Lakko alkaa keskiyön jälkeen — Imatran terästehdas ajetaan alas aamuun mennessä

| Hallituksen kaavailemaa irtisanomissuojan heikennystä vastaan suunnattu vuorokauden pituinen poliittinen lakko kestää vuorokauden. Ministeri Jari Lindströmin kompromissiesitys ei kelpaa. Moni liitto aloittaa ylityökiellon ja valmistautuu kovempiin otteisiin.

Kai Skyttä

Kaukaan saha hiljenee täysin, kun noin 120 työntekijää jää tulematta töihin. Kuva tukkivarastokentältä.
Kaukaan saha hiljenee täysin, kun noin 120 työntekijää jää tulematta töihin. Kuva tukkivarastokentältä.

Maan suurin palkansaajajärjestö SAK ei peru tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello 00:00 alkavia vuorokauden mittaisia työnseisauksiaan.

Imatralla terästehdas ajetaan alas kuuteen mennessä.

Varsinaisen sahan ja kuivan tavaran käsittelyn alasajo onnistuu nopeasti. Sen sijaan kuivausprosessi kestää useita vuorokausia. — Antti Waajakoski

—Tehdas ajetaan hallitusti alas ja aamulla kuudelta on pelit seis kuin mentäisiin viikonloppuun, kommentoi tilannetta Hallinto- ja viestintäjohtaja Klaus Enwald.

Terästehtaan tuotantoa käynnistellään uudestaan torstaiaamusta alkaen.

Enwald pitää työnseisauksen aiheuttamaa yhden päivän tuotannon menetystä merkittävänä.

-Huolestuttavaa tällaisissa jutuissa on se, että asiakkaamme joutuvat kärsimään. 

Mika Strandén

Ovako Imatra kuuluu myös lakon piiriin.
Ovako Imatra kuuluu myös lakon piiriin.

Etelä-Karjalassa lakon piirissä ovat muun muassa Metsä Fibren Lappeenrannan saha, UPM:n Kaukaan saha, Luumäellä Lindström Oy sekä ISS:n palvelut Lappeenrannan Fazer Makeisten tehtaalla ja Kaukaan sahalla sekä SOL Palvelut Ovako Imatralla.

UPM:n Kaukaan saha hiljenee täysin. Työhön jää saapumatta noin 120 UPM:n omaan henkilökuntaan kuuluvaa.

Sahan johtajan Antti Waajakosken mukaan varsinaisen sahan ja kuivan tavaran käsittelyn alasajo onnistuu nopeasti.

— Sen sijaan kuivausprosessi kestää useita vuorokausia, eikä prosessia pystytä ajamaan kokonaan alas. On haettava keinoja varmistaa se, ettei tavara pilaannu, selvittää Waajakoski.

Vuorokauden kestävään poliittiseen lakkoon ovat osallistumassa Palvelualojen ammattiliitto Pam, Ammattiliitto Pro, Sähköliitto ja Teollisuusliitto.

JHL:n ylityökielto jatkuu

Hallitus tekisi viisaasti, jos se vetäisi koko esityksen pois. — Samu Salo

Työministeri Jari Lindström (sin.) tiedotti tiistaina, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen koskisi vain alle 10 hengen yrityksiä. Alun perin heikennys olisi koskenut alle 20 työntekijän yrityksiä.

SAK ilmoitti, ettei sille kelpaa mikään muu kuin koko hankkeen peruminen. Samalla linjalla tuntuvat olevan työntekijäjärjestöt kautta linjan.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa maanantaina aloittamaansa ylityö- ja vuoronvaihtokieltoa. Liitto on valmis muihinkin toimiin, jos irtisanomislain valmistelu jatkuu.

Insinööriliitto aloittaa ylityökiellon perjantaina, Talentia maanantaina

Insinööriliitto ilmoitti tiistaina aloittavansa ensi perjantaina ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon sekä vuoronvaihtokiellon. Kielto koskee ylempiä toimihenkilöitä teknologiateollisuudessa ja kemian aloilla.

Puheenjohtaja Samu Salon mukaan liitto valmistelee mahdollisia seuraavia toimia.

— Hallitus tekisi viisaasti, jos se vetäisi koko esityksen pois. Tämä on myös keskusjärjestö Akavan kanta, korosti Salo tiedotteessa.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ensi maanantaina yksityisellä sosiaalipalvelualalla ja terveyspalvelualalla. Talentiallakin on valmius laajentaa toimenpiteitä.

OAJ ja Pardia seuraavat perässä

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ilmoitti aloittavansa ensi maanantaina ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa. Kielto koskee kaikkia yksityisiä päiväkoteja, joissa työskentelee OAJ:hin kuuluvia varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodinjohtajia.

— Toimenpiteet ovat voimassa toistaiseksi. Ne eivät tässä vaiheessa koske kuntien päiväkoteja, puheenjohtaja Olli Luukkainen tarkentaa tiedotteessa.

Palkansaajajärjestö Pardia julistaa jäseniään koskevan kolme päivää kestävän ylityö- ja vuoronvaihtokiellon, joka alkaa ensi viikon keskiviikkona. Virkasuhteiset pardialaiset eivät ole kiellon piirissä.

Puheenjohtajan Niko Simolan mukaan maan hallituksen esityksen positiivisista työllisyysvaikutuksista ei ole mitään näyttöä.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ilmoitti jatkavansa työtaistelutoimenpiteiden valmistelua. Tiedotteessaan Tehy ilmoittaa, ettei Tehy näe tällä hetkellä mahdollisuuksia sovulle.

Jutussa on mukana tiistaihin klo 14.40 mennessä annetut kannanotot.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset