Poimi viikonlopun menovinkit täältä —Kummelimiehen blueskaravaani saapuu kaupunkiin, Inkeri järjestää kinkerit ja Veikko Lavin tarina kerrotaan musiikin lomassa

Imatralle saapuu perjantaina kova bluesbändi, SF-Blues Caravan. Elokuvakerho Pennittömät esittää lauantaina elokuvan Kapernaum — kaaoksen lapset. Musiikkijalka vipattaa myös a cappellan ja Veikko Lavin tahdissa.

Heikki Silvennoinen soittaa Imatran Kulttuuritalolla perjantaina muun muassa Pepe Ahlqvistin ja Dave Lindholmin kanssa.
Heikki Silvennoinen soittaa Imatran Kulttuuritalolla perjantaina muun muassa Pepe Ahlqvistin ja Dave Lindholmin kanssa.

Oletko enemmän bluesmies vai Kummelimies, Heikki Silvennoinen?

— Minä olen kumpaakin, sekä bluesmies että kummelimies ja olen molemmista rooleista tosi ylpeä. Lisäksi molemmat roolit ovat palvelleet toisiaan tosi hyvin, Kummelin kautta on tullut erilaisia musiikkimahdollisuuksia ja päinvastoin, Silvennoinen mietiskelee.

Tämän viikon perjantaina Silvennoinen saapuu Imatralle bluesmiehen roolissa. Hänen mukanaan kaupunkiin saapuu monta muutakin kovaa nimeä, eli Pepe Ahlqvist, Dave Lindholm, Mikko Löytty, sekä Jani Auvinen. Tätä porukkaa yhdistää syvä rakkaus juurimusiikkiin sekä siitä versonut yhtye, varsinainen bluesin ja rhythm’n’bluesin erikoisbändi eli SF-Blues Caravan.

Silvennoinen on ollut vannoutunut bluesmies jo 1960-luvulta lähtien. 60-luvun lopulla ja 70-luvulla hän teki muutamia syrjähyppyjä progressiivisen rockin puolelle, mutta palasi aina takaisin takaisin juurimusiikin pariin.

— Bluesissa vain on sellaista fiilistä ja tunnetta, emotionaalista otetta, että se tuntuu hyvältä, hän kuvailee.

Sitä paitsi, nyt alkaa olla bluesille kaikkein otollisin aika, sillä ”Kun syksyn lehti maahan ehti, siinäkin soi Blues”.

Jos tulevassa keikkayleisössä on joku, joka ei tunne bluesia ollenkaan, niin ei hätää: kannattaa vain tulla paikalle ja kuulostella mitä musiikki ja sen välittämä tunnelma siinä hetkessä itselle antaa, Silvennoinen vinkkaa.

Ahlqvist, Lindholm, Silvennoinen ja muut perustivat SF-Blues Caravanin vuonna 2002. He olivat tehneet erilaisia projekteja yhdessä jo muutenkin, mutta Karavaani on osoittautunut niistä pitkäikäisimmäksi.

Millaista on soittaa näin nimekkäässä porukassa?

— No, tässä soittaminenhan on ihan huikeeta. Tähän porukkaan sisältyy todella paljon suomimusiikin historiaa ja taustoja, lisäksi me olemme olleet ystäviä jo vaikka kuinka kauan.

Silvennoinen intoilee myös siitä, että keikkasettiin mahtuu sellaisia kappaleita, joita hän on halunnut soittaa jo pitkään, mutta tätä ennen niitä ei ole missään porukassa vielä soitettu. Kunnes nyt. Yksi hänen omista keikkakappaletoiveistaan on esimerkiksi Fleetwood Macin Oh well -kappale. Se on blueskaravaanin ohjelmistossa nyt ensimmäistä kertaa.

SF-Blues Caravanin tavaramerkkeinä ovat koko sen historian ajan olleet myös nimekkäät vieraat. Imatralla bändin vieraiksi saapuvat Hammond -taituri Jukka Gustavson, sekä itse suomibluesin Grand Old Man, Eero Raittinen. Imatran keikalla bändiä täydentää myös yksi sellainen spesiaalivieras, joka osallistuu tämän kuukauden mittaisen konsertti- ja klubikiertueen aikana ainoastaan kolmelle keikalle: pop-jazz-kantelisti ja laulaja Ida Elina. Imatran lisäksi hän soittaa blueskaravaanin mukana ainoastaan Tampereella ja Seinäjoella.

— Olen tosi tytyyväinen siitä, että saimme hänet messiin. Ida Elina on todella lahjakas muusikko, Silvennoinen kehuu.

Silvennoiselle perjantainen Imatran keikka on vähän kuin kotikulmille tulisi. Hän on kotoisin Sulkavan Kiviapajalta.

— Ei se paikka Imatralta niin kovin kaunana ole. Olen käynyt useasti Imatralla ja pyörinyt niissä maastoissa muutenkin.

Heini Vesterinen
Heini Vesterinen

Kinkerit alkavat


Imatrankosken kirkossa alkaa tänä viikonloppuna kuukausittainen tapahtumasarja, Inkerin Kinkerit. Niitä vetää tuore Imatran Inkeri, Heini Vesterinen.
Tapahtuma koostuu musiikista ja jutustelusta, niin että ensin on vuorossa musiikkia: lauluja, joita kinkeriporukka kuvaa sekä maallisiksi että hengellisilksi, sillä niitä voidaan tulkita sekä maallisesta että hengellisestä näkökulmasta. Tällä kertaa näitä lauluja esittävät laulaja ja kitaristi Jarkko Maula, 12-kielistä kitaraa, mandoliinia ja lootaa soittava Tomi Hämäläinen, sekä pianoa soittava ja laulava Veera Oinonen.
Musiikin jälkeen kirkkoon voi vielä jäädä vielä nautiskelemaan teekupposesta ja juttelusta.
— Toivon saavani meitä imatralaisia yhteen ja haastelemaan toisillemme, Vesterinen sanoo.
Inkerin kinkerit su 22.9 klo 18, Imatrankosken kirkko, Kanavakatu 2.

A cappellaa Konserttihovissa

Anni-Kaisa Haukka

Kuvaja
Kuvaja


Imatran Konserttihovin syksy jatkuu a cappellalla. Sunnuntaina sinne saapuu esiintymään viidestä Helsingissä asuvasta ammattilaulajasta ja musiikkikasvattajasta koostuva Kuvaja -lauluyhtye. Osa yhtyeen jäsenistä opiskelee edelleen Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.
Kuvajassa laulavat sopraano Anni-Kaisa Haukka, mezzosopraano Anna Karjula, altto Laura Vallenius, tenori Joona Vallenius sekä basso Aleksi Vasko. Konsertin nimi on Peili, sillä sen laulut kertovat itsetunnosta ja erilaisista minuuden peilikuvista. Laulujen tarinat tarjoavat kuulijalle mahdollisuuden tarkastella oman elämänsä valintoja ja kokemuksia suhteessa itseen, muihin ja ympäröivään maailmaan.
Konsertti kestää vajaan tunnin.
Kuvaja, su 22.9 klo 17, Imatran Konserttihovi, Ilmeentie 157

Pennittömillä epätavallinen oikeusjuttu


Elokuvakerho Pennittömät esittää lauantaina Nadine Labakin ohjaaman elokuvan, Kapernaum — kaaoksen lapset. Libanonilais-ranskalainen, vuonna 2018 valmistunut elokuva kertoo epätavallisesta oikeustaistelusta: pojasta, joka haastaa vanhempansa oikeuteen siksi, että he ovat saattaneet hänet maailmaan, selviämään epäinhimillisissä oloissa.
Elokuva on epätavallinen myös siksi, että siinä esiintyy pelkkiä amatöörinäyttelijöitä. Pääosaa näyttelevä Zain al Rafeea esiintyy elokuvassa oikealla nimellään ja on oikeasti syyrialainen pakolainen.
Kapernaum — kaaoksen lapset on Libanonin Oscar-ehdokas. Se on Cannesin elokuvajuhlien tuomariston palkinnon voittaja. Tätä elokuvaa on luonnehdittu yhdeksi vuoden vaikuttavimmista. Elokuva on kielletty alle 12-vuotiailta. Elokuva kestää 126 minuuttia.
Kapernaum — kaaoksen lapset la 21.9 klo 13, Bio Vuoksi, Vuoksenniska.

Veikko Lavin muistelua

Muistelo-orkesteri
Muistelo-orkesteri


Veikko Lavin laulut heräävät jälleen henkiin tämän viikon sunnuntaina. Muistelo -orkesteri on koonnut ohjelmistoonsa sekä tuttuja että tuntemattomampia Lavi-lauluja. Lisäksi ohjelmaan kuuluu paljon puhetta siitä, millainen ihminen Lavi oli ja millaista hänen elämänsä oli, kehdosta hautaan saakka.
Muistelo-orkesteri lisäsi Lavista kertovat puheosuudet ohjelmaansa yleisöpalautteen perusteella. Aiempien konserttien perusteella orkesterille kävi selväksi, että Lavin musiikki kyllä on tuttua monille, mutta hänestä itsestään tiedetään yllättävän vähän.
Viisihenkisen Muistelo-orkesterin muodostavat Erkki Luumi (laulu), Topi Hartikainen (basso ja laulu), Reijo Kurvinen (rummut ja laulu), Pasi Suikkanen (hanuri ja laulu), sekä Seppo Äijö (piano ja laulu).
Veikko Lavi — Laulut ja elämä su 22.8 klo 18, Kulttuurikeskus Virta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut