Yrittäjyys ei houkutellut nuorta Virve Niirasta — ”Lapsuuden haaveeni oli olla eläinlääkäri”

Joonas Tapaninen

Kulttuuripalvelu Kaiku pyörittää kesäkahvilaa Ruokolahden ulkomuseoalueen päärakennuksessa, jonka kuistilla Virve Niiranen kuvassa on.

Ilman tekemisen paloa, sinnikkyyttä ja periksiantamattomuutta ei syntyisi myöskään luovuutta. Tätä mieltä on Virve Niiranen, Kulttuuripalvelu Kaikun perustaja ja Etelä-Karjalan rahaston kulttuuripalkinnon saaja.

— Olen tehnyt kulttuurityötä 21-vuotiaasta lähtien ja ollut vakituisissa viroissa Lapinlahdella, Valkealassa ja Ruokolahdella. Työvuosieni aikana olen ehtinyt mietiskelemään, löytyisikö kenties ihmisläheisempi ja parempi tapa tehdä kulttuurityötä kunnissa.

Yrittäjyys muhi takaraivossa, mutta ajatus kulttuurin ja yrittämisen yhdistämisestä vaati pitkää harkintaa ja sulattelua.

— Isäni oli yrittäjä, joten tiesin millaista yrittäjän elämä on. Se ei tuntunut houkuttelevalta.

Vuonna 1963 syntynyt Niiranen on kotoisin Ruokolahden Laamalasta, jossa hänen oma perheensäkin nykyisin asuu.

— Kylällä ei ollut muita ikäisiäni lapsia. Keksiäkseen tekemistä oli käytettävä omaa mielikuvitusta, Niiranen muistelee lapsuuttaan.

Klassikkokirjat hän oli kahlannut läpi jo ennen koulutielle astumistaan.

— Olen aina lukenut ja piirtänyt paljon. Äitini oli opettaja ja veljeni sen verran vanhempia kuin minä, että opin lukemaankin jo alle 5-vuotiaana.

Vaikka Niiranen sai rakkauden kulttuuriin verenperintönä, hän ei lapsena haaveillut työstä kulttuurin alalla.

— Lapsuuden haaveeni oli olla eläinlääkäri. Sellaista minusta ei tullut, mutta rakkaus eläimiin säilyi, kertoo Niiranen, jolla on miehensä Jari Niirasen kanssa kaksi hevosta, seitsemän koiraa ja kaksi kissaa.

Etelä-Karjalan rahaston kulttuuripalkinto on arvoltaan 10 000 euroa. Joko sille on sopiva käyttökohde mietittynä?

— En ole edes ajatellut koko asiaa. Palkinto tuli täytenä yllätyksenä ja asia on niin tuore. Kehitettävää löytyy kuitenkin aina — ja rahareikiä, Niiranen naurahtaa.

Aiheesta lisää perjantain Uutisvuoksesta.

Joonas Tapaninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.