Erikoinen tilanne Imatran seudun kehitysyhtiössä: Uutta osakassopimusta ei ole, eikä näin ollen kuntien rahoitustakaan: ”Elämme kassavaroilla,” kertoo toimitusjohtaja

Aiempi osakassopimus umpeutui viime vuoden lopussa. Ruokolahden kunnanhallituksen Timo Kärki (kok.) ihmettelee, miten tahmeasti uuden sopimuksen valmistelu on edennyt.

Hannu Ojala

Ruokolahden kunnanvaltuusto saa pitkään ja hartaasti valmistellun osakassopimuksen käsiteltäväkseen maaliskuussa.
Ruokolahden kunnanvaltuusto saa pitkään ja hartaasti valmistellun osakassopimuksen käsiteltäväkseen maaliskuussa.

Imatran seudun kehitysyhtiö toimii tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa ja pelkästään omien kassavarojensa turvin.

Toimintaa rahoittavien osakaskuntien eli Imatran, Ruokolahden ja Rautjärven rahahanat sulkeutuivat viime vuoden lopussa, jolloin niiden aiempi osakassopimuskin umpeutui.

Neuvottelut kuntien uudesta osakassopimuksesta aloitettiin hyvissä ajoin viime vuoden keväällä. Kunnat eivät ole sitä kuitenkaan vielä hyväksyneet.

Kehyssä toiminta jatkuu silti normaaliin tapaan, vakuuttaa toimitusjohtaja Antti Oravuo.

— Osakassopimuksen puuttuminen ei ole vaikuttanut millään tavalla. Olemme jatkaneet normaalisti hommia. Emme vain laskuta yhtään osakaskuntaa niin pitkään, kunnes valtuustot ovat sopimuksen hyväksyneet. Siihen asti elämme kassavaroilla, Oravuo kertoo.

Ruokolahdelle vaikea asia

Etenkin Ruokolahdella osakassopimuksen käsittely on venynyt ja vanunut. Asiaa on ruodittu kunnanhallituksessa jo kolmesti ja kunnanvaltuustossakin kerran.

Tilanne kuulostaa dramaattiselta. Sitä se ei kuitenkaan ole, sanoo Ruokolahden kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja Timo Kärki (kok.).

Oli isompia asioita läpivietävänä. Meidän asia jäi ehkä jalkoihin. — Antti Oravuo

Kärki kertoo, että kuntien virkamiesjohto ja ylimmät poliittiset päättäjät sopivat yhteisesti viime keväänä, että osakassopimusta tulee päivittää, koska Kehyn toimintakin on muuttunut.

Etenkin Ruokolahdella haluttiin, ja halutaan edelleen, osakassopimuksen tueksi dokumentaatiota siitä, miten toiminta jatkuu, Kärki kuvailee.

— Ei sopimus voi olla pelkästään niin, että sovitaan rahasumma ja pannaan nimet alle. Pitää tuottaa sisältöä sopimukseen ja sen liitteisiin.

Valmistelu jäi suurimman omistajan, eli Imatran, harteille. Kaivattuja suunnitelmia ja sisältöjä on saatu odottaa aivan viime päiviin saakka, Kärki ihmettelee.

— Perusperiaate on, että ollaan ilman muuta valmiita Kehyn kanssa sopimus tekemään, mutta ei haluta sikaa säkissä -asetelmaa. Kovin hitaasti asia on edennyt. En tiedä, mistä kiikastaa, Kärki sanoo.

Imatran johtajadraama jarrutti

Antti Oravuo kertoo Imatran kaupungin johdossa viime vuonna käyneen myllerryksen vaikuttaneen valmisteluun.

Hannu Ojala

Kehitysyhtiö ei laskuta kuntia toistaiseksi lainkaan palveluistaan. Antti Oravuon mukaan toiminta jatkuu silti normaalisti.
Kehitysyhtiö ei laskuta kuntia toistaiseksi lainkaan palveluistaan. Antti Oravuon mukaan toiminta jatkuu silti normaalisti.

— Oli isompia asioita läpivietävänä. Meidän asia jäi ehkä jalkoihin. Omistajan toimesta asiaa ei päästy viemään siinä aikataulussa eteenpäin kuin olisi pitänyt, Oravuo sanoo.

Ruokolahden painettua jarrua jäi asia roikkumaan ilmaan muidenkin kuntien osalta. Osakassopimukseen tarvitaan kaikkien kolmen kunnan valtuustojen hyväksyntä.

Nyt on kuitenkin jo valoa näkyvissä, Timo Kärki kertoo. On toiveita, että sopimus saadaan viimein voimaan, sillä Ruokolahden kunnanhallitus kelpuutti osakassopimuksen vuosiksi 2019-2020 omalta osaltaan tällä viikolla

Tämän jälkeen asia voi edetä muissakin kunnissa. Kovin nopeita käänteitä ei ole kuitenkaan luvassa, sillä esimerkiksi Ruokolahden kunnanvaltuustossa sopimusta käsitellään vasta maaliskuussa.

Riittävätkö Kehyn rahat maaliskuulle saakka?

— Kyllä riittävät, Antti Oravuo vastaa.

Uusimmat uutiset