Muistokirjoitus: Vesa Sopanen 1943—2018

Kaisa Beltran

Vesa Sopanen
Vesa Sopanen

Itsenäisyyspäivän iltana isäni, Vesa Sopanen, nukkui rauhallisesti ikiuneen. Sairaudet eivät isää lannistaneet. Usko tulevaisuuteen ja elämänilo kantoivat loppuun saakka.

Vesa syntyi Ensossa 13. syyskuuta 1943. Evakkoreissun jälkeen isovanhemmat Anni ja Matti Vuori ottivat Vesasta kasvatusvastuun. Matti oli Imatran teatterin lavastemestari ja innokas kuoromies. Kulttuurin ja musiikin siemen tulikin kylvetyksi Vesaan jo pienenä.

Koulutiensä Vesa aloitti vuonna 1950 Linnalan kansakoulussa. Samana vuonna alkoi soittoura ensin baritonitorvella, sitten tuuballa. 1955 joulupaketista ilmestyi trumpetti ja opinnot Imatran musiikkiopistossa alkoivat. Vesa osallistui orkesteritoimintaan ja tuli värvätyksi jo nuorena tanssiorkestereihin.

Vesa opiskeli rakennusmuurariksi, mutta teki työuransa autoalalla myyjänä sekä Esso-huoltoasemaketjun yrittäjänä. Ravintolamuusikkona hän puursi päivätyön ohella. Vuonna 1973 Vesa oli perustamassa Big Bandia soittaen siinä 35 vuotta. Vuonna 2007 Vesa palasi Työväensoittajiin eli Imatran Puhallinorkesteriin. Viimeisinä vuosinaan hän jatkoi lauluharrastusta Viihdekuoro Saimaa Songissa, jonka riveissä myös flyygelitorvi usein kajahteli.

Musiikki kulki kultaisena lankana koko Vesan elämän läpi. Vaimonsa Maisan kanssa hän avioitui vuonna 1963 ja perhe kasvoi kahdella tyttärellä. Vesan elämän kantavat arvot olivat perhe, työ ja musiikki. Tekeminen, osallistuminen ja auttaminen korostui kaikessa, oli kyseessä sitten oma perhe, läheiset tai ystävät, työ tai vapaa-aika. Vapaa-aikaa vietettiin matkustellen, rakkaassa kesäpaikassa Saimaan rannalla tai Levillä. Lastenlapset saivat nauttia papan huomiosta loppuun saakka.

Vuonna 2001 Vesalla todettiin keuhkoahtaumatauti. Lääkärin sanoin trumpetin soitto toi hänelle useita lisävuosia sekä henkisenä että fyysisenä voimavarana. Vaikka sairaudet verottivat fyysistä kuntoa, Vesan henkisestä vireydestä, läheisten kannattelusta ja huumorin sävyttämästä keskustelutaidosta voimme me läheiset ottaa nöyränä oppia.

Vesa jätti jälkeensä tyhjän paikan kotonaan, läheisten ja sukulaisten keskuudessa kuin myös harrastuksissaan ja taloyhtiön hallituksessa. Hänen paikkansa sydämissämme pysyy silti täytenä ja lämmittää musiikin siivin.

Sari Sopanen

Kirjoittaja on Vesa Sopasen tytär