Liberaalille uudelle ryhmälle sateli kannatusta kirkkovaaleissa Imatralla — Uutta oli sekin, että läpi menivät äiti ja tytär, ja ettei kärkikymmenikössä ole yhtään demaria

Ääniharava Tuula Rahkonen uskoo, että arvoista puhutaan aiempaa enemmän tulevalla vaalikaudella, ja se on hyvä asia. Mika Strömbergin mukaan uudistusmielisillä ei ole tarvetta aiheuttaa epäsopua.

Anu Pakarinen

Toisen kauden kirkkovaltuutettu Helena Roiha onnistui säilyttämään paikkansa Imatran kirkkovaltuustossa 32 äänellä. Läpi meni myös tytär Ulriikka Roiha, joka sai seurakuntavaaleissa 30 ääntä. Eikä tässä vielä kaikki. Samasta kerrostalosta Imatrankoskelta tuli valituksi kolme muutakin henkilöä valtuustoon!
Toisen kauden kirkkovaltuutettu Helena Roiha onnistui säilyttämään paikkansa Imatran kirkkovaltuustossa 32 äänellä. Läpi meni myös tytär Ulriikka Roiha, joka sai seurakuntavaaleissa 30 ääntä. Eikä tässä vielä kaikki. Samasta kerrostalosta Imatrankoskelta tuli valituksi kolme muutakin henkilöä valtuustoon!

Uudistusmielinen Tulkaa kaikki - Kirkon uudistajat -ryhmä menestyi hyvin seurakuntavaaleissa Imatralla.

Ehdokaslistalla oli neljä henkilöä, jotka kaikki tulivat valituksi kirkkovaltuustoon. Heistä lukion rehtori Mika Strömberg oli 96 äänellään myös yksi vaalien ääniharavista.

— Totta kai tuntuu hyvältä, ennen muuta koko ryhmän puolesta, Strömberg kommentoi.

Ryhmä on uusi ja sen neljästä ehdokkaasta peräti kolme on ensikertalaisia.

Strömbergin lisäksi valituksi tulivat Henna Raikaslehto, Kauko Mäkinen ja Ulriikka Roiha.

Viesti muutoksen puolesta

Mika Strömbergistä ryhmän hyvä vaalitulos viestii siitä, että Imatran seurakunnan toimintaan halutaan lisää avoimuutta ja avarakatseisuutta. Jos ei nyt ihan tuuletusta, niin ainakin jonkinlaista muutosta.

Minna Mäkinen

Mika Strömberg iloitsee nelihenkisen ryhmänsä hyvästä menestyksestä.

— Meillä oli myös hyvät ehdokkaat, jotka keräsivät niin sanottuja henkilökohtaisia ääniä. Toivottavasti sitä enemmän äänestyspäätökseen vaikuttivat kuitenkin meidän ja ajatukset ja arvot, Strömberg pohtii.

Tulkaa kaikki - Kirkon uudistajat tukee muun muassa samaa sukupuolta olevien oikeutta kirkossa tapahtuvaan vihkimiseen.

Törmäävätkö arvot, kalisevatko sarvet?

Tämä on asia, joka yleisesti jakaa kirkkoa.

Vaalikoneen vastausten perusteella suhtautuminen sukupuolineutraaliin avioliittolakiin ja kirkkovihkimisiin vaihtelee Imatrallakin.

27 uudesta valtuutetusta 18 vastasi vaalikoneen kysymyksiin. Vastanneista kymmenen on sitä mieltä, että kirkon tulisi vihkiä myös samaa sukupuolta olevat. Seitsemän valtuutettua vastustaa ja yhdellä ei ole kantaa.

Uskooko Strömberg, että rintamalinjat näkyvät tulevalla valtuustokaudella ja Imatralla koetaan sarvien kalistelua?

Toivottavasti ei, hän vastaa painokkaasti ja muistuttaa, ettei tämänkaltaisista linjanvedoista päätetä paikallisella, vaan valtakunnallisella tasolla.

Meillä oli myös hyvät ehdokkaat, jotka keräsivät niin sanottuja henkilökohtaisia ääniä. Toivottavasti sitä enemmän äänestyspäätökseen vaikuttivat kuitenkin meidän ja ajatukset ja arvot. — Mika Strömberg

— Meillä on omat arvomme, joita kannatamme ja joita viemme eteenpäin silloin kun on mahdollista. Ei meidän ajatukset välttämättä hirveästi poikkea toisista. Olen ymmärtänyt, että toisellakin listalla on ehdokkaita, jotka ajattelevat aika samalla tavalla. Emme lähde sarvia kalistelemaan, vaan tekemään yhteistyötä Imatran seurakunnan ja imatralaisten hyväksi, Strömberg sanoo.

Tuula Rahkonen oli ykkönen

Kaikkein eniten ääniä Imatralla sai pitkän linjan kirkkovaltuutettu, hallitseva Imatran Inkeri Tuula Rahkonen Myö yhes -ehdokaslistalta.

Minna Mäkinen

Hallitseva Imatran Inkeri Tuula Rahkonen (kuvassa keskellä) oli Imatran kirkkovaalien ylivoimainen ääniharava.

Rahkosen äänimäärä nousi edelliskerran 106:sta 164:ään. Hän selittää äänivyöryään vaatimattomasti näin:

— Pastori Minna Koistinen (edellisvaalien ääniharava) ei ollut nyt ehdolla. Sieltä ne äänet tulivat. Enkä tiedä, montako ääntä sai Imatran Inkeri, montako Tuula.

Tällä vaalikaudella Rahkonen on työskennellyt kirkkoneuvostossa rivijäsenenä. Hän on valmis ottamaan lisää vastuuta  — kirkkoneuvoston tai kirkkovaltuuston varapuheenjohtajan paikka kiinnostaisi.

Rahkonenkaan ei usko sarvien kalisteluun, mutta uskoo vaalituloksen perusteella, että asioista keskustellaan aiempaa enemmän. Se on hyvä asia, sillä hän kannattaa avoimuutta.

— Arvot nousevat varmasti aiempaa enemmän keskusteluun. Se on totta kai hyvä asia. Pääasia että keskustellaan, Rahkonen sanoo.

SDP jäi kärkijoukosta

Näissä vaaleissa äänestäjillä oli valittavana vain kaksi ehdokaslistaa.

 Arvot nousevat varmasti aiempaa enemmän keskusteluun. Se on totta kai hyvä asia. — Tuula Rahkonen

Ensimmäistä kertaa SDP ei koonnut omaa listaansa, vaan demaritaustaiset olivat mukana Myö yhes -listalla muun muassa keskustan, kokoomuksen, vihreiden sekä puolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden kanssa.

Viime vaaleissa kärkikymmenikköön ylsi kolme demaria, tällä kertaa ei ainuttakaan.

Demaritaustaisista eniten ääniä saivat Sirpa Koistinen ja Arto Tikka. Kummankin äänimäärä oli 43, mikä riitti 13. ja 14. sijaan.

Keskusta jylläsi

Keskustalaisittain vaalit menivät mainiosti, etenkin kun ottaa huomioon puolueen pienen kannatukseen Imatralla. Pekka Kärkäs (kesk.) keräsi vaalien kolmanneksi suurimman äänisaaliin, ja kärkikymmenikköön ylsi myös puoluetoveri ja kaupunginvaltuutettu, näyttelijä Pekka Räty. Kaikkiaan läpi meni neljä keskustalaista ehdokasta.

Olli-Pekka Härmä

Keskustan ehdokkaista läpi menivät Pekka Räty (toinen vasemmalta) sekä Helena Roiha (oikealla.) Kuvassa myös Riitta Räty ja Veikko Lankinen.

Kärkikymmenikköön ylsivät myös muun muassa ex-kaupunginvaltuutetut Kari Vepsä (kd.) ja Esa Hirvonen (kok.) sekä Ritva Pohjola.

Puolueiden ulkopuolisista kärkijoukkoon ponnistivat muun muassa konkarit Eero Vitikainen ja Arno Pihkala.

Demareitten Arto Tikka ei näe tuloksessa draamaa.

— Porukalla todettiin, ettei kirkkovaltuusto ole politiikan teon paikka. Jätettiin puoluetunnukset pois ja tulos oli melkein sama kuin viime vaaleissa, Tikka arvioi.

Tikka ei usko arvojen yhteentörmäyksiin tulevalla valtuustokaudella.

— Hyvin on tultu toimeen tähänkin asti. Tasa-arvoinen avioliittolaki on jo vanha juttu, Tikka naurahtaa.

Enemmän keskusteltavaa riittää taloudessa, kun väki vähenee ja rahat eivät riitä, hän jatkaa.

Paljon tekemistä

Alhainen äänestysprosentti yllätti monet, sillä vain 9,3 prosenttia seurakuntalaisista äänesti.

Edellisvaaleissa äänestysprosentti oli 10,4 oli ja sitä edellisissä 12,3.

Emme käyneet kilpailua äänistä, vaan menimme vaaleihin rennoin mielin ja sovussa. Äänimääräkin meillä oli lähes sama. — Ulriikka Roiha

Tuula Rahkonen uskoo ehdokasasettelun vaikuttaneen jonkin verran. Edellisten vaalien kolme suurinta ääniharavaa Minna Koistinen, Ilkka Ollonen ja Liisa Teräslahti eivät olleet enää mukana. Kaikki äänestäjät eivät ehkä löytäneet nyt sopivaa ehdokasta, Rahkonen miettii.

Mika Strömberg luonnehtii äänestysprosenttia ”surullisen pieneksi”.

— Varmaan tässä on paljon tekemistä. Pitää lähteä keskustelemaan seuraavan valtuustokauden aikana, mitä asialle voitaisiin tehdä yhdessä. Luulen että näkyvyys ja seurakunnan toiminnan laajentaminen enempi kaikille olisivat yksi suunta edetä, arvioi Strömberg.

Huima ikähaitari

Imatran kirkkovaltuustoon valittiin kaikkiaan 11 naista ja 16 miestä. Valittujen keski-ikä on 60 vuotta.

Valtuuston kuopus on Tulkaa kaikki -listan Ulriikka Roiha, 18. Toisessa äärilaitaa edustaa Myös yhes -listan Kalevi Ignatius, 80.

Ulriikka Roihan lisäksi läpi meni myös hänen äitinsä Helena Roiha (kesk.).

— Emme käyneet kilpailua äänistä, vaan menimme vaaleihin rennoin mielin ja sovussa. Äänimääräkin meillä oli lähes sama, naurahtaa Ulriikka Roiha.

Nuorempi Roiha sai 30, vanhempi 32 ääntä.

Eikä tässä vielä kaikki. Samasta kerrostalosta Imatrankoskelta tuli valituksi kolme muutakin henkilöä valtuustoon! Läpi menivät myös Roihien naapurit Kauko Mäkinen, Marjut Kuvaja ja Henna Raikaslehto.