Uutisvuoksen painettu lehti muuttuu viisipäiväiseksi — Seitsemänpäiväisyyttä kesti lehden historiassa 18 vuotta

Painetun lehden ilmestymispäivistä jäävät pois maanantai ja lauantai. Verkossa juttuja julkaistaan entiseen tapaan seitsemänä päivänä viikossa.

Mari Pajari

Uutisvuoksi on ilmestynyt seitsenpäiväisenä vuodesta 2000 lähtien. Viikottaisten lehtien määrä muuttuu viideksi tammikuun alusta alkaen.
Uutisvuoksi on ilmestynyt seitsenpäiväisenä vuodesta 2000 lähtien. Viikottaisten lehtien määrä muuttuu viideksi tammikuun alusta alkaen.

Uutisvuoksen ilmestymispäivät muuttuvat. Ensi vuoden alusta lähtien painettu lehti ilmestyy seitsemän päivän sijaan viitenä päivänä viikossa. Tilaajille jaetuista lehdistä jäävät pois maanantain ja lauantain lehdet.

Käytännössä jatkossa lehti jaetaan tilaajille koteihin tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Torstaisin ja sunnuntaisin lehti jaetaan entiseen tapaan ilmaisjakeluna myös muihin Imatran seudun talouksiin.

Lehden tekeminen pysyy muuten pitkälti entisellään ja lehteä toimitetaan Imatralla Einonkadulla olevassa toimituksessa. Ilmestymispäivien muutokset astuvat voimaan tammikuun toisella viikolla, 8. tammikuuta alkaen.

Muutokseen liittyen Uutisvuoksen toimituksessa Imatralla on maanantaina käynnistetty yt-neuvottelut. Neuvottelut voivat johtaa yhden henkilön vähentämiseen. Tällä hetkellä toimituksessa työskentelee yhteensä yhdeksän toimittajaa.

Lehti on oman alueensa näköinen ja kokoinen

Ilmestymispäivien vähentäminen tehdään lehden taloudellisen kannattavuuden parantamiseksi. Median käyttötapojen muutos entistä digitaalisemmaksi kurittaa painettuja lehtiä kautta maailman ja myös Uutisvuoksen tilaajien määrä on vähentynyt.

Toinen syy säästöpaineisiin löytyy Imatran alueen taloudellisesta kehityksestä. Paikallislehti elää ja hengittää oman ympäristönsä rytmissä, ja laskenut väestön määrä sekä palvelusektorin supistuminen vaikuttavat myös lehden toimintaan.

Muutos tehdään, jotta Uutisvuoksi voi jatkaa olemassaoloaan Imatran seudun omana lehtenä. — Juhana Tikka

Kun Uutisvuoksi vuonna 1993 muuttui kolmipäiväisestä lehdestä kuusipäiväiseksi ja myöhemmin seitsemänä päivänä ilmestyväksi, oli Imatran väkiluku liki 33 000. Nyt 27 000 asukkaan Imatra on jo pitkään ollut Forssan rinnalla ylivoimaisesti pienimpiä suomalaisia kaupunkeja, jossa seitsenpäiväistä lehteä on tehty.

Muutoksella haetaan varmuutta tulevaisuuteen

Tilaus- ja ilmoitustuotot eivät siis enää riitä kattamaan lehden teosta, painamisesta ja jakelusta syntyviä kustannuksia. Kahden ilmestymispäivän vähentämisellä pyritään vahvistamaan Uutisvuoksen taloutta, jotta se pystyy seisomaan omilla jaloillaan myös tulevaisuudessa.

— Muutos tehdään, jotta Uutisvuoksi voi jatkaa olemassaoloaan Imatran seudun omana lehtenä. Uskomme, että alueen ihmiset haluavat jatkossakin lukea paikallista sisältöä tutusta lehdestä. Uutisvuoksella on tärkeä rooli alueen äänenä ja olemme sen saavuttamasta asemasta hyvin ylpeitä, sanoo Uutisvuoksea julkaisevan Kaakon Viestinnän toimitusjohtaja Juhana Tikka.

Uutisvuoksen vahvan jalansijan imatralaisessa mediakentässä on osoittanut Kansallisen mediatutkimuksen lukijaluvut. Viime syyskuussa julkistettujen tuoreimpien tilastojen mukaan Uutisvuoksen tilattavaa lehteä lukee keskimäärin lähes 11 000 lukijaa.

— Lukujen perusteella lehteä luetaan todella paljon. Me uskomme, että syy siihen löytyy kiinnostavasta ja monipuolisesta sisällöstä, jonka tekeminen jatkuu muutoksen jälkeenkin. Digitaalisena tuo sisältö on luettavissa päivittäin, mutta painettuna lehtenä sen jakaminen koteihin seitsemänä päivänä viikossa ei enää ole mahdollista, Tikka sanoo.

Uudella mobiilisovelluksella ajan tasalle

Uutisvuoksi muutti muiden Kaakon Viestinnän päivälehtien tavoin digisisältönsä viime keväänä osin maksulliseksi. Tikan mukaan muutos on ollut onnistunut ja myös Uutisvuoksen kohdalla panostukset verkkosivujen juttutarjontaan ovat tuoneet lehdelle uusia lukijoita aiempaa nuoremmista ikäluokista.

Lukujen perusteella lehteä luetaan todella paljon. — Juhana Tikka

Uutisvuoksen verkkosivuilla käydään viikoittain keskimäärin yli 29 000 eri selaimella. Kaikki Uutisvuoksen digisisällöt ovat tilaajien käytettävissä.

Lehden digisisältöjen käyttö muuttuu pian entistä sujuvammaksi, sillä Uutisvuoksen mobiilisovellus on tulossa lähiviikkoina sovelluskauppoihin. Mobiilisovelluksella juttujen selaaminen ja lukeminen on vaivattomampaa ja kokonaisuus helpommin nähtävissä. Mobiilisovelluksen myötä lukijat voivat myös aktivoida palvelun, jossa tärkeimmistä uutisista vinkataan mobiililaitteen näytölle tulevalla viestillä.

— Tavoitteemme on olla jatkossakin se kanava, jota seuraamalla Imatran seudun asukkaat voivat luottaa pysyvänsä ajan tasalla paikallisista asioista, painottaa Kaakon Viestinnän verkkopäällikkö Tomi Tiilikainen.

Tilaukset jatkuvat ennallaan

Tilaajien ei tarvitse muutoksen vuoksi muuttaa tilauksiaan. Tarvittaessa lisätietoa asiasta saa Uutisvuoksen tilaajapalvelusta 05 2100 2600, joka on avoinna maanantaista perjantaihin kello 8—16. Einonkadun toimituksessa asiakaspalvelun ovet ovat auki tiistaista perjantaihin kello 9—12.

Asiasta voi tulla keskustelemaan myös asiakastilaisuuksiin, joita järjestetään seuraavan kahden viikon aikana. Tämän viikon perjantaina Uutisvuoksen väkeä päätoimittaja Mari Pajarin ja toimitusjohtaja Juhana Tikan johdolla on tavattavissa Imatrankoskella ja Vuoksenniskalla. Ensi viikon tiistaina vastaava tilaisuus järjestetään Rasilassa.

Tilaisuudet ovat Imatrankosken K-Supermarketin aulassa pe 9.11. klo 10—12, Vuoksenniskan Lounaskahvila Elmassa pe 9.11. klo 13—15 ja Rasilan Kulma-Kahvilassa ti 13.11. klo 10—12. Tilaisuuksissa on kahvitarjoilu.

Fakta: Uutisvuoksi

Perustettu vuonna 1975 kerran viikossa ilmestyväksi ilmaisjakelulehdeksi.

Ilmestyi kolmena päivänä viikossa vuoteen 1993 saakka.

Muuttui osin tilattavaksi lehdeksi ja lisäsi ilmestymispäiviään kuuteen vuonna 1993. Vuonna 2000 lehdestä tuli seitsenpäiväinen.

Muuttui tabloid-kokoiseksi vuonna 2013.

Tilattavien lehtien levikki nyt noin 5 000, ilmaisjakeluiden levikki 25 000 ja painetun sekä verkkolehden kokonaistavoittavuus 46 000.

Kustantaja Kaakon Viestintä, joka on osa mikkeliläistä Länsi-Savo-konsernia.

Luetuimmat