Viikonlopun menovinkit: Jäppilänniemen Taidetie avautui jo — Juhannusta juhlistetaan tanssin ja musiikin merkeissä ravintola Nuotassa ja Ukonlinnan tanssilavalla

Ruokolahden kirkossa kuullaan kesäillan säveliä. Rautjärvellä voi puolestaan ihailla emalitaidetta.

Jenny Rantanen

Taidetiellä kannattaa pitää silmät auki vaaleansinisten kolmioiden kohdalla. Kuva on kesältä 2017.
Taidetiellä kannattaa pitää silmät auki vaaleansinisten kolmioiden kohdalla. Kuva on kesältä 2017.

Tänä vuonna Taidetielle nousee kahdeksan uutta teosta. Tai itse asiassa ne ovat nousseet sinne jo.

Sillä tänä vuonna Imatran Jäppilänniemen Taidetie ottaa varaslähdön kesäänsä juuri sopivasti ennen juhannusta, eli teokset voi käydä katsomassa vaikkapa matkalla kohti juhannusreissua.

Taidetien vartta kaunistavat ulkoteokset laitettiin esille jo keskiviikkona 19. kesäkuuta. Jos juuri nyt ei ehdi, niin ei hengenhätää: Teokset pysyvät paikoillaan peräti kaksi kuukautta, eli elokuun puolivälin tienoille saakka.

Ja koska teosten ihastelu on maksutonta, mikseipä vaikka ottaa joku kerta polkupyörä alleen, ajella koko tie läpi ja pysähtyä tutkimaan teoksia polkemisen ohessa. Mutkittelevalle taidetielle on ensikertalaisenkin helppo löytää. Sinne pääsee, kun ajaa Vuoksenniskalta Jäppilänniementien suuntaan. Taidetien osuus alkaa noin viiden kilometrin kohdalla.

Taidetiellä on pituutta kaikkiaan noin kymmenen kilometrin verran, ja sen varrella olevat kohteet löytää helposti, sillä ne on merkitty tien laitaan vaaleansinisillä kolmiomerkeillä.

Tommi Ollikainen

Veera Metso viimeistelytöissä: Tässä maistiainen siitä, miltä näyttää Kasvoi ohra mieltä myöten -muraali.
Veera Metso viimeistelytöissä: Tässä maistiainen siitä, miltä näyttää Kasvoi ohra mieltä myöten -muraali.

30 taidekohdetta

Tänä vuonna Jäppilänniemen Tadetie rakennetaan jo kuudennentoista kerran. Ja kuten ennenkin, sen ovat yhdessä toteuttaneet paikalliset kyläläiset, kesäasukkaat ja taiteilijat.

Uudet kohteet ovat Jakassa oleva teos Maalaiselämää sekä Eeva Kilven ja Maija Vinho-Juutilaisen runot runolaiturilla. Uusia teoksia ovat myös Veera Metson muraali, joka on nimeltään Kasvoi ohra mieltä myöten sekä Päivi Sormusen teos Maiseman lumoissa.

Tämän kesän uutuusteoksia on innoittanut myös luonto. Seppo Honka muistuttaa omalla teoksellaan selkälokkien suojelusta — siksipä hänen teoksensakin nimi on Selkälokki. Lisäksi Jouni Suikkanen tuo tien varrella olevaan Latogalleriaan Veden äärellä -nimisen valokuvanäyttelyn, joka on syntynyt hänen Immalanjärvellä kuvaamistaan kohteista.

Taidetien uutuuksia ovat myös kääntöpaikalla päivystävät Metsästäjät. Lisäksi Peikkometsän peikkojen ilme on päivittynyt: Tämän kesän kunniaksi ne ovat saaneet ylleen uudet puserot.

Kaikkiaan tien vartta koristaa kolmisenkymmentä erilaista taidekohdetta.

Avajaiset heinäkuussa

Taidetien virallisia avajaisia vietetään Salo-Peltolan seurojentalolla lauantaina 6. heinäkuuta, eli Eino Leinon sekä suven ja runon päivänä.

Seurojentalon taiteilijakattaus on tänä kesänä melko naisvoittoinen, sillä näyttelyyn tulee teoksia kuudelta naiselta ja kahdeksalta mieheltä. Näyttelyn taiteilijoita ovat Sinikka Jäppinen, Svetlana Lunina, Veera Manninen, Riitta Pellinen, Sirpa-Liisa Rahikainen, Pauliina Rouhiainen, Antti Nurminen ja Seppo Honka.

Taidetien ulkokohteet esillä 19.6.—18.8. Taidetien viralliset avajaiset lauantaina 6.7. Salo-Peltolan seurojentalolla (Jäppilänniementie 728) klo 19.

Hannu OJala

Lenni Kiuru, Milla Martikainen ja Ville Kiuru eli The Jewels soittaa ravintola Nuotassa.
Lenni Kiuru, Milla Martikainen ja Ville Kiuru eli The Jewels soittaa ravintola Nuotassa.

Nuotta tanssii koko viikonlopun

Imatran matkustajasatamassa sijaitseva ravintola Nuotta juhlii juhannusta koko viikonlopun musiikin ja tanssin voimin.

Perjantaina ja lauantaina showtime alkaa noin iltayhdeksältä. Aattoillan meno ja meininki jatkuu pikkutunneille saakka, juhannuspäivänä hieman lyhempään, eli puolille öin. Sen sijaan sunnuntaina yritetään jo pikkuhiljaa palata aikaisempiin aikatauluihin, sillä sunnuntaina bändi aloittelee soittoaan jo viiden aikaan iltapäivällä.

Perjantaina Nuotassa esiintyy imatralainen beat-, rock’n’roll- sekä rockabillybändi Karelia Beat. Eli luvassa on nuorekkaalla otteella soitettua ja beat -vetoista, eli erittäin tanssittavaa musiikkia. Soittolistalta löytyy rautalankaa ja rockia, mutta myös perinteistä tanssimusiikkia.

Genre pysyy samantapaisena myös lauantaina, kun lavalle nousee Laulava sydän -orkesteri. Se soittaa monenlaista tanssimusiikkia vakaalla Agents -tyylillä.

Sunnuntaina juhannusmeno nuorentuu, sillä silloin Nuotan lauteille nousee kahden teini-ikäisen imatralaisveljeksen ja heidän kaverinsa — Lennin, Villen ja Millan — muodostama The Jewels -bändi. Yhtyeen tahdissa juhannusviikonlopun voi saattaa kerrassaan kunniakkaasti pakettiin juhannuksen päätöstanssien myötä.

Nuotan juhannus pe 21.6. klo 21 alkaen, la 22.6. klo 21 alkaen ja su 23.6. klo 17 alkaen.

Johannes Wiehn

Juhannuksena pääsee tanssimaan.
Juhannuksena pääsee tanssimaan.

Sabeline tanssittaa aattona

Perjantaina, juhannusaaton ja kesäpäivänseisauksen päivänä Ukonlinnan tanssilavalla kansaa tanssittaa Sabeline-orkesteri.

Kokoonpano tulee Imatralta ja Lappeenrannasta, ja se on ollut olemassa jo parikymmentä vuotta.

Ukonlinnan tanssilavalla kuullaan sekä perinteistä tanssimusiikkia että iskelmää, mutta myös suomipoppia ja -rokkia.

Sabeline soittaa Ukonlinnan tanssilavalla pe 21.6. klo 20.

Kai Skyttä

Luumit laulavat ja Seppo Äijö säestää tulevana sunnuntaina.
Luumit laulavat ja Seppo Äijö säestää tulevana sunnuntaina.

Laulavat Luumit konsertoivat kirkossa

Sunnuntai-iltana kannattaa suunnata ylös pitkin Ruokolahden kirkonmäkeä, sillä kirkossa järjestetään konsertti.

Sinne saapuu viisihenkinen joukko, johon kuuluu rautjärveläisiä sukulaisia ja sukuun naimalla saatuja sukulaisia sekä entisiä työkavereita.

Neljällä viidesosalla tästä porukasta on sama sukunimi. He ovat Tarja, Marja-Leena, Kari ja Erkki Luumi, ja heistä muodostuu Laulavat Luumit -lauluyhtye. Viides on Seppo Äijö, ruokolahtelainen pianisti ja kosketinsoittaja, ja hän on Erkki Luumin entinen poliisikollega ja pitkäaikainen soittokaveri muun muassa Korsuorkesterista.

Sunnuntaina Luumit laulavat ja Äijö säestää Säveliä kesäillassa -nimisen konserttiteeman alla.

Laulavat Luumit ja Seppo Äijö esittävät Säveliä kesäillassa -konsertin Ruokolahden kirkossa su 23.6. klo 18.

Etti Kantola

Tämä emalitaideteos on tehty Etelä-Karjalan kansalaisopistossa.
Tämä emalitaideteos on tehty Etelä-Karjalan kansalaisopistossa.

Taidetta ja emalitaidetta

Rautjärven pääkirjaston Kirsti-salissa voi vielä muutaman päivän ajan käydä ihastelemassa kahta näyttelyä, toista Kirsti-salissa ja toista kirjastosalissa. Molemmat ovat esillä kesäkuun 27. päivään saakka, eli melko tarkkaan viikon verran.

Kirsti-salissa on esillä Francesca Vallin taideteoksia. Tämä näyttely kulkee nimellä Pro Simpele.

Kirjastosalin vitriineissä on puolestaan esillä taidokasta emalia. Emalin maailma -niminen näyttely sisältää kaikkiaan viiden taiteilijan tekemiä töitä, ja nämä taiteilijat tietävät varmasti mitä tekevät, sillä he tulevat Pietarin Gora-emalikeskuksesta. Teoksiaan ovat tuoneet esille Galina Filimonova, Ilja Nekrasov, Natalja Sekachjova, Veronika Legostaeva ja Serafim Nekrasov.

Molempien salien näyttelyt ovat auki kirjaston aukioloaikoina.

Pro Simpele ja Emalin maailma -näyttelyt esillä Rautjärven pääkirjastossa 27.6. saakka.

Lisää viikonlopun tapahtumia Uutisvuoksen menokalenterissa.

Luetuimmat

Kommentoidut