Ikäihmiset pääsivät ääneen urheilutalolla järjestetyssä liikuntaraadissa — Vanhukset toivoivat liikunnan merkityksestä enemmän tietoa ja kritisoivat kuljetuksia liikuntaharrastuksiin: ”Kaikilla ei ole omaa autoa käytössä ja liikkuminen on osalla huonoa”

Imatra kuuluu valtakunnalliseen ikäihmisten terveysliikunnan kehittämisohjelmaan, Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on saada ikäihmisiä liikkeelle entistä enemmän.

Santeri Tynkkynen

Liikuntaraadissa oli paikalla edustajia Ikäinstituutista, Imatran kaupungilta sekä Eksotelta. Ikäihmisiä paikalla oli noin 20.
Liikuntaraadissa oli paikalla edustajia Ikäinstituutista, Imatran kaupungilta sekä Eksotelta. Ikäihmisiä paikalla oli noin 20.

Imatran urheilutalolla järjestettiin keskiviikkona Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen liittyvä liikuntaraati, jossa paikalliset ikäihmiset pääsivät kertomaan mielipiteitään ja näkemyksiään ikäihmisten liikuntamahdollisuuksista, sekä osallistumaan liikuntapalveluiden kehittämiseen.

Eveliina Hovinen Ikäinstituutista kertoo, että liikuntaraadissa esille nousi muun muassa se, että ikäihmiset toivovat liikuntatoiminnasta sekä liikunnan merkityksestä enemmän tietoa maksuttomiin lehtiin sekä tietoa paremmin esille kaupungin verkkosivuille.

Paikalliset ikäihmiset myös toivoivat, että alan ammattilaiset jalkautuisivat toreille ja kaupungille kertomaan millaista liikuntatoimintaa on ja miten ikäihmisten kannattaisi liikkua.

Esille nousi myös se, että ikäihmisten liikuntaharrastamisen maksut ovat nousseet, kuljetukset harrastuksiin ovat hankalia sekä kuntosalilaitteet ovat heikossa kunnossa urheilutaloa lukuunottamatta.

— Joka puolelta kaupunkia ei välttämättä pääse liikkumaan niihin toimintoihin, joihin he haluaisivat. Myös lisää esteettömiä liikuntatiloja tarvittaisiin, Hovinen tiivistää keskustelutilaisuuden antia.

Liikuntapaikkoja lähelle vanhuksia

Vuoksenniskan eläkkeensaajia edustava Anita Sairanen halusi liikuntaraadissa tuoda esille juuri sitä, että liikuntapaikkoja tarvittaisiin mahdollisimman lähelle liikkuvia ikäihmisiä.

— Kaikilla ei ole omaa autoa käytössä ja liikkuminen on osalla huonoa. Jos liikuntapaikkoja olisi lähellä, niin sinne hekin voisivat tulla, hän mainitsee.

Sairasta huolettaa suuresti Vuoksenniskan tilanne. Keskustelussa esille nousi se, että Vuoksenniskan kuntosalin laitteet ovat vanhoja sekä huonoja.

— Jumppaporukoilta menee liikuntapaikka alta, jos työväentalo menee myyntiin. Tällaisia ongelmia meillä on edessä, hän veistelee.

Sairasen mielestä on tärkeää, että tällaisia tilaisuuksia järjestetään. Hän toivoo, että projektin myötä senioreita sekä huonosti liikkuvia ikäihmisiä saataisi sisältä ulos liikkumaan. Myös Risto Ihalainen kehui tilaisuutta.

— On hyvä, että tällaisia järjestetään, Ihalainen toteaa.

Imatra kuuluu valtakunnalliseen ikäihmisten terveysliikunnan kehittämisohjelmaan, Voimaa vanhuuteen -hankkeeseen. Ohjelmassa on mukana 48 kuntaa ympäri Suomea. Liikuntaraati on osa hanketta, ja se järjestettiin nyt toista kertaa Imatralla.

Uusimmat uutiset