Lähetääks kulmille? Käsityöyrittäjä teki Imatralle omat murremagneetit – Äänestä, mikä imatralainen lausahdus sinun mielestäsi setistä puuttuu!

Imatran magneettien osalta suosituin ehdotus oli "iha sama". Koksun verkkokaupan myydyin on tällä hetkellä "viittit sie?". Äänestä jutun lopussa, mikä lausahdus sinun mielestäsi setissä pitäisi olla.

Santeri Tynkkynen

Nämä viisitoista imatralaista lausahdusta tai sanaa pääsivät Riikka Koksun tekemiin Imatra-magneetteihin.
Nämä viisitoista imatralaista lausahdusta tai sanaa pääsivät Riikka Koksun tekemiin Imatra-magneetteihin.

Lähetääks kulmille? Iha sama.

Kui sie sillee? Ehä mie tiiä.

Silviisii. Ei miul muuta.

Muun muassa nämä kuusi lyhyttä lausahdusta löytyvät helsinkiläisen kulttuurialan yrittäjän Riikka Koksun tekemistä Imatran murremagneeteista. Hän on tehnyt Imatralle yhteensä 15 magneettia.

Ideoita niihin hän pyysi Facebook-sivuillaan, jossa paikalliset pääsivät ehdottamaan ja äänestämään suosikkilausahduksiaan.

– Imatran magneettikyselyssä oli 192 kommenttia ja 10 jakoa. Keskustelua käytiin pääkeskustelun lisäksi aktiivisesti ainakin Imatra-ryhmässä, varmasti muuallakin. Ihanat aktiiviset osallistujat toivat osan muissa keskusteluissa tulleista ehdotuksista, joten eiköhän setissä esiinny suosikit, Koksu toteaa.

Putous-hahmon hokema meinasi päätyä vahingossa settiin

Imatran magneettien osalta suosituin ehdotus oli "iha sama". Kyseistä lausahdusta Koksun mukaan ehdottivat ainakin imatralaiset Emma Malinen, Suvi-Sisko Tiainen ja Minttu Laari. Koksun verkkokaupan myydyin magneetti on tällä hetkellä "viittit sie?".

– Oma suosikkini ehdotuksista oli Tanja Vertasen ehdottama "lajusta pukkaa". Valitettavasti se ei ollut paikallisten suosiossa, eikä päässyt settiin. Hää hä hää eri muodoissaan on myös mainio. Settiin siitä pääsi "emmie ko hää"; Koksu kertoo.

Yksi imatralaisten suosikkilausahduksista oli Putous-hahmo Antskun hokema "mie romahan!". Se oli jo päätymässä settiin, sillä Koksu ei uskonut sen olevan Putous-hahmon lausahdus.

– Olen henkilökohtaisesti yleensä tarkkana, etten sketsihahmojen sloganeita päästä läpi, mutta tässä olin jotenkin superjäässä, ja se pääsi jopa ensimmäiseen versioon asti.

Lajusta pukkaa ihmetytti

Imatra-magneettien suunnitteleminen alkoi välittömästi Lappeenrannan magneettien julkaisemisen jälkeen. Koksun mukaan Imatra-magneettien keskustelu käynnistettiin niin, että naapurikaupungin magneetteja käytettiin mallina.

– Se varmasti osaltaan vei ajatukset tiukemmin suoraan imatralaisiin sanontoihin, Koksu pohtii.

Lopulta seteistä tuli hyvin erilaiset, ja lähimpänä samanlaisia on Imatran "viittit sie" ja Lappeenrannan "kehtaat sie". Vaan tietääkö tekijä itse, mitä Imatran sanonnat tarkoittavat?

– Aika hyvin näissä pysyy kärryillä ja mielenkiintoisimmat yleensä kysyn. Holotnan tiesin jostain kumman syystä jo lapsena, vaikka olen kotoisin Iisalmesta. Imatran keskustelussa eniten ihmetytti tuo lajusta pukkaa. Kuulemma hikoilusta kyse, Koksu ihmettelee.

Hänen mukaansa murremagneeteilla on ollut huikea vastaanotto kaikkialla, myös Imatralla.

Uusimmat uutiset