Imatralaislähtöisen taiteilijan Jarkko Liutun teos Horisontti komistaa nyt Vuoksenniskan uuden koulun pihaa ja seiniä — ”Kyllä kaikin puolin olen tyytyväinen projektiin”

Teokseen kuuluu kelohonka ja sen oksalla istuva pronssinen poika, pronssinen varis sekä 82 alumiinista lintua. Hankkeen budjetti oli 45 000 euroa.

Santeri Tynkkynen

Kelopuu nousi koulun pihaan tiistaina. Taustalla näkyvän rakennuksen seinälle nousee keskiviikkona vielä pronssinen lintu.
Kelopuu nousi koulun pihaan tiistaina. Taustalla näkyvän rakennuksen seinälle nousee keskiviikkona vielä pronssinen lintu.

Imatralaislähtöisen taiteilijan Jarkko Liutun teos Horisontti komistaa Vuoksenniskan uuden koulun pihaa ja seiniä.

Taideteokseen kuuluu kolmemetrinen alumiinista valettu kelohonka, jonka oksalla istuu pronssinen poika. Kokonaisuuteen kuuluu myös uuden koulurakennuksen seinälle nouseva pronssista valettu varis, sekä liikuntarakennuksen seinällä lentävät 82 alumiinista lintua.

— Nämä kaikki luovat yhden kokonaisuuden, Liutu kertoo.

Maanantaina siluettilinnut asennettiin seinälle, tiistaina puolestaan nostettiin kelohonka pystyyn. Keskiviikon aikana vielä pronssinen varis nousee koulun seinälle, ja sen jälkeen on valmista. Taiteilija on itse tyytyväinen projektiin.

— Kyllä kaikin puolin olen tyytyväinen projektiin. Tietysti ainahan sitä haluaisi tehdä isompaa, ja en tiedä, voiko ikinä olla täydellisesti tyytyväinen. Itsekritiikkiä pitää aina olla, taiteilija veistelee.

Edessä on vielä valaistuksen asentaminen sekä viheralueiden viimeisteleminen. Hankkeen budjetti oli kokonaisuudessaan 45 000 euroa.

Santeri Tynkkynen

Seinällä komeilee 82 siluettilintua, joiden asennusta viimeisteltiin tiistaina.
Seinällä komeilee 82 siluettilintua, joiden asennusta viimeisteltiin tiistaina.

Taideteos synnyinkaupunkiin ja entisen opinahjon seinälle

Taiteilija Jarkko Liutu on itse syntynyt ja asunut Imatralla yli 30 vuotta, ja käynyt Vuoksenniskan koulussa yläasteen sekä lukion. Hänen mukaansa erityisen hienoa on ollut juuri se, että hän pääsi tekemään taideteoksen synnyinkaupunkiinsa ja entiselle koululleen.

— Tietynlaisia paineitakin se loi, että pitää onnistua hommassa. Mutta onhan tämä ollut mielettömän hienoa tehdä, hän sanoo.

Taiteilija jakaa kiitosta yhteistyökumppaneille, taideteoksen tilaajalle Mitralle sekä taidekoordinaattori Reetta Ahoselle, joka on pitkän linjan ansioitunut taidegraafikko.

— Yhteistyökumppanit ovat olleet loistavia. Miellyttävä tehdä töitä, kun hommat luistaa.

Projekti on kuitenkin ollut taiteilijalle rankka. Projekti kesti puoli toista vuotta, ja ennen sitä hänellä oli vastaavanlainen julkinen projekti Varkaudessa. Taiteilijan mukaan nyt on menty lähes kolme vuotta muutamalla vapaapäivällä.

Lisäksi teoksen suunnitteleminen oli hieman haastavaa, koska siinä vaiheessa rakennukset eivät vielä olleet pystyssä.

— Minulla oli arkkitehdin kuvat, ja omassa päässä piti saada näkemys siitä, miltä se näyttää paikan päällä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset