Uutiset Etelä-Karjalan mittavista poissaoloista eivät pitäneet paikkaansa: Yli 80 prosenttia peruskoululaisista on palannut läpiopetukseen

Kuntakyselyssä tapahtuneiden näppäilyvirheiden takia Etelä-Karjalan lukemat jäivät aluksi alle seitsemäänkymmeneen.

Inka Nordlund

Koululaiset ovat palanneet Etelä-Karjalassa lähiopetukseen, mutta varhaiskasvatukseen osallistuminen on ollut maan keskiarvoa vähäisempää.
Koululaiset ovat palanneet Etelä-Karjalassa lähiopetukseen, mutta varhaiskasvatukseen osallistuminen on ollut maan keskiarvoa vähäisempää.

Etelä-Karjalan kouluissa 83 prosenttia oppilaista palasi lähiopetukseen, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön ja aluehallintoviraston teettämä kuntakysely.

Viikolla 20 tehdyssä kyselyssä, jossa kartoitettiin pistemittauksella lähiopetuksen ja varhaiskasvatuksen osallistujamääriä kyselyhetkellä 14. toukokuuta. Valtakunnallisesti keskimäärin 88 prosenttia lapsista osallistui perusopetukseen.

Ministeriö tiedotti aiemmin tällä viikolla, että Etelä-Karjalassa vain 66 prosenttia koululaisista osallistuisi lähiopetukseen, eli noin joka kolmas olisi jäänyt kotiin. Lukema oli maan alhaisin ja siihen viitattiin muun muassa laajalle levinneessä STT:n uutisessa.

Ylitarkastaja Anu Liljeström aluehallintovirastosta kertoo, että syy oli näppäilyvirheistä kuntakyselyssä. Lukuja jouduttiin tarkistamaan kunnilta uudelleen.

– Niitä käy tässä kiireessä. Toinen virhe kävi meille täällä aluehallintovirastossa, kun emme huomanneet datassa olevaa suurta heittoa ajoissa, ja ensimmäinen tiedote ehti lähtemään virheellisellä tiedolla.

Etelä-Karjalassa oli viikolla 20 Lapin ohella edelleen vähiten lähiopetukseen osallistuvia 1.–3.-luokkalaisia. Heistä 79 prosenttia oli palannut kouluille. 4.–6.- ja 7.–9.-luokkalaisista kouluun oli palannut 85 prosenttia.

Varhaiskasvatukseen Etelä-Karjalassa oli palannut 45 prosenttia lapsista ja valmistavaan opetukseen 61.

Liljeströmin mukaan viikon 21 datan alustavan analyysin perusteella sekä perusopetuksen että varhaiskasvatukseen osallistuminen on kasvanut Etelä-Karjalassa. Perusopetuksessa ollaan lähellä maan keskiarvoa, mutta varhaiskasvatuksessa Etelä-Karjalassa osallistuminen on edelleen maan keskiarvoa vähäisempää.