Pääkaupunkiseudun vastaanottokeskusten paikkamäärää supistetaan ja Imatralla olisi tilaa – Vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä ei kuitenkaan usko supistusten tuovan lisää asukkaita Vuoksenhoviin

Imatran vastaanottokeskuksella on tällä hetkellä enemmän asiakkaita kuin asiakaspaikkoja. Entisellä hotellilla ei silti ole kovinkaan täyttä, sillä osa asiakkaista asuu Pohjois-Karjalassa. Imatran 200 asiakaspaikasta käytössä on tällä hetkellä 125.

Kai Skyttä

Pääkaupunkiseudulla vuosia asuneilla turvapaikanhakijoilla on varmasti iso motivaatio pysyä samalla seudulla, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä. Arkistokuva.
Pääkaupunkiseudulla vuosia asuneilla turvapaikanhakijoilla on varmasti iso motivaatio pysyä samalla seudulla, sanoo vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä. Arkistokuva.

Maahanmuuttovirasto ilmoitti tammikuun alussa irtisanovansa Espoossa sijaitsevan Nihtisillan vastaanottokeskuksen sopimuksen ja supistavansa Vantaalla sijaitsevan Robert Huberin tien vastaanottokeskuksen paikkamäärää.

Tämä tarkoittaa sitä, että pääkaupunkiseudun vastaanottokeskuksista vähenee yhteensä 525 vastaanottopaikkaa.

Imatran vastaanottokeskukselle tämä saattaa tarkoittaa lisää asukkaita – tai sitten ei.

– Täytyy muistaa, että näiden vastaanottokeskusten asukkaat ovat asuneet pääkaupunkiseudulla jo kolmesta viiteen vuotta. Heillä on todennäköisesti suuri motivaatio jäädä sinne, sanoo Imatran vastaanottokeskuksen johtaja Lauri Perälä.

Kai Skyttä

Imatran vastaanottokeskus on tällä hetkellä 125 ihmisen koti. Arkistokuva.
Imatran vastaanottokeskus on tällä hetkellä 125 ihmisen koti. Arkistokuva.

Jos pääkaupunkiseudun paikkamäärien pienentäminen näkyy maakunnissa, se tapahtuu tulevana keväänä.

Imatran vastaanottokeskuksella enemmän asiakkaita kuin asiakaspaikkoja

Imatran vastaanottokeskuksen toimintaan tuli kuitenkin muutoksia, kun Lieksan sekä aiemmin myös Kiteen vastaanottokeskus suljettiin.

Asukkaiden vastaanottopalvelut siirtyivät Imatran vastaanottokeskukselle – mutta asukkaat itse jäivät Pohjois-Karjalan puolelle asumaan, opiskelemaan ja tekemään töitä.

– Tällä hetkellä meidän asiakkaistamme kaukaisimmat asuvat Lieksassa, Perälä kertoo.

Siispä vastaanottopalvelut tarjotaan etänä.

Niihin kuuluu muun muassa töihin, opintoihin ja yleiseen neuvontaan liittyviä palveluja sekä tulkkausta.

Imatran vastaanottokeskuksessa onkin tällä hetkellä ainutlaatuinen tilanne: asiakkaita on 205, mutta asiakaspaikkoja 200.

Silti Vuoksenhovissa ei ole kovinkaan täyttä. Siellä asuu 125 ihmistä, eli tilaa olisi vielä vajaalle 80:lle.

Turvapaikanhakijoiden määrä ennätysalhainen

Viime vuonna uusien turvapaikanhakijoiden määrä oli ennätyksellisen alhainen. Tammi-marraskuussa 2020 ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia jätettiin kaikkiaan noin 1 150 kappaletta.

Koko vastaanottojärjestelmässä on nyt kirjoilla noin 6 500 turvapaikanhakijaa. Heistä noin 3 300 asuu vastaanottokeskuksissa.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoille on käytettävissä noin 1 500 ylimääräistä paikkaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut