Imatralainen Soja Murto valittu vuoden käsityöläiseksi

Tuuli Parikka

Soja Murto ei käytä ompelukonetta vaan ompelee käsin kuten kansannaiset aikoinaan. Arkistokuva on vuodelta 2011.
Soja Murto ei käytä ompelukonetta vaan ompelee käsin kuten kansannaiset aikoinaan. Arkistokuva on vuodelta 2011.

Suomen käsityön museo on valinnut vuoden 2017 käsityöläiseksi kansallispukuvalmistajan Soja Murron. Kotkassa syntynyt ja Imatralla toimiva Murto (s. 1975) on valmistunut tekstiili- ja vaatetusalan artesaaniksi Lappeenrannasta.

Vuonna 2001 Murto perusti oman yrityksen. Hän kutoo tilauksesta kansallispukujen kankaita ja -nauhoja sekä ompelee ja kirjoo kansallispukujen osia museoissa olevien esikuvien mukaan. Hän on verkostoitunut muiden kansallispukutoimijoiden kanssa ja toimii aktiivisesti verkossa ja sosiaalisessa mediassa.

Murto ei käytä ompelukonetta vaan ompelee käsin kuten kansannaiset aikoinaan. Hän on myös tietoisesti kehittänyt kansanaisen ajattelua.

— Käsin ommellen materiaalin hallitsee koko ajan ja jokainen pisto paitsi kiinnittää, myös koristaa vaatetta. Kaunista käsialaa ei tarvitse piilottaa, vaan ompeleen rytmi tuo puvulle persoonaa, jota koneellisesti ei voi tehdä. Kansanomainen työskentelytapa on myös armollinen. Taito ei ole virheettömyyttä vaan sitä, että osaa aina jatkaa niin, että poikkeama oikeastaan kuuluukin asiaan ja tuo vaatteelle tai kirjonnalle luonnetta, Murto kertoo tiedotteessa.

Suomen käsityön museo on valinnut vuoden käsityöläisiä vuodesta 2008 lähtien. Valinnalla halutaan nostaa esille eri alojen ammattikäsityöläisiä ja siten laajentaa ihmisten käsitystä käsityöstä.

Kansallispukuvalmistajan valinta vuoden käsityöläiseksi täydentää Suomalainen kansallispuku -näyttelyä, joka avautuu 19. toukokuuta.

Edellisvuosina valitut käsityöläiset ovat:

2017: kansallispukuvalmistaja Soja Murto

2016: kengänkorjaaja Juho Erving

2015: mediataiteilija Matti Niinimäki

2014: parturimestari Bror Bäckström

2013: kakkutaiteilija Emma Iivanainen

2012: neulesuunnittelija Veera Välimäki

2011: neurokirurgian professori Juha Hernesniemi

2010: tatuoija Antti Rossi

2009: tekstiilisuunnittelija Helbe Pajari

2008: käsityöyrittäjä Anu Rinkinen

Kanerva Jalarvo

Luetuimmat