toimintatuotot ja 1,1 prosenttia laskevat toimintakulut.

Määrärahoja hyvinvoinnille

Suunnitelmakauden talous ei ota harha-askelia kuntalain vaatimusten ulkopuolelle ja koreografiaan on ennakoitu maakuntauudistuksen vaikutukset. Se pitää sisällään kuitenkin epävarmuustekijöitä, esityslistaan on arvioitu.

Nettoinvestointimenoja on kirjattu 953 600 00 euron verran, joiden rahoittamiseen kunta ei joudu nostamaan pitkäaikaista lainaa. Ylijäämäinen talousarvio tarkoittaa sitä, että Rautjärvi haluaa lisätä 22 000 euroa määrärahaa koulukuraattoripalveluihin hyvinvoinnin edistämiseksi. Investoinneista Leakuntapuiston katoksen rakentamiselle osoitetaan 15 000 euron suuruista summaa.

Kuohuva aloite saa kannen päälle

Esillä on jälleen maksuton varhaiskasvatus. Ponne jäi Timo Paajasen (sdp.) toimesta siihen muotoon, että kunta osallistuisi viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun 2018—2019.

Viime kokouksessa aihe sai valtuuston poreilemaan niin, että sen kuohunnassa pidettiin viiden minuutin tekninen tauko. Pölyn laskeuduttua Teemu Europaeus (kesk.) ehdotti Taina Longan (kesk.) esitystä siitä, että asia jätetään lisäselvitysten valaisemana pöydälle ensi vuoden budjettikokoukseen asti. Ehdotus otti tuulta alleen äänin 12—9.

Kuntastrategiaa ajaa elinvoima

Valtuusto saa hyväksyttäväkseen myös kunnan seuraavan vuoden päästrategian, jonka pohjaksi sekä kärkihankkeiksi on määritelty työllistäminen ja työllisyys, elinvoima sekä kunnan omistamien kiinteistöjen ja asuntojen uudelleenjärjestely.

Kunnanhallitus oli kokouksessaan sitä mieltä, että asuntokannan alentamisen osalta kohteita ei vielä nimitetä. Kärkihankkeista ensimmäiseksi se nosti elinvoiman. Strategiapäivityksen lisäksi valtuusto käsittelee rakennusjärjestystä ja ympäristönsuojelumääräyksiä.

Luetuimmat