Ruokolahden kunnanjohtaja vaihtuu lennosta – Tuomo Sallinen testamenttaa jatkajalleen muhkeaa budjettia

Ylijäämää on syntymässä tälle vuodelle ja sitä ennakoidaan myös tulevalle.

Minna Mäkinen

Ruokolahden kunnan talous on vakaalla pohjalla. Tuloihin ennakoidaan ensi vuodelle notkahdusta, mutta myös menot saadaan pidettyä kurissa.
Ruokolahden kunnan talous on vakaalla pohjalla. Tuloihin ennakoidaan ensi vuodelle notkahdusta, mutta myös menot saadaan pidettyä kurissa.

Tasapainoinen tai ehkä jopa ylijäämäinen. Näin uskaltaa kunnanjohtajapestiään Ruokolahdella päättelevä Tuomo Sallinen luvata vuoden 2021 talousarviosta.

Talous on tukevalla pohjalla, vaikka kunnan tuloihin ennakoidaan ensi vuodelle pudotusta 2,1 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden talousarvioon.

– Pelivaraa on sen verran aikaisemmilta vuosilta, Sallinen toteaa.

Hyvä tilanne mahdollistaa verotuksen pitämisen ennallaan. Sallisen mukaan kunnassa ei ole tarvetta veroprosenttien nostamiselle tuloverojen saati kiinteistöverojen puolella.

Koulun piha viimeistellään

Ruokolahden kunnan isoimmat investoinnit ensi vuonna asettuvat Rasilaan ja Vaittilaan. Ruokolahden koulun piha-aluetta on viimeistelty vaiheittain, ja nyt se on tarkoitus tehdä valmiiksi.

250 000–300 000 euroa nielaisee myös Vaittilan rannan uusien tonttien myyntikuntoon saattaminen. Yhteensä 12 tontin rakentaminen rantaan ja sen tuntumaan on Sallisen mukaan kunnalta merkittävä panostus elinvoimaan.

– Alustavaa kiinnostusta omarantaisiin tontteihin on jo ollut.

Kokonaisuudessaan kunnan investointibudjetti on miljoonan euron luokkaa.

Suurin osa menoista soteen

Kunnan menoista lähes 60 prosenttia kuluu sosiaali- ja terveyspalveluihin. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin laskutuksella on siten suuri merkitys kunnan taloudelle.

Eksoten palkkaharmonisoinnin tuoma lisämeno nousee kuluvalle vuodelle Ruokolahden kohdalla liki 1,2 miljoonaan euroon. Eksote selvittää paraikaa, millaisia vaihtoehtoja vajeen kattamiselle on. Sallinen on kuitenkin arvioinut jo aiemmin kunnan talouden kestävän menolisäyksen.

Kunnan omissa näpeissä on hyvinvointipalvelujen toimiala, jossa menolisäyksiä tuovat lähinnä palkankorotukset opetus- ja sivistyspalveluissa.

Piia Kaskinen

Kunnanjohtaja Ruokolahdella vaihtuu syksyn aikana. Anu Sepponen lopettelee paraikaa pestiään Rautalammilla. Tuomo Sallisen viimeinen työpäivä on syyskuun lopussa.
Kunnanjohtaja Ruokolahdella vaihtuu syksyn aikana. Anu Sepponen lopettelee paraikaa pestiään Rautalammilla. Tuomo Sallisen viimeinen työpäivä on syyskuun lopussa.

Nopea vaihto kunnantalolta kaupungintalolle

Sallinen kasaa ensi vuoden budjettia viime töinään Simonlinnassa. Työt kunnanjohtajana päättyvät syyskuun viimeisenä päivänä ja lokakuun ensimmäisenä hän aloittaa Lappeenrannan kaupunginsihteerinä.

Perehdytyspäiviä uuden kunnanjohtajan Anu Sepposen kanssa ei vielä ole päätetty. Kunnantalolla on varauduttu siihenkin, että kunnanjohtajan tehtäviä joudutaan väliaikana tuuraamaan. Sepponen on yhä virassaan Rautalammin kunnanjohtajana.

Virkaa hoitaisi väliajan Eija Hämäläinen. Hämäläinen istuisi tovin kahdella paikalla, sillä hän sijaistaa myös hallintojohtajan virkaa, johon haetaan paraikaa uutta henkilöä.

Luetuimmat