"Vanhemmat eivät hysterisoi totuudesta", sanoo Sanna Silvander, joka teki kantelun Imatran kaupungista, syynä Linnalan koulun sisäilmaongelmien hoito

Linnalan koululaisten vanhemmat tekivät kesäkuussa kantelun Etelä-Suomen aluehallintovirastolle. Kaupungin vastaus on lähdössä nyt, syyskuun loppupuolella, aluehallintovirastolle.

ANU PAKARINEN

Linnalan koulun sisäilmaongelmat aiheuttavat oppilaille oireita, joita ovat mm. kuume, nuhat ja nenäverenvuodot.
Linnalan koulun sisäilmaongelmat aiheuttavat oppilaille oireita, joita ovat mm. kuume, nuhat ja nenäverenvuodot.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston selvityspyyntö Imatran kaupungille lähti juhannuksen jälkeen, kesäkuussa. Selvitys koski kantelua Linnalan koulun sisäilmaongelmista, joita on käsitelty vuosia.

Aluehallintaviraston ylitarkastaja Marja Pietilä ei ole vielä saanut nähtäväksi kaupungin tekemää selvitystä.

— Määräaikaa on pidennetty ensin 17. syyskuuta asti ja nyt on pyydetty vähän lisää aikaa. Kaupunki on pyytänyt määräajanpidennystä 25. syyskuuta asti, että kaupunginhallitus ehtii käsitellä asian, Pietilä kertoo.

Ei mitään uutta

Imatran kaupunginhallituksen kokous pidetään 24. syyskuuta.

— Käytännössä meiltä on selvitys siitä, mitä siellä on kohteessa on tehty vuosien varrella. Vastauksia niihin asioihin, mitä kantelussa on väitetysti laiminlyöty. Meidän näkökulma niihin väitteisiin, kuvailee apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino vastineen sisältöä.

Heinon mukaan materiaalissa ei ole mitään uutta, vaan se sisältää ympäristösuojeluviranomaisen selvitykset kaikista tehdyistä toimenpiteistä, joita on käsitelty myös seudullisessa ympäristölautakunnassa. Heino myös sanoo, että vastine olisi jo valmis lähetettäväksi.

— Olen ohjeistanut lakimiestä, että vastineen voi sinne toimittaa vaikka heti. Hallitukselle tuodaan tiedoksi vain, millainen vastine AVI:n on toimitettu.

Minna Mäkinen

Imatran apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino sanoo, että vastine olisi valmis lähetettäväksi.
Imatran apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino sanoo, että vastine olisi valmis lähetettäväksi.

Tulehtunut tilanne vaati apua

Kantelun on jättänyt Sanna Silvander, joka on yksi koulun oppilaiden vanhemmista. Kantelussa on Silvanderin mukaan mukana myös muita vanhempia. Kantelu jätettiin keväällä, kun tilanne oli muuttunut täysin kestämättömäksi. Silvanderin mukaan kaupunkiin ei saatu kunnollista keskusteluyhteyttä, eivätkä asiat edenneet. Tarvittiin ulkopuolista selvitysapua.

Taustalla oli esimerkiksi eroavaisuuksia siitä, kuinka moni lapsi oireilee. Vanhempien mukaan sata lasta, kaupungin mukaan 57. Vanhemmat syyttivät kaupunkia viivyttelystä ja salailusta ja vaativat lapsille puhtaita väliaikaistiloja. Kaupunki kiisti syytökset.

Aluehallintavirastolle tehdyn kantelun pitkittynyt käsittelyaika ihmetyttää Silvanderia.

— Kyllähän se hämmentää. Koko ajan on kerrottu, että Linnala on tehostetussa seurannassa, mutta ei se käytännössä näy mitenkään. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että ne ovat ihan tyhjiä sanoja, Silvander sanoo.

Lääkäri ja oirekysely

Jotain kehitystä on vanhempien mielestä kuitenkin tapahtunut.

— Vanhempainillan jälkeen saatiin oirekysely, joka on todella tärkeä juttu. Saadaan kartoitettua, että kuinka moni lapsi siellä oireilee. Ja sitten todella tärkeä juttu on, että saatiin ammattitaitoinen koululääkäri, Silvander sanoo.

Kesäloman jälkeen monen lapsen oireet ovat hänen mukaansa palanneet, osalla heti kouluun palattua. Koululääkäri saa kiitosta siitä, että myös vanhemmat kokevat saavansa nyt paremmin tukea.

— Lääkäri ottaa asian todella vakavasti ja on vanhempien tukena lapsiin liittyvissä oireiluissa.

Avointa keskustelua

Silvander toivoo, että koulun sisäilmaongelmista voitaisiin puhua avoimesti ja suoraan.

— Eihän vanhemmat hysterisoi totuudesta. Vanhemmat ovat fiksuja ja osaavat ottaa asiat asioina. Mutta jos lähdetään pitkittämään ja vedättämään asioita, niin se saa meidät pois tolaltaan ja vihaiseksi. Nyt kuitenkin tuntuu, että on löytynyt keskusteluyhteys, sillä tavalla ollaan tosi positiivisella mielellä.

Ylitarkastaja Pietilä uskoo, että aluehallintavirasto voi tehdä ratkaisunsa, kunhan selvitys tulee.

— Yleinen periaate on, että jos kantelu tulee, niin kohdetta kuullaan ja sen jälkeen voidaan ratkaista.

ANU PAKARINEN

Sanna Silvander oli mukana tekemässä kantelua aluehallintavirastolle. Silvader on huolissaan lasten terveydestä.
Sanna Silvander oli mukana tekemässä kantelua aluehallintavirastolle. Silvader on huolissaan lasten terveydestä.

Juttua muokattu perjantaina 21. syyskuuta kello 8.26, täydennetty jutun otsikkoa ja ingressiä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset