Talvista hetken taidetta — Imatralainen Jere Nuppola on veistänyt jäätä ja lunta viiden vuoden ajan

Katri Ikävalko

Jere Nuppola tekee itse veistossa käyttämänsä työkalut.
Jere Nuppolan palkittu työ on nimeltään Kissa ajovaloissa.

Siperiankissa Aslan on autuaan tietämätön omasta osuudestaan Jere Nuppolan saavuttamassa menestyksessä jäänveiston SM-kisoissa.

Nuppola voitti SM-hopeaa Varkaudessa kaksi viikkoa sitten järjestetyissä kilpailuissa teoksellaan Kissa ajovaloissa. Lähtökohta teokselle löytyi omasta kodista.

— Tuijottelin kissaa, kun kiinnitin huomiota sen hauskaan asentoon.

Köyryselkäisestä kissasta alkoi jääteoksen suunnittelu. Usein Nuppola piirtää työstä ensin kuvat, minkä jälkeen hän muovailee aiheesta pienoismallin.

Kaikki työt eivät kuitenkaan synny samalla kaavalla. Vihtiin lumenveiston SM-kisoihin Nuppola lähti tekemään pöllöä jokaiselta neljältä sivulta piirtämiensä kuvien kanssa.

— Valmistautuminen ja suunnittelu ovat tärkeä osa veistämistä.

Jäätä ja lunta Nuppola on veistänyt viiden vuoden ajan. Harrastuksen pariin vei silloinen työkaveri, joka houkutteli Nuppolan mukaansa. Veistäminen vei mennessään.

Lumen ja jään muokkaamisessa Nuppolaa kiehtoo erityisesti luonnonmateriaalin käyttö.

— Teokset ovat hetkellisiä, esillä niin kauan kuin sääolosuhteet sen sallivat. Isot jääveistokset ovat myös kokoonsa nähden suhteellisen nopeita tehdä.

Lisää aiheesta maanantain Uutisvuoksessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.