Viiden kuukauden vaihto – Uutisvuoksi kertasi, miten Ruokolahti valitsi itselleen uutta kunnanjohtajaa ja miten nyt ollaan taas lähtöpisteessä

Tuomo Sallinen haki virkaa Lappeenrantaan toukokuussa, kesäkuussa Ruokolahdella oli edessä uuden kunnanjohtajan valinta. Heinäkuussa kuultiin uutispommi Kimmo Tiilikaisen mukanaolosta haussa, elokuussa Anu Sepponen jätti Tiilikaisen äänestyksessä rannalle. Syyskuussa Sepposelle näytettiin punakynää johtajasopimuksessa ja lokakuussa Ruokolahti on jälleen etsimässä uutta kunnanjohtajaa.

Matti Veijalainen

Viiden kuukauden vaihto – Uutisvuoksi kertasi, miten Ruokolahti valitsi itselleen uutta kunnanjohtajaa ja miten nyt ollaan taas lähtöpisteessä

Kaikki sai alkunsa viime toukokuussa. Kun Lappeenrannan kaupunki haki uutta kaupunginsihteeriä, 21 hakijan joukossa oli myös Ruokolahden kunnanjohtaja Tuomo Sallinen.

Haku oli kuntaan hienoinen yllätys, sillä Sallinen ei ollut ehtinyt olla virassa kahtakaan vuotta. Poliitikoilta riitti kuitenkin ymmärrystä etenemishaluille.

Sallisen valinta Lappeenrantaan vahvistui lopulta aivan kesäkuun lopussa. Ruokolahdella edessä oli uuden johtajan haku. Kuntalaiset toivoivat seuraavalta viranhaltijalta Sallisen tapaan energistä otetta. Toiveina heitettiin myös, että uusi johtaja olisi paikkakuntalainen, ja historiallisesti nainen.

Virkaa lähdettiin täyttämään poikkeuksellisenkin ripeästi. Jo aivan heinäkuun alussa kunnanhallituksen puheenjohtaja Taina Paananen tiesi kertoa, että paikka oli saanut aikaan "positiivista pöhinää" ja puhelin oli soinut.

Minna Mäkinen

Ruokolahden kunnanvaltuusto
Ruokolahden kunnanvaltuusto

Heinäkuun 13. päivä Salliselle myönnettiin ero virasta ja samalla kunnanvaltuusto määritteli kriteerit, joilla uutta kunnanjohtajaa haetaan. Asia ei ratkennut äänestyksettä. Kunnanhallitus oli määritellyt uuden johtajan koulutuspohjaksi ylemmän korkeakoulututkinnon. Perussuomalaiset olisivat laskeneet sitä soveltuvaksi korkeakoulututkinnoksi ja ihmettelivät, miksi määritys piti muuttaa edellisestä hausta vain parin vuoden takaa. Perussuomalaiset jäivät kuitenkin ajatuksissaan yksin.

Todellinen uutispommi putosi 10. elokuuta, kun paikkaa hakeneiden kymmenen nimen joukossa oli ruokolahtelaislähtöinen keskustapoliitikko Kimmo Tiilikainen. Valtiosihteerinä työskentelevä Tiilikainen kertoi lähteneensä hakuun mukaan palatakseen kotiseudulleen.

Tiilikainen ponnahti johtajavalinnan ennakkosuosikiksi, mutta kuntalaisilta hän ei saanut varauksetonta kannatusta. Toisille hän oli tuttu osaaja parhaasta päästä, toisille viheliäinen takinkääntäjä Helsinkiin muuttonsa vuoksi.

Kunnanjohtajavalinnassa edettiin rivakasti. Viisi hakijaa valittiin haastatteluihin, joista neljä lopulta haastateltiin 19. elokuuta. Heistä kolme eteni jatkoon.

Kai Skyttä

Anu Sepponen
Anu Sepponen

Maanantaina 24. elokuuta Ruokolahden koulun monitoimitilassa pidetyssä värikkäässä valtuuston kokouksessa leivottiin yllätysratkaisu. Imatralainen Anu Sepponen voitti Tiilikaisen äänestyksessä yhdellä äänellä. Sepponen oli yllättynyt, Tiilikainen kertoi jatkavansa työtään ministeriössä.

Uusi kunnanjohtaja esiteltiin tuoreeltaan kuntalaisille Eukkoaukiolla järjestetyssä tilaisuudessa pullakahvien kera. Satapäinen yleisö sai Sepposelta julkisen vakuutuksen siitä, että hän on tulossa kuntaan pitemmäksi aikaa.

Syyskuussa johtajavaihdos eteni kuitenkin tahmeasti. Puolin ja toisin julkisuuteen kerrottiin kiireisistä aikatauluista ja lopulta Sepponen otti viran vastaan aivan viime metreillä.

Piia Kaskinen

Anu Sepponen esiteltiin kuntalaisille toritapahtumassa.
Anu Sepponen esiteltiin kuntalaisille toritapahtumassa.

Kun Sepposen johtajasopimus 29. syyskuuta nousi päätettäväksi kunnanvaltuustossa, selvisi, että asiat eivät olleetkaan selvät. Neuvotteluja oli käyty jopa vielä aivan ennen kokousta. Yhteisymmärrystä ei kuitenkaan ollut löytynyt ja valtuusto päätti heikentää sopimusta. Palkkaa laskettiin, irtisanomisajan palkka poistettiin ja koeaika asetettiin puoleksi vuodeksi keskustan ja sosiaalidemokraattien äänillä.

Sepposen tukijat pöyristyivät. Sopimuksen heikentäjät puolestaan puhuivat jopa kunnan kiristämisestä. Sepponen itse paalutti, että hän ei aio hyväksyä valtuuston karsimaa sopimusta.

Neuvotteluja silti jatkettiin vielä kahteen otteeseen. Jo keskiviikkona 30. syyskuuta tilanne näytti olevan jumissa ja seuraavana päivänä kädet nostettiin pystyyn. Sopimukseen ei päästy, Anu Sepposesta ei tullutkaan Ruokolahden historian ensimmäistä kunnanjohtajaa ja kunnanhallitus kokoontuu pohtimaan jatkoa 6. lokakuuta.