Yksityinen päiväkoti kalskahtaa kalliilta, mutta palvelusetelin turvin hinta olisi perheille sama kuin kunnallisessa päiväkodissa: Lue tästä lisää Imatran yksityistämissuunnitelmasta

Imatralla valmistaudutaan täyttä häkää varhaiskasvatuksen palvelusetelin käyttöönottoon siltä varalta, että kaupunginvaltuusto päättää avata markkinat yksityisille palveluntuottajille.

Anu Pakarinen

Lappeenrannassa on jo useampi yksityinen päiväkoti. Pian saattaa olla Imatrallakin. Kuvassa hellepäivän juomatauolla Minea Kurki, Moona Koski, Moona Varis ja Triana Beltran Mikonpuiston päiväkodista.
Lappeenrannassa on jo useampi yksityinen päiväkoti. Pian saattaa olla Imatrallakin. Kuvassa hellepäivän juomatauolla Minea Kurki, Moona Koski, Moona Varis ja Triana Beltran Mikonpuiston päiväkodista.

Imatran kaupunki harkitsee kunnallisen varhaiskasvatuksen korvaamista osittain yksityisillä palveluilla.

Kaupunki aikoo sulkea useita, elinkaarensa päässä tai sen loppupuolella olevia päiväkoteja.

Sulkeminen odottaa vähintään Mansikkalan, Imatrankosken ja Raution päiväkoteja sekä Vuoksenniskan vuoropäiväkotia, ja mahdollisesti myös Meltolan ja Mikonpuiston päiväkoteja.

Pohdittavana on parhaillaan kuusi eri vaihtoehtoa, kuinka poistuvat hoitopaikat korvataan.

Yksityinen päiväkoti sisältyy kaikkiaan neljään eri vaihtoehtoon.

Yksityistä päiväkotia harkitaan Imatrankosken ja Mansikkalan väliselle alueelle sekä mahdollisesti myös Vuoksenniskan liepeille korvaamaan nykyistä Raution päiväkotia.

Anu Pakarinen

4-vuotiaat kaverukset Vilho Belinskij, Konsta Kaljunen ja Joel Tiippana.
4-vuotiaat kaverukset Vilho Belinskij, Konsta Kaljunen ja Joel Tiippana.

Asiakkaille saman hintaista

Mitä yksityinen päiväkoti käytännössä merkitsisi lapsiperheiden kannalta? Yksityinen palvelu kuulostaa kalliimmalta kuin kunnallinen, mutta onko se sitä?

Kysyimme asiaa varhaiskasvatuspalvelujen päälliköltä Minna Leinoselta.

Leinosen mukaan perheiden maksut eivät muuttuisi.

— Yksityinen varhaiskasvatus ei tule asiakkaille yhtään sen kalliimmaksi kuin kunnallinen varhaiskasvatus, Leinonen sanoo.

Palveluseteliä valmistellaan

Tämä turvattaisiin varhaiskasvatuksen palvelusetelillä, jonka käyttöönottoon Imatra parhaillaan valmistautuu.

Palvelusetelin suuruus riippuisi perheen tuloista ja lapsien määrästä. Sitä isompi seteli, mitä pienemmät tulot.

Palveluseteli menisi palvelun tuottajalle, jonka kanssa perhe tekee sopimuksen päiväkotipalveluista. Perheiltä perittäisiin kunnan päivähoitotaksaa vastaava asiakasmaksu.

Kunta puolestaan asettaisi yksityiselle toimijalle hintakaton.

Leinosen mukaan Imatralla on valmiudet ottaa varhaiskasvatuksen palveluseteli käyttöön jo tammikuussa 2020, jos niin halutaan. Todennäköisempi ajankohta käyttöönotolle on kuitenkin uuden toimintakauden alku, eli elokuu 2020.

Anu Pakarinen

Imatra luopuu Imatrankosken ja Mikonpuiston päiväkodeista, ehkä Meltolankin päiväkodista. Tilalle kaavaillaan yksityistä, 96–120 -paikkaista yksityistä päiväkotia.  Kuvassa hellepäivän vesileikeissä Niklas Sinkkonen.
Imatra luopuu Imatrankosken ja Mikonpuiston päiväkodeista, ehkä Meltolankin päiväkodista. Tilalle kaavaillaan yksityistä, 96–120 -paikkaista yksityistä päiväkotia. Kuvassa hellepäivän vesileikeissä Niklas Sinkkonen.

Yksityiset palvelut lisääntyneet

Päivähoidon osittaista yksityistämistä lähdettiin selvittämään kaupunginhallituksen toimeksiannosta.

— Kaupunginhallitus ohjeisti viime syksynä vuoden 2019 talousarviota laatiessaan, että kaupungin palvelutuotannossa pohditaan uusia, innovatiivisia järjestämistapoja. Erikseen mainittiin varhaiskasvatuksen osalta, että pohditaan voiko yksityinen palvelutuottaja tulla täydentämään kunnallista palvelutuotantoa, Minna Leinonen kertaa.

Imatra ei ole asialla yksin. Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on kasvanut Suomessa viime vuosina. Tämä näkyy myös palvelusetelien nopeana yleistymisenä kunnissa.

Kuntaliiton tekemän kyselyn mukaan 41 prosentissa kunnissa oli viime vuonna varhaiskasvatuksen palveluseteli käytössä, tai asia oli suunnitteilla. Kyselyyn vastasi 85 prosenttia kunnista.

Kirjava joukko toimijoita

Yksityisten palveluntuottajien joukko on kirjava.

Joukossa on pieniä paikallisia yhdistyksiä ja yrityksiä, aatteellisia toimijoita sekä isoja valtakunnallisia firmoja, kuten Lappeenrannassakin toimivat Touhula ja Pilke.

Vielä ei ole tiedossa, millaisin ehdoin yksityiset toimijat olisivat valmiita rantautumaan Imatralle.

Imatralla keskiviikkona järjestetyssä yleisötilaisuudessa päivähoidon yksityistämissuunnitelmat herättivät paikalla olleissa huolta.

Erityisesti toiminnan laatu ja valvonta askarruttavat monia.

Varsinkin, kun vanhuspuolella on runsaasti karmeita esimerkkejä yksityisen palveluntuottajan toiminnassa paljastuneista räikeistä epäkohdista. Bisnestä ja päivähoitoa ei pidetä hyvänä yhdistelmänä.

Eikö yhtään huoleta, että samat ongelmat toistuvat yksityisessä varhaiskasvatuksessa kuin vanhuspuolella?

— Kunnan tehtävä on järjestää varhaiskasvatus. Meidän tehtävä on sitten myös valvoa ja ohjeistaa yksityisen varhaiskasvatuksen toimijaa. Sääntökirjan avulla määrittelemme tiettyjä reunaehtoja, joilla toimitaan. Voimme esimerkiksi edellyttää, että yksityinen päiväkoti toimii paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Velvollisuutemme on valvoa toimintaa jatkuvasti, ja näen, että tämä velvollisuus hoidetaan hyvin, Leinonen vastaa.

Varhaiskasvatuksen uudistuksen eri vaihtoehtoihin voi tutustua kaupungin kotisivuilla, jossa on myös asiaa koskeva kysely.

Päätökset tulevaisuuden päiväkotiverkosta tehdään ensi syksynä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset