Mansikkasadosta odotetaan Imatran seudulla hyvää: ”Polkaa rupeaa tulemaan viikko juhannuksen jälkeen”

Varhaisia lajikkeita poimitaan täyttä päätä jo nyt. Puoli litraa mansikkaa maksaa viisi euroa.

Heidi Veijalainen

Ensimmäiset avomaan mansikat poimittiin Imatran seudun mansikkatiloilta viime viikolla. Määrät ovat koko ajan runsastumaan päin. Päälajike Polkan kypsymistä saadaan kuitenkin vielä odottaa.
Ensimmäiset avomaan mansikat poimittiin Imatran seudun mansikkatiloilta viime viikolla. Määrät ovat koko ajan runsastumaan päin. Päälajike Polkan kypsymistä saadaan kuitenkin vielä odottaa.

Varhaisten mansikkalajikkeiden satokausi on käynnistynyt Imatran seudulla.

Ensimmäiset mansikat kerättiin avomaalta myyntiin viime viikolla, kerrotaan Rasimuksen maatilalta Imatran Viraskorvesta sekä Uosukaisen puutarhatilalta Ruokolahden Puntalasta.

Maatalousyhtymä Revon mansikkamailta Kymälahdesta ensimmäiset avomaan mansikat kerättiin puolestaan tänään tiistaina.

Useita eri varhaislajikkeita

Rasimuksen tilalla varhaislajikkeena on Sefyr ja Rumba, Uosukaisella Honeoye ja Revolla Wendy.

— Joka aamu kerätään marjaa. Määrät kasvavat joka päivä, varsinkin kun on näin mukavat ilmat. Marjaa ei kuitenkaan valmistu juhannukseksi niin paljon kuin viime vuonna. Varmasti loppuu mansikka juhannuksena kesken, arvioi Timo Uosukainen.

Määrät ovat vielä vähäiset myös Revolla. Mansikkaa ei riitä myytäväksi juhannukseksi niin paljon kuin olisi kysyntää, Kullervo Repo kertoo.

Rasimuksen mansikkatila on Imatran seudun suurin. Siellä mansikkaa on kypsymässä jo sellaisia määriä, että marjaa riittää varmasti kaikille, uskoo puolestaan Simo Rasimus.

Hannu Ojala

Tällä hetkellä puoli litraa mansikkaa maksaa viisi euroa. Helle saattaa 
aiheuttaa painetta tiputtaa hintaa loppuviikosta, ennakoi Simo Rasimus. 
Kovin halvalla marjaa ei voi kuitenkaan myydä, sillä aikaiset lajikkeet 
työllistävät marjanviljelijöitä erittäin paljon, hän täydentää. Arkistokuvassa Simo Rasimuksen lisäksi ukrainalaiset pomijat Tatjana ja Alexander Melnik.
Tällä hetkellä puoli litraa mansikkaa maksaa viisi euroa. Helle saattaa aiheuttaa painetta tiputtaa hintaa loppuviikosta, ennakoi Simo Rasimus. Kovin halvalla marjaa ei voi kuitenkaan myydä, sillä aikaiset lajikkeet työllistävät marjanviljelijöitä erittäin paljon, hän täydentää. Arkistokuvassa Simo Rasimuksen lisäksi ukrainalaiset pomijat Tatjana ja Alexander Melnik.

— Noin viikon päivät on kerätty marjaa. Määrät ovat menneet jo mukaviksi. Sefyrin pääsato ajoittuu tähän viikkoon, ja tällä viikolla kerättiin myös ensimmäiset Rumbat. Marjaa saa varmasti juhannuksena, Simo Rasimus sanoo.

Polkaa saa heinäkuussa

Olosuhteet mansikalle ovat olleet varsin suotuisat, kerrotaan Rasimuksen ja Uosukaisen tiloilta.

Mansikkakasvustot näyttävät hyviltä, eikä hallakaan ole tehnyt tuhojaan. Sadosta odotetaan normaalia ja satokaudesta pitkää.

Suomalaisten suursuosikki Polkan satokausi käynnistyy noin viikko juhannuksen jälkeen, arvioi Timo Uosukainen.

— Näyttää oikein hyvältä Polkan osalta, hän sanoo.

— Näyttää erittäin hyvältä, sanoo myös Simo Rasimus.

Polkaa seuraavat myöhäislajikkeet. Oman paikkakunnan mansikkaa saadaan vielä elokuussakin.

— Malvina ei vielä edes kukikaan, Simo Rasimus kertoo.

Raekuuro teki vahinkoa Kymälahdessa

Ankara raekuuro piiskasi Immalanjärven ja Huhtasenkylän tienoota reilu viikko sitten tehden monissa kotipuutarhoissa pahaa jälkeä.

Sekä Rasimuksen että Uosukaisen tilat säästyivät raekuurolta. Myös maatalousyhtymä Revolla oli onnea, sillä raekuuro vain ”hipaisi” Kymälahden mansikkapeltoja, kuvailee Kullervo Repo.

— Raekuuro meni meidän ylitse, ja pikkuisen kasvustot vaurioituivat. Olisi voinut käydä paljon pahemminkin, sillä rakeet olivat sentin halkaisijaltaan. Pahimmassa tapauksessa olisimme voineet menettää puolet sadosta. Nyt menetimme joitain prosentteja sadosta.

Päälajike Polkan kannalta hieman viileämpi sää olisi nyt tervetullutta, Repo sanoo.

— Helteet tulivat nyt pahaan aikaan. Ne vaikuttavat lopulliseen määrään ja kokoon.

Luetuimmat