Uusia pentuja yli 50 — Karhut lisääntyvät Kaakkois-Suomessa

Karhukannan kasvu näkyy selvimmin juuri kaakkoisella alueella. Eniten karhuja liikkuu Pohjois-Karjalassa.

Kai Skyttä

Luonnonvarakeskus arvioi karhukannan kasvaneen viime vuodesta.
Luonnonvarakeskus arvioi karhukannan kasvaneen viime vuodesta.

Kaakkois-Suomen karhukanta on kasvanut.

Luonnonvarakeskuksen uusimman kanta-arvion mukaan Kaakkois-Suomessa on ennen tämän vuoden metsästyskauden alkua 175—190 yli vuoden ikäistä karhua.

Tämän vuoden arvioitu pentutuotto on 55 pentua. Viime vuonna Kaakkois-Suomessa arvioitiin olevan enimmillään 25 pentuetta, joissa pentuja oli 50—60.

Luonnonvarakeskus arvioi että karhujen runsastuminen näkyy selvimmin Kaakkois-Suomen alueella, mutta muualla muutokset ovat vähäisiä.

Koko maan karhukanta on arviossa 1 710—1 840 aikuista karhua. Runsaimmin karhuja on Pohjois-Karjalassa, jossa arvioidaan liikkuvan 500—540 aikuista karhua ja kannan pentutuotto tänä vuonna on 130.

Viime vuoden aikana koko maassa kaadettiin 241 karhua. Metsästyksessä ammuttiin 68 naarasta, joista 49 arvioidaan painon perusteella olleen sukukypsiä aikuisia.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomen karhukanta kestää 14 prosentin pyyntiverotuksen, joka ei pienennä karhukantaa.

Uusimmat uutiset